Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - INS: Sold conjunctural puternic privind lucrarile de constructii
INS: Sold conjunctural puternic privind lucrarile de constructii
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 04 Mai 2017 12:35
Managerii celor 8.216 companii participante la cel mai recent sondaj stratificat simplu aleator initiat de Institutul National de Statistica - INS (in care variabilele de stratificare sunt date de activitatea principala si marimea intreprinderii) si-au modificat din nou anumite estimari comunicate anterior, in functie de contextul actual, preconizand astfel pe termen scurt - pana in luna iunie 2017 - o crestere moderata a preturilor in aproape toate domeniile economice analizate. Acest aspect va influenta cu siguranta, intr-o anumita masura, evolutia cererii (cu precadere in urmatoarele trei luni), indicator de care depinde activitatea companiilor din tara noastra, dupa cum se arata in cadrul actualului studiu de conjunctura al institutiei, dat publicitatii la 28 aprilie 2017. In consecinta, pentru piata de constructii se prognozeaza o sporire ponderata a preturilor si o crestere a numarului de salariati, iar in ceea ce priveste volumul lucrarilor, se estimeaza inca o sporire fara echivoc a acestui indicator, pe baza unui sold conjunctural puternic.
Totodata, exista anumite modificari la componenta analizata fata de cercetarea din ultima parte a lunii martie 2017 (cand s-au evidentiat estimarile pentru intervalul martie-mai a.c.), mai ales ca, dupa cum se afirma anterior, scenariul de crestere moderata a preturilor s-ar putea concretiza in cel putin doua sectoare ale economiei nationale, respectiv in domeniul comertului cu amanuntul si in constructii, intrucat in industria prelucratoare si in sectorul tertiar (al serviciilor) se previzioneaza o relativa stabilitate a acestui indicator. "Pentru perioada aprilie-iunie 2017, se contureaza o tendinta de crestere a activitatii in toate sectoarele economice (industrie prelucratoare si constructii - unde se analizeaza volumul productiei, comert cu amanuntul - pentru volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale si servicii - indice referitor la cererea specifica - si anume cifra de afaceri), fata de cele trei luni anterioare, conform indicatorului de sold conjunctural. De asemenea, numarul de salariati se va majora ponderat doar in constructii (trend de la care fac exceptie industria prelucratoare, comertul si serviciile, unde se va remarca o relativa stabilitate), in acelasi timp cu sporirea ponderata a preturilor la lucrarile de constructii si in ceea ce priveste preturile de vanzare cu amanuntul din comert, intrucat in industria prelucratoare si in servicii urmeaza sa se consemneze o stabilitate relativa (pentru preturile produselor industriale si in cazul preturilor de vanzare sau de facturare ale prestatiilor)", se arata intr-un comunicat al INS.
In contextul actual, comparativ cu studiul anterior, cei 1.240 de manageri din bransa de constructii isi rectifica inca o data, in sens pozitiv, anumite previziuni date publicitatii in cercetarea precedenta, indicand, din nou, unele modificari de mai mare sau mai mica amploare ale perceptiei pe care o au in raport cu principalii indicatori analizati.
"Potrivit estimarilor centralizate la data de 28 aprilie 2017, in urmatoarele trei luni, in activitatea de constructii va fi constatata o crestere a volumului productiei (sold conjunctural de +38%, comparativ cu +32% in cercetarea anterioara), pe fondul unei tendinte de crestere moderata in ceea ce priveste numarul de salariati (sold conjunctural de +16%, reprezentand inca o apreciere a indicatorului fata de studiul precedent, cand s-a raportat un nivel de +10%). In acelasi timp, in ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, s-a constatat o modificare de doua puncte procentuale a opiniilor pozitive exprimate de manageri, astfel incat acestea ar putea sa se majoreze ponderat comparativ cu situatia anterioarelor trei luni, inscriindu-se, pana in luna iunie 2017, intr-un trend de crestere moderata (sold conjunctural de +14%, comparativ cu +12%, cat s-a mentionat in cercetarea anterioara)", se mai precizeaza in studiul INS. Astfel, dupa ce, anterior, au avut o parere negativa de cinci ori consecutiv, urmata de modificari pozitive in februarie si martie a.c., respondentii isi exprima, pentru a treia oara in acest an, perceptia pozitiva cu privire la cel mai important indice de baza, respectiv cel referitor la volumul productiei (adica al lucrarilor sau specific fabricarii de materiale), insa cel mai probabil pe fondul unei eventuale influente a factorului sezonier si, doar conjunctural, al unei posibile relansari a investitiilor, de exemplu, ca urmare a initierii unor obiective de infrastructura (inclusiv prin PNDL).
***
Conform institutului de statistica, rezultatele prezentate au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Aceste anchete sunt calitative, scopul lor fiind reprezentat de analiza tendintei de evolutie a indicatorilor economici pe termen scurt si mediu, fiind de altfel complementare anchetelor statistice cantitative, de care difera prin metoda si utilizare.
„Specificitatea anchetelor de conjunctura este ca, in loc de cifre exacte, raspunsul obisnuit il constituie o apreciere a respondentului fata de nivelul “peste normal/ normal/ sub normal”, in cazul intrebarilor de nivel, sau de genul: “a crescut/ la fel/ a scazut” sau “va creste/ la fel/ va scadea”, in cazul intrebarilor care indica o evolutie in timp a unui fenomen. Managerii intreprinderilor din esantionul supus cercetarii statistice aleg o singura varianta de raspuns la acest tip de intrebari, raspunsurile respective fiind apoi prelucrate, iar rezultatul final se obtine sub forma unui sold conjunctural procentual, obtinut ca diferenta intre procentajul celor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa”, sustin expertii institutiei.
Pentru clarificare, INS a convenit (stabilit) urmatoarele praguri de interpretare a soldurilor conjuncturale: pana la ±5% - relativa stabilitate; de la ±6% pana la ±15% - crestere moderata, respectiv scadere moderata; de la ±16% pana la ±40% crestere, respectiv scadere; peste ±40% crestere accentuata, respectiv scadere accentuata. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.253 de agenti economici), constructiilor (1.240), comertului cu amanuntul (2.207) si serviciilor (2.516). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de ±5% la nivelul total al sectorului. In ceea ce priveste esantionul selectat ca fiind semnificativ pentru piata de constructii, trebuie remarcat faptul ca, la inceputul anului in curs, acesta a fost modificat fata de 2016, in sens pozitiv, cel mai probabil ca urmare a numarului mai mare de firme importante ce sunt active in bransa. Astfel, INS a recurs la anumite schimbari comparativ cu precedentele 12 luni, cand au fost chestionati 1.229 de manageri reprezentativi din ramura constructiilor, numarul acestora ramanand neschimbat din 2015. Totusi, trebuie precizat ca, la nivelul lui 2014, esantionul specific ramurii de constructii era format din 1.573 de manageri reprezentativi pentru acest domeniu de activitate. Anchetele de conjunctura sunt realizate in cofinantare, cu contributia Comisiei Europene, prin intermediul DGECFIN (Bruxelles). Pentru informatii suplimentare, www.insse.ro
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
CDS
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
ness project
theda mar
EDIT-Structural
strabag nivel 1
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
concelex
siniat
noark
MAKITA
Acvatot 2019
leviatan
rigips

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
econet
top 500
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander