Agenda Constructiilor
Miercuri, 01 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Actualitatea interna - MIPE: Anul 2023 va aduce oportunitati pe care Romania nu le-a avut vreodata
MIPE: Anul 2023 va aduce oportunitati pe care Romania nu le-a avut vreodata
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 09 Ian 2023 13:04
Cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene la peste 95% si depunerea cererilor de plata 3 si 4 din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), in valoare de aproximativ 6,3 miliarde euro, sunt printre obiectivele ministrului Investitiilor si Proiectelor Europene, Marcel Bolos, pentru 2023, an care va aduce "cele mai multe oportunitati pe care Romania le-a avut vreodata".
"Depunerea celor doua cereri de plata si a lansarii a 49 apeluri de proiecte, in valoare de peste 9 miliarde euro, au demonstrat ca, desi are o structura complexa,cu peste 500 de jaloane si tinte, am reusit sa ne atingem obiectivele asumate prin PNRR. Ba chiar ne-am numarat printre primele state din Europa la acest capitol. In continuare, anul 2023 va aduce cele mai multe oportunitati pe care Romania le-a avut vreodata. Avem o serie de obiective importante pentru acest an, printre care se numara cele peste 200 de apeluri din cadrul Politicii de Coeziune 2021-2027, cresterea gradului de absorbtie la peste 95% si depunerea cererilor de plata 3 si 4 din PNRR, care inseamna, implicit, indeplinirea tintelor si jaloanelor aferente", a declarat ministrul Marcel Bolos.
Acesta a subliniat ca 2022 a fost unul dintre cei mai complicati ani de cand Romania gestioneaza fonduri europene, insa a fost si anul care a adus o multime de provocari si mii de proiecte implementate cu succes, "care isi aduc aportul asupra dezvoltarii infrastructurii, sanatatii si educatiei".
"Poate cel mai complicat an de cand gestionam fonduri europene, anul 2022 ne-a adus o multime de provocari, pe care le-am privit drept oportunitati, pentru ca in urma raman mii de proiecte implementate cu succes care contribuie cu adevarat la imbunatatirea calitatii vietii pentru romani. Sunt proiecte care isi aduc aportul asupra dezvoltarii infrastructurii, sanatatii si educatiei. Sub dictonul Tnimeni nu este lasat in urmat, am acordat o atentie deosebita persoanelor vulnerabile, atat in ceea ce priveste nevoile imediate, cat si asupra perspectivelor pentru urmatorii ani. Tocmai de aceea, in negocierile cu reprezentantii Comisiei Europene, ne-am asigurat ca arhitectura Programelor Educatie si Ocupare si Incluziune si Demnitate Sociala ne va permite sa construim masuri care sa rupa barierele de dezvoltare, pentru ca suntem intr-un punct in care efectele inechitatilor creeaza clivaje tot mai mari", a subliniat Bolos.
Potrivit comunicatului transmis de MIPE, printre obiectivele pentru anul 2023 asumate de ministrul Marcel Bolos se afla simplificarea, debirocratizarea si digitalizarea in domeniul fondurilor europene prin crearea unui cadru normativ "suplu, eficient si orientat spre sprijinirea beneficiarului" si eliminarea timpilor morti din procesele de evaluare, selectie si contractare a proiectelor cu finantare din fonduri europene, respectiv aprobarea unui cod al fondurilor europene.
De asemenea, pe parcursul anului 2023 va continua sprijinirea din fonduri europene a masurilor sociale, respectiv plata a doua transe de 700 lei/sezon rece pentru plata facturilor la energie, plata a 6 transe de 50 euro pentru vouchere de alimente, sprijinirea elevilor vulnerabili si in anul scolar 2023-2024 prin acordarea de vouchere pentru rechizite si imbracaminte, acordarea de trusouri pentru copiii nou-nascuti in familii dezavantajate, sprijinirea persoanelor cu dizabilitati prin finantarea tehnologiilor asistive, implementarea unor vouchere de rezilienta pentru sprijinirea populatiei vulnerabile prin imbunatatirea conditiilor de locuire prin investitii in servicii comunitare care sa includa posibilitatea sprijinirii in activitatile casnice/cotidiene, precum si a unor servicii pentru reparatia locuintelor si distributia celei de a 6-a transe de pachete alimentare pentru cei 1,18 milioane de romani aflati in situatii de excluziune sociala.
Un alt obiectiv vizeaza incheierea tuturor contractelor de finantare aferenta masurilor de sprijin pentru mediul de afaceri din cadrul PO Competitivitate 2014-2020, respectiv 411 si 411 bis, pana la 31 martie 2023, precum si implementarea PNRR prin depunerea Cererilor de Plata nr. 3 si 4, in valoare de aproximativ 6,3 miliarde euro.
Pentru 2023, Bolos isi propune sa operationalizeze un sistem informatic modern, flexibil, interoperabil cu alte sisteme informatice care sa faciliteze automatizarea proceselor de evaluare si selectie la finantare a proiectelor pe fonduri europene in primul trimestru al anului 2022 pentru modulele referitoare la etapele de autentificare a beneficiarilor, lansare a apelurilor de proiecte si respectiv depunere proiect/cerere de finantare;
Un alt obiectiv il reprezinta ajustarea PNRR prin introducerea capitolului RepowerEU, respectiv asigurarea unei alocari suplimentare de 1,3 miliarde euro pentru finantarea proiectelor care sa contribuie la independenta energetica a Romaniei, in contextul tranzitiei verzi si digitale - proiecte de producere de energie verde, inclusiv investitiile in eficienta energetica a canalelor de irigatii;
Nu in ultimul rand, obiectivele anului 2023 vizeaza si acoperirea riscului de decomitere aferent tuturor programelor operationale 2014-2020, prin declaratii de cheltuieli care sa permita atingerea unui grad de absorbtie a fondurilor europene de peste 95% - o absorbtie de peste 6 miliarde euro aferenta perioadei de programare 2014-2020, aferenta anului 2023, precum si lansarea unui numar de peste 200 de apeluri de proiecte, in valoare de 20 miliarde euro, aferente perioadei de programare 2021-2027 in cadrul celor 16 programe operationale aprobate de catre Comisia Europeana.
Potrivit MIPE, in anul 2022, Comisia Europeana a aprobat Acordul de Parteneriat aferent Politicii de Coeziune 2021-2027, care aduce 46 de miliarde de euro pentru investitii strategice. De asemenea, anul trecut investitiile au primit unda verde, dupa ce toate cele 16 programe aferente noului cadru financiar multianual au fost aprobate.
Totodata, MIPE a depus in 2022 doua cereri de plata din cadrul PNRR, una in valoare de 2,6 de miliarde euro si o alta de 2,8 miliarde euro, conditionate de indeplinirea a 72 de jaloane si tinte. Pentru prima, Executivul European a virat deja suma in conturile Romaniei.
Tot anul trecut, rata de absorbtie a fondurilor europene alocate prin Politica de Coeziune 2014-2020 a crescut de la 53% la 73%. Pe parcursul anului au fost implementate masuri de peste 2 miliarde de euro care sa stimuleze mediul de afaceri, fiind in acelasi timp acordata o atentie deosebita persoanelor vulnerabile.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTESISECAMhiltiRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
Ubitech
noark
CDS
rigips
viarom
concelex
siniat
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
leviatan
MAKITA
strabag nivel 1
ness project
theda mar

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
AICPS_30
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander