Agenda Constructiilor
Sambata, 20 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - MFP: Noi prorogari de termene si bonificatii acordate in sprijinul companiilor
MFP: Noi prorogari de termene si bonificatii acordate in sprijinul companiilor
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 17 Iun 2020 16:58
Guvernul a aprobat marti propunerile Ministerului Finantelor Publice (MFP) pentru masuri suplimentare de sprijin acordate firmelor afectate de criza SARS-CoV-2, care sa asigure continuarea activitatii lor si pastrarea locurilor de munca in economie. Masurile vor avea efecte pozitive orizontale pe circuitele economico-financiare si asupra furnizorilor directi si indirecti.
Actul normativ aprobat de executiv prevede, printre altele, prelungirea scutirii de obligatia platii impozitului specific pentru anumite domenii economice, extinderea acordarii de bonificatii pentru plata impozitului pe profit si a impozitului pe veniturile microintreprinderilor si prelungirea suspendarii calculului de dobanzi si penalitati de intarziere.
 
Prorogarea unor termene
Reluarea activitatii de catre mediul de afaceri presupune existenta unor disponibilitati banesti si, in conditiile in care mediul economic se relanseaza etapizat, este necesar sa fie mentinute lichiditatile financiare.
Guvernul a aprobat propunerile MFP pentru prelungirea aplicarii urmatoarelor masuri fiscale pana la data de 25 octombrie 2020, inclusiv:
  • nu se calculeaza si nu se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere, conform Codului de procedura fiscala, pentru obligatiile fiscale care au devenit scadente dupa data de 21 martie 2020;
  • nu se calculeaza si nu se datoreaza dobanzi si penalitati, conform Codului de procedura fiscala, pentru plata cu intarziere a ratelor din graficele de esalonare;
  • masurile referitoare la suspendarea executarii silite, reducerea semnificativa a perioadei de solutionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, suspendarea termenului de prescriere, suspendarea conditiilor de mentinere a esalonarilor la plata.
 
Masuri privind impozitul specific
Pe perioada starii de urgenta, contribuabilii platitori de impozit specific, reglementat de Legea nr.170 /2016, au beneficiat de scutire de la plata impozitului. Avand in vedere restrictiile legate de desfasurarea activitatii aplicabile in continuare anumitor domenii, s-a impus prelungirea aplicarii masurilor de reducere a sarcinii fiscale pentru acest sector de activitate, prin acordarea unei scutiri de impozit aferent unei perioade din anul 2020.
Intrucat impozitul specific este un impozit anual, iar declararea si plata acestuia se efectueaza semestrial, in transe egale, a fost adoptata scutirea de la plata impozitului specific, in anul fiscal 2020, pentru o perioada de 90 zile.
Concomitent s-a prevazut si mecanismul de recalculare a impozitului specific datorat, in sensul scaderii acestei perioade din totalul de 365 zile ale anului fiscal. Aceasta scutire de impozit va fi aplicabila de catre toti contribuabilii care se afla sub incidenta Legii nr.170 /2016 privind impozitul specific unor activitati, intrucat nu sunt reglementate conditii specifice de acordare.
Impozitul astfel recalculat va fi impartit in doua plati semestriale egale, prima plata urmand a fi efectuata pana la 25 iulie 2020.
Pentru contribuabilii care in anul 2020 aplica prevederile art. IX din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.48/2020 privind unele masuri financiar-fiscale, deoarece impozitul specific se determina la nivelul unui an calendaristic, mecanismul de calcul al acestuia impune cumularea numarului de zile in care nu s-a desfasurat activitate in perioada starii de urgenta cu cele 90 de zile stabilite in sedinta de guvern de marti, totalul acestora urmand sa se scada din cele 365 zile ale anului fiscal.
 
Masuri in domeniul TVA
In prezent, livrarile si achizitiile intracomunitare de masti de protectie individuale si ventilatoare medicale pentru terapie intensiva nu beneficiaza de scutire de TVA. Importurile de astfel de bunuri beneficiaza de scutire de TVA pana la data de 31 iulie 2020, doar in masura in care se incadreaza in prevederile Deciziei (UE) 2020/491 a Comisiei din 3 aprilie 2020 privind scutirea de taxe la import si exonerarea de TVA la importuri, acordate pentru marfurile necesare pentru combaterea efectelor epidemiei de Covid-19 in cursul anului 2020.
Avand in vedere participarea Romaniei la dezvoltarea unei rezerve Europene de capacitati medicale, de echipamente medicale de terapie intensiva si de echipamente individuale de protectie, destinate combaterii amenintarilor transfrontaliere grave pentru sanatate si faptul ca taxa pe valoarea adaugata nu reprezinta un cost eligibil in cadrul acordului de grant incheiat in acest sens cu Comisia Europeana, s-a impus introducerea cu celeritate a unei scutiri temporare de TVA pentru livrarile, importurile si achizitiile intracomunitare de masti de protectie individuale si ventilatoare medicale pentru terapie intensiva, necesare pentru constituirea rescEU - rezerve de capacitati a Uniunii Europene.
Masura este limitata in timp - pana la 1 octombrie 2020, respectiv pe durata participarii Romaniei la acest proiect.
Masuri privind bonificatii la plata impozitului pe profit/ impozitului pe veniturile microintreprinderilor
Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 33/2020, pentru plata impozitului pe profit si a impozitului pe veniturile microintreprinderilor aferent trimestrului I al anului 2020, pana la data de 25 aprilie 2020, s-a instituit un sistem de bonificatii.
In procesul de dezbatere parlamentara privind legea de aprobare, respectiv Legea nr.54/2020, a fost admis un amendament prin care se reglementeaza ca bonificatiile pentru plata impozitului pe profit si a impozitului pe veniturile microintreprinderilor sa se acorde si pentru trimestrele II si III, la termenele de plata 25 iulie 2020 si 25 octombrie 2020.
Desi prevederea adoptata stabileste faptul ca atat contribuabilii platitori de impozit pe profit, cat si contribuabilii platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor beneficiaza de bonificatie, pentru calculul acesteia lipseste referinta la impozitul pe veniturile microintreprinderilor, creandu-se premisele unei interpretari in aplicarea bonificatiei, intrucat aceasta se scade pentru microintreprinderi din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat, si nu din impozitul pe profit datorat, asa cum este reglementat in prezent.
De asemenea, pentru contribuabilii platitori de impozit pe profit care au optat pentru anul fiscal modificat sau cei care platesc concomitent impozit specific si impozit pe profit nu sunt reglementari specifice.
Astfel, actul normativ prevede extinderea regulilor si pentru aceste categorii de contribuabili in sensul aplicarii bonificatiilor pentru achitarea impozitului pe profit datorat/platii anticipate, pentru trimestrele II si III, respectiv pentru perioada 26 iunie - 25 septembrie inclusiv, si perioada 26 septembrie - 25 decembrie inclusiv, din anul 2020, dupa caz.
 
RAWLPLUGALLBIMSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
viarom
siniat
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
quadratum
noark
rigips
theda mar
leviatan
ness project
MAKITA
EDIT-Structural
CDS
concelex

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
top 500
econet
AICPS_30
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander