MFP: Diminuare a plafonului de garantii pentru „Prima Casa” |
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 14 Dec 2017 19:32 |
Potrivit unui proiect lansat in dezbatere publica de Ministerul Finantelor Publice (MFP) - si care va fi supus aprobarii intr-o sedinta ulterioara a Guvernului Romaniei - programul „Prima Casa” va beneficia, la nivelul anului 2018, de un plafon de garantare in cuantum de doua miliarde lei, mai redus decat in 2016, cand s-a avizat (si consumat aproape in totalitate, fara 175,5 milioane de lei) un plafon de garantare de 2,67 miliarde lei. Decizia este insa in concordanta cu planul derularii acestui program, stabilit pentru o perioada de cinci ani, care prevede pentru 2017 un plafon de garantii de 2,5 miliarde lei (aprobat deja prin HG nr. 80/27.02.2017, dar suplimentat pana la putin peste 2,67 miliarde lei cu suma ramasa neconsumata din 2016) si, apoi, cate doua miliarde lei (aproximare prin rotunjire) pentru intervalul 2018-2020, pentru ca in 2021 plafonul sa se reduca la 1,5 miliarde lei. Totusi, de la 1 ianuarie 2018, va intra in vigoare o masura de reducere a marjei maxime de dobanda de la 2,5% la 2%. In prezent, marja de 2% este aplicata doar pentru achizitia de locuinte, iar cea de 2,5% se aplica la imprumuturile acordate pentru constructia de unitati locative. Astfel, de reducerea respectiva vor beneficia doar cei ce doresc sa-si construiasca o locuinta prin credit de tip „Prima Casa”, estimandu-se o majorare a acestui tip de solicitari, ceea ce ar trebui sa fie o veste buna pentru antreprenorii specializati. In consecinta, in cadrul notei de fundamentare a proiectului legislativ, se mentioneaza explicit ca „in vederea corelarii prevederilor privind costul total al finantarilor garantate pentru achizitia de locuinte cu cea pentru constructia de locuinte - si pentru a se evita orice discriminare in acest sens -, se propune in prezentul proiect de act normativ reducerea marjei maxime de dobanda de la 2,5% la 2%, urmand ca finantatorii, in termen de sapte zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, sa transmita FNGCIMM si MFP nivelul costurilor totale pe care le aplica finantarilor garantate pentru constructia de locuinte”.
Finantatorii vor fi altfel evaluati
Totodata, la 12 decembrie a.c., oficialii MFP au informat si ca, incepand cu 1 ianuarie 2018, vor intra in vigoare procedura si criteriile de evaluare anuala a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de catre finantatorii participanti in cadrul programului "Prima Casa". Procedura a fost deja aprobata prin ordin al ministrului Finantelor Publice.
„Stabilirea criteriilor in baza carora se realizeaza evaluarea anuala a finantatorilor participanti in cadrul programului, reprezinta unul dintre obiectivele strategiei programului Prima Casa 2017-2021. Astfel, pe langa ritmul de utilizare a plafoanelor alocate anterior si conditiile de acordare a creditelor, in cadrul programului s-a avut in vedere introducerea unor criterii noi, care sa stimuleze acordarea de catre institutiile finantatoare a produselor de creditare standard, fara implicarea garantiilor de stat, precum si adoptarea unui management al riscului prudent la nivelul institutiilor finantatoare care sa limiteze riscul de neplata, dar si o mai buna gestionare a procesului de acordare a creditelor in cadrul programului. Astfel, ca urmare a consultarilor cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM), in calitate de mandatar al statului de a emite garantii in cadrul programului Prima Casa, cat si cu finantatorii participanti in cadrul programului, criteriile care vor fi avute in vedere la evaluarea anuala a modului de utilizare a plafoanelor de garantare dupa aplicarea criteriului privind ponderea garantiilor acordate de fiecare finantator in totalul garantiilor acordate in anul precedent, sunt urmatoarele:
- raportul intre volumul finantarilor garantate acordate in cadrul programului si volumul creditelor pentru locuinte acordate de finantatori persoanelor fizice, negarantate de catre stat in anul precedent;
- raportul intre numarul total al garantiilor platite finantatorilor de la inceputul programului si pana la data de 31 decembrie a anului precedent si numarul total al garantiilor acordate de la inceputul programului si pana la data de 31 decembrie a anului precedent;
- raportul dintre numarul garantiilor/promisiunilor de garantare acordate de FNGCIMM dupa ce solicitarile de acordare au fost invalidate cel putin o data, inregistrate de un finantator participant in program in anul precedent si numarul total al solicitarilor de garantare aprobate de FNGCIMM in anul precedent.
Fiecarui criteriu mentionat anterior ii va corespunde un punctaj diferentiat, in functie de marimea rapoartelor aferente criteriilor, iar prin insumarea punctelor atribuite fiecarui criteriu, se va obtine punctajul final care va determina procentul de ajustare al plafonului alocat”, dupa cum se arata intr-un comunicat al ministerului de resort.
In plus, potrivit oficialilor MFP, evaluarea anuala a modului de utilizare a plafoanelor de garantare alocate finantatorilor participanti in cadrul programului „Prima Casa” se efectueaza pe baza raportarilor transmise de catre finantatori si a datelor existente in evidentele FNGCIMM incidente programului.
***
In nota de fundamentare aferenta proiectului de hotarare prin care se stabileste plafonul de garantare pentru Prima Casa 2018 la doua miliarde lei, expertii ministerului de resort sustin ca, „de la lansarea programului (in anul 2009) si pana la finele lunii octombrie 2017, au fost acordate 236.138 de garantii si promisiuni de garantare, in valoare totala de 20,57 miliarde lei. De la inceputul anului 2017 si pana la finele lunii octombrie 2017 au fost acordate 21.672 garantii, in valoare totala de 1,88 miliarde lei, precum si 8.508 promisiuni de garantare, in valoare totala de 0,96 miliarde lei”. In schimb, incepand cu 1 ianuarie 2018, „pentru a nu pune la dispozitia finantatorilor participanti in program si a altor limite suplimentare fata de plafonul de doua miliarde lei, propus pentru alocare in anul 2018, se propune suspendarea aplicarii prevederilor art. 2.7 din protocolul-cadru prevazut in Anexa nr. 6 la Ordinul ministrului Finantelor Publice si al ministrului Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri nr. 2225/994/2009 pentru aprobarea Conventiei privind implementarea programului Prima Casa si a Conventiei de garantare si pentru reglementarea unor masuri necesare pentru aplicarea prevederilor art. 10 din Anexa nr. 1 la Hotararea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului Prima casa, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv eliminarea utilizarii valorii de reintregire a plafonului (revolving) pentru emiterea de garantii”, se mai arata in nota de fundamentare. Pentru a descarca proiectul de hotarare pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului Prima Casa si nota de fundamentare aferenta, publicate la data de 13 decembrie 2017, click aici si aici!
|