MFE: Finantare a cotei forfetare de 6% la proiecte de apa de 4,2 miliarde euro |
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 23 Dec 2019 08:00 |
Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a creat cadrul legislativ pentru facilitarea implementarii proiectelor de apa si apa uzata prin finantari suplimentare de la bugetul de stat, dar si pentru suplimentarea fondurilor europene destinate unor domenii-cheie pentru dezvoltarea Romaniei. Masurile sunt prevazute in Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul fondurilor europene, adoptata in sedinta de Guvern din data de 20 decembrie 2019.
"Masurile cuprinse in Ordonanta de Urgenta adoptata au un impact pozitiv asupra a 4,68 milioane de locuitori si a 653 unitati adminsitrativ-teritoriale care vor beneficia de proiecte de apa si canalizare. Astfel de servicii publice sunt elementare pentru cetateni, care trebuie sa aiba asigurat un standard de viata la nivel european. Discutam de 23 proiecte in valoare de 4,2 miliarde euro pentru judete precum Braila, Iasi, Bacau, Arges, Teleorman, Ilfov, Sibiu, Brasov, Gorj, Valcea, Calarasi, Prahova, Bistrita Nasaud, Mehedinti, Vaslui, Harghita, Maramures, Giurgiu, Neamt si Buzau", a declarat dupa sedinta de Guvern ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Bolos.
Practic, prin masura adoptata, MFE si Ministerul Finantelor Publice au creat cadrul util finantarii de la bugetul de stat a ratei forfetare de 6% necesara pentru completarea bugetelor proiectelor de apa si apa uzata. Aplicarea unei rate forfetare de 6% va simplifica elaborarea si aprobarea cererilor de finantare pentru proiectele majore de dezvoltare a infrastructurii de apa si canalizare. De asemenea, masura permite urgentarea demararii investitiilor la nivel national in sectorul de apa.
In aceeasi zi, ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Bolos, a anuntat, de asemenea, aprobarea unui mecanism care permite ca banii europeni nefolositi in anumite domenii sa fie redirectionati catre sectoarele pentru care exista proiecte in listele de rezerva ale Programelor Operationale. "Este o veste buna pentru beneficiarii de la nivelul municipiilor si oraselor. Discutam despre proiecte din domeniul iluminatului public, regenerarii si dezvoltarii urbane, dar si despre dezvoltarea invatamantului. Proiectele de pe lista de rezerva a Programului Operational Regional prin care sunt finantate universitati vor intra in mecanismul de supracontractare. Astfel, educatia va beneficia de o suma suplimentara de 554 milioane de euro", a explicat ministrul Ioan Marcel Bolos.
Finantari suplimentare au fost anuntate si pentru sustinerea intreprinzatorilor. Astfel, 150 milioane de euro vor fi destinate mediului de afaceri, IMM-urilor – un sector socotit prioritar la nivelul Guvernului. "Masura deblocheaza proiectele care se gasesc in lista de rezerva a POR sau permite deschiderea de noi apeluri", a explicat ministrul Fondurilor Europene. Sumele suplimentare alocate proiectelor IMM-urilor vor finanta achizitia de echipamente.
|