MFP: Bugetul pentru 2016 prevede investitii de 8,5 miliarde euro |
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 02 Dec 2015 17:37 |
Bugetul pentru 2016 prevede cheltuieli de investitii de 37,7 miliarde de lei (circa 8,5 miliarde euro), in crestere cu 14% fata de nivelul de 33 miliarde lei inclus in proiectul bugetului pentru anul in curs. Recent, noul ministru al Finantelor Publice, a anuntat excedent bugetar pentru primele zece luni ale anului in curs. "Avem un surplus bugetar, dar care nu trebuie sa ne bucure. Ne-am uitat pe structura acestui excedent, care provine dintr-o neexecutare a cheltuielilor de investitii. Acest lucru arata o ineficienta in zona investitiilor, o capacitate institutionala ce trebuie imbunatatita. Aceasta este prioritatea mandatului meu. (...) Executia la 10 luni fata de program a fost undeva la jumatate, dar analizam in ce masura noiembrie si decembrie sunt luni de executie sau doar pentru decontarea unor investitilor deja efectuate in lunile precedente", a declarat Anca Dragu, ministrul de resort.
Potrivit datelor puse la dispozitie de Ministerul Finantelor Publice (MFP), executia bugetului general consolidat la finele primelor zece luni ale anului 2015 s-a incheiat cu un excedent de 9,04 miliarde lei, respectiv 1,28% din PIB, fata de excedentul de 1,9 miliarde de lei, respectiv 0,29% din PIB, inregistrat in perioada similara din 2014.
In aceste conditii, Anca Dragu a precizat ca nu este necesar un nou imprumut de la FMI. "Nu avem motive sa solicitam un nou acord cu FMI. Vom continua colaborarea cu FMI in baza cadrului legal general. De asemenea, avem asistente tehnice cu FMI, dar aceste tipuri de acorduri preventive nu cred ca-si au rostul", a mai spus ministrul finantelor.
Programul Prima Casa ar putea fi modificat in 2016
Programul "Prima Casa" ar putea fi modificat incepand din anul 2016, noul ministru de Finante declarand ca, practic, statul ar vrea sa aloce mai putini bani pentru achizitiile de locuinte. Astfel, potrivit datelor disponibile, guvernantii iau in calcul atat reducerea plafonului alocat, cat si marirea avansului platit de beneficiar. In prezent, jumatate dintre creditele imobiliare sunt contractate pe baza programului "Prima Casa". "Analizam impactul pe care l-a avut asupra economiei, precum si impactul modificarii conditiilor, in sensul, poate, reducerii sumelor sau alocarii in mod diferit. Cu siguranta, reducerea brusca a unui program care, de altfel, a functionat foarte bine nu ar fi o idee fericita", a precizat Anca Dragu. Programul a fost lansat in perioada crizei, respectiv in anul 2009.
Din plafonul de 2,5 miliarde lei alocat anul acesta pentru achizitia de locuinte prin "Prima Casa", mai sunt disponibile fonduri de circa 60 milioane de lei, suficiente pentru garantarea de credite in cazul a aproximativ 750 de dosare. Din 2009 pana in prezent, prin acest program au fost cumparate 164.000 de locuinte, in valoare totala de aproape 13,7 miliarde lei.
|