MFE: Constructia spitalelor regionale va fi derulata dupa anul 2021 |
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 12 Nov 2018 09:05 |
Cu prilejul declaratiei privind unele clarificari tehnice in domeniul fondurilor europene, sustinute la data de 6 noiembrie a.c., la Palatul Victoria, Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, a explicat si conditiile in care spitalele regionale (cuprinse in programul de guvernare) pot fi realizate prin parteneriat public-privat, cu toate ca finantarea acestora se asigura din fonduri europene, insa, in opinia oficialului guvernamental, cele doua tipuri de finantare pot fi combinate. De asemenea, ministrul de resort a mai subliniat ca, avand in vedere costul constructiei spitalelor respective, de circa 400 milioane de euro pe unitate, precum si alocarea actuala, in cuantum total de 300 milioane de euro, aceste investitii ar putea fi realizate in etape, inclusiv dupa anul 2021.
„Nu excludem constructia de spitale regionale finantata prin instrumentul parteneriatului public-privat, mai ales pentru ca anul acesta am adoptat legea parteneriatului public-privat, iar din bugetul public, din bugetul de stat, din fonduri europene nerambursabile, putem sa asiguram acest tip de finantare Referitor la spitalele regionale, Ministerul Sanatatii beneficiaza de asistenta tehnica din partea Bancii Europene de Investitii (BEI), prin care este asigurata documentatia tehnica necesara constructiei si dotarii spitalelor, cat si modul in care trebuie construite aceste spitale. Din datele actuale, rezulta ca documentatia tehnica, care inseamna studiul de fezabilitate, proiectul tehnic, cel de executie, designul, maparea serviciilor etc. are un cost de 120 de milioane de euro pentru toate cele trei spitale”, a subliniat Rovana Plumb.
De vreme ce ministrul de resort a estimat si costul constructiei, respectiv al dotarii fiecarui spital in parte, care ar totaliza, in medie, de 400 milioane de euro pentru un spital, sumele din prezent sunt insuficiente pentru a finanta toate aceste obiective de investitii, motiv pentru care constructia efectiva ar putea fi amanata.
„Avand in vedere alocarea din fonduri europene pentru cele trei spitale regionale, in actuala perioada de programare, de 150 milioane de euro - contributia UE si alte 150 de milioane - contributia Romaniei, am decis derularea in etape a constructiei acestor spitale. Mai precis, daca luam in considerare perioada de timp, care se intinde pana in 2020, cu pregatirea acestor constructii de spitale, am luat in calcul etapizarea si pentru perioada imediata de programare, care incepe in anul 2021”, a explicat Rovana Plumb. In consecinta, din fondurile ce sunt disponibile in actuala perioada de programare, autoritatile centrale doresc sa achite documentatia tehnica, practic, tot pachetul de pregatire pentru constructia efectiva a spitalelor.
***
In programul de guvernare, asumat prin vot in Parlament de coalitia aflata la putere, s-a prevazut construirea a opt spitale regionale si a unui spital republican. Intarzierile cu privire la aceste proiecte i-au facut pe oficialii guvernamentali sa ia in calcul diferite posibilitati de finantare. De exemplu, recent, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a discutat cu omologul sau turc, la Istanbul, despre demararea parteneriatului public-privat ce vizeaza constructia spitalului regional Constanta, subliniind, la finalul discutiilor bilaterale, ca „anul acesta, au avansat mult procedurile de pregatire a proiectelor celorlalte spitale regionale, in special cele de la Cluj, Craiova si Iasi. Pentru informatii suplimentare, www.gov.ro
|