Agenda Constructiilor
Duminica, 25 August 2024
 
Home - Stiri - Actualitatea interna - MLPDA: Norme pentru inscrisuri in forma electronica in constructii si arhitectura
MLPDA: Norme pentru inscrisuri in forma electronica in constructii si arhitectura
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 17 Dec 2020 17:20
Ordinul nr. 4.134/3.875/2020, care aproba Normele tehnice privind aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 140/2020 pentru stabilirea unor masuri privind utilizarea inscrisurilor in forma electronica in domeniile constructii, arhitectura si urbanism, a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 1216 din 11 decembrie 2020.
Normele tehnice stabilesc prevederi privind solicitarea, verificarea, emiterea, suspendarea, modificarea si revocarea certificatelor calificate pentru semnatura electronica care va fi utilizata pentru documentele si documentatiile elaborate in domeniile constructii, arhitectura si urbanism.
Prevederile Ordinului intra in vigoare in termen de 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial. Dupa intrarea in vigoare a Normelor tehnice, semnatura electronica va putea fi utilizata de catre toti specialistii din domeniile constructii, arhitectura si urbanism, de la elaborarea planurilor de urbanism, la conceptia tehnica a constructiilor, avizarea, aprobarea, autorizarea acestora si pana la receptia calitativa a tuturor lucrarilor de constructii.
Astfel, semnarea electronica a documentelor va fi o alternativa la procedura obisnuita, pe hartie; de a transmite documentatiile catre autoritatile si institutiile competente cu emiterea de avize, acorduri, aprobari si autorizatii.
Prin intermediul noilor mecanisme se creeaza posibilitatea ca in situatia parcurgerii procedurilor in format digital sa fie eliminata aplicarea a numeroase parafe profesionale, semnatura profesionala bazata pe un certificat calificat fiind asimilata atat semnaturii olografe cat si “stampilelor” care dovedesc dreptul de semnatura sau de practica.
Prin utilizarea semnaturii electronice in domeniile arhitectura, constructii si urbanism:
se vor eficientiza procesele investitionale prin transmiterea online a proiectelor intre proiectanti si autoritatile responsabile cu avizarea si autorizarea;
se vor diminua costurile aferente proiectelor, nemaifiind necesara nici deplasarea proiectantilor sau a beneficiarilor la diferite autoritati avizatoare si nici tiparirea unui volum mare de piese scrise si desenate.
Digitalizarea in domeniile constructii, arhitectura si urbanism reprezinta o etapa importanta a procesului de reformare si simplificare. Ca parte a acestui proces, sunt avute in vedere introducerea registrelor electronice pentru specialistii tehnici, introducerea sistemelor de BIM (Building Information Modeling), precum si aprobarea Codului amenajarii teritoriului, urbanismului si constructiilor, proiect major prin intermediul caruia reglementarile din domeniile mentionate, precum si prevederile specifice din domeniile conexe (mediu, energie, transporturi, cadastru, proprietate, zone construite protejate si monumente istorice, gestiunea riscurilor naturale si industriale etc.) vor fi corelate, simplificate, imbunatatite si reunite intr-o structura unitara in cadrul unui singur act normativ.
Cadrul creat prin OUG 140/2020 si normele tehnice de aplicare reprezinta un pas major in scopul simplificarii si digitalizarii proceselor din domeniile constructii, arhitectura si urbanism.
 
hiltiALLBIMABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SIGM
ERBASU CONSTRUCT
concelex
CDS
rigips
theda mar
konsent
strabag nivel 1
ness project
siniat
Arduro
noark
MAKITA
EDIT-Structural
viarom
quadratum
ELECTROGRUP
leviatan
BogArt
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
SSAB

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30
econet
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander