Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - MIPE: Romania a primit de la UE 56 miliarde euro de la aderare pana in prezent
MIPE: Romania a primit de la UE 56 miliarde euro de la aderare pana in prezent
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 10 Mai 2023 11:34
Din momentul aderarii la Uniunea Europeana si pana in prezent, suma totala neta primita de Romania de la Uniunea Europeana se ridica la 56 de miliarde euro. Dintre acetea, Fondurile Europene Structurale si de Investitii (FESI) si Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD) au adus 44,6 miliarde de euro. Mai exact, 16,9 miliarde reprezinta platile aferente perioadei de programare 2007 - 2013, 27 miliarde de euro sunt sumele platite prin programele perioadei 2014 - 2021 si 716 milioane de euro prefinantari pentru 2021 - 2027. De asemenea, prin Planul National de Redresare si Rezilienta, Romania a primit pana acum 6,35 miliarde de euro prin cele doua componente de asistenta financiara rambursabila si nerambursabila.
„9 mai este o sarbatoare pe care o simtim acum mai aproape ca niciodata de identitatea noastra romaneasca, dupa provocarile ultimilor ani peste care am trecut cu bine alaturi de celelalte state membre ale Uniunii si cu sprijinul lor. Ultimii ani au fost fara indoiala una dintre cele perioade in istorie care ne-a aratat ca solidaritatea, valorile comune si dorinta de a ne cladi viitorul impreuna ne fac cu adevarat mai puternici pentru ca ne determina sa fim mai responsabili si mai creativi, sa ne folosim mai bine resursele si sa identificam noi oportunitati de dezvoltare. As spune ca, pentru Romania, Ziua Europei in 2023 inseamna certitudinea unui viitor mai sigur si mai bun pentru noi. Pentru perioada 2021 - 2027, tara noastra are la dispozitie doar prin Politica de coeziune o suma comparabila cu cea primita de Romania de la Comisie in ultimii 16 ani, de la aderare pana in momentul actual, la care se adauga fondurile alocate prin Mecanismul de Redresare si Rezilienta. Mai mult, ritmul accelerat de accesare a fondurilor, investitiile in infrastructura, in serviciile publice si in productivitatea sectorului privat, la care as adauga preocuparea noastra de a nu ii lasa in urma pe cei vulnerabili, vor face ca, in scurt timp, Romania sa arate cu totul diferit in anii care vin. Felicit pe aceasta cale echipa din minister, care a avut un rol vital in acest proces de modernizare a Romaniei. Sunt convins ca finalul acestui an ne va aduce mai aproape de tinta de absorbtie de peste 95% prin politica de coeziune si de realizarea reformelor si investitiilor asumate prin PNRR”, a declarat ministrul Marcel Bolos.
 
Primele apeluri de proiecte finantate prin programele aferente perioadei 2021 - 2027 vor fi lansate in cursul lunii viitoare
Pentru perioada 2014 - 2020, rata de absorbtie a fondurilor este in acest moment de 76% din totalul alocat Romaniei, prin programele operationale aferente acestei perioadei fiind realizate investitii in sectoare esentiale precum mediul de afaceri, transporturi, sanatate, educatie, infrastructura de apa si aa uzata, dar si incluziunea sociala a persoanelor dezavantajate.
Astfel, prin fondurile europene aferente perioadei 2014 - 2020, peste 94.000 de companii din Romania au fost sprijinite sa devina mai productive prin investitii in retehnologizare, automatizare, cresterea eficientei energetice, formarea angajatilor. De asemenea, noi IMM-uri au luat nastere datorita banilor europeni:
- Programul Operational Competitivitate: 73.840 companii sprijinite;
- Programul Operational Regional: 3314 companii sprijinite;
- Programul Operational Infrastructura Mare: 288 companii sprijinite;
- Programul Operational Capital Uman: 16.655 companii sprijinite.
Prin Programul Operational Regional si prin Programul Operational Infrastructura Mare s-au realizat investitii in construirea sau modernizarea a 1.149 km de drumuri, au fost modernizate 14 aeroporturi si au fost renovate sau modernizate 170 km de cai ferate.
2 milioane de romani beneficiaza de acces la reteaua de apa la standarde conforme si 3,4 milioane beneficiaza de acces la reteaua de apa uzata, prin investitiile in extinderea si reabilitarea retelei de distributie a apei (1.066 km) si a retelei de apa uzata (1.019 km) finantate prin POIM.
In domeniul sanatatii, prin Programul Operational Regional au fost reabilitate, modernizate si dotate 205 unitati medicale, iar prin POIM a fost alocat un buget de peste 800 de milioane de euro prin care s-au efectuat investitii pentru dotarea unitatilor sanitare publice cu echipamente si aparatura medicala, dispozitive medicale si de protectie medicala, echipamente pentru transport specializat, echipamente pentru decontaminare si suport triaj necesare pentru tratamentul pacientilor cu infectie COVID - 19 si pentru gestionarea situatiei de urgenta provocata de criza COVID - 19 la nivelul unitatilor sanitare publice. De asemenea, s-au efectuat investitii pentru structurile care utilizeaza fluide medicale pentru desfasurarea actului medical terapeutic.
Prin Programul Operational Capital Uman, peste 540.000 de copii si 30.000 de tineri si adulti au beneficiat de sprijin pentru a participa la programe de educatie. Prin Programul Operational Competitivitate, 230.000 de elevi si studenti au beneficiat de echipamente IT si 12.662 clase si laboratoare au avut acces la echipamentele de ultima generatie necesare procesului educational.
Nu in ultimul rand, fondurile europene din perioada 2014 - 2020 au sprijinit in mod substantial romanii vulnerabili, astfel incat peste 2,5 milioane de persoane au acces la carduri pentru alimente si mese calde, 4 milioane primesc sprijin pentru plata facturilor la energie, iar prescolarii si elevii din familiile vulnerabile beneficiaza de tichete pentru haine si rechizite.
Prin cele 16 programe nationale si regionale aferente perioadei 2021 - 2027 vor fi deschise, in cursul acestui an, 490 de apeluri de proiecte in valoare de 36,4 miliarde de euro, primele ghiduri ale solicitantului pentru apelurile de proiecte fiind puse in consultare publica incepand din luna aprilie, apelurile urmand a fi lansate luna viitoare. De asemenea, prin PNRR vor fi lansate in acest an 44 de apeluri de proiecte, in valoare de 4,27 miliarde de euro.
 
Ziua Europei, sarbatorita de reprezentanti ai MIPE impreuna cu bucurestenii
Cu ocazia Zilei Europei, reprezentantii MIPE au participat la evenimentul ”Hai sa facem viitorul verde!” organizat in zona Pietei 21 decembrie 1989 din Bucuresti, prilej cu care, in cadrul proiectului ”Centrul de Informare pentru Investitii Europene” s-au desfasurat o serie de actiuni de informare in cadrul carora au fost prezentate politicile Uniunii Europene, finantarile de care va beneficia Romania in perioada 2021 - 2027 si obiectivele ”Anului european al competentelor - 2023” pe parcursul caruia investitiile se vor concentra pe educatie, perfectionare si competente digitale pentru fiecare cetatean, in continuarea efortului de a atinge obiectivele stabilite in Deceniul Digital.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUGhiltiSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
MAKITA
Arduro
theda mar
Ubitech
DRS
ERBASU CONSTRUCT
CDS
BogArt
leviatan
viarom
concelex
Acvatot 2019
ness project
SSAB
rigips
CONCEPT STRUCTURE
VEGO
AED
ELECTROGRUP
noark
SIGM
EDIT-Structural
konsent
quadratum

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<