NAI Romania: Interesul investitorilor pentru proiecte noi este tot mai vizibil |
Actualitatea interna Publicat de Cornel Dinu 04 Mai 2013 08:35 |
Andrei Botis, managing partner al NAI Romania, crede in potentialul de dezvoltare a domeniului constructiilor din tara noastra, in conditiile in care piata detine un stoc limitat de proiecte care indeplinesc criteriile recunoscute pe plan international. Compania ofera servicii imobiliare complete, activitatea principala constand in evaluarea de active (imobile, echipamente, active financiare si societati comerciale). Incepand cu anul trecut, NAI Romania asigura si servicii de certificare a cladirilor verzi in sistemele LEED, BREEAM si DGNB.
- In ce fel a afectat criza financiara piata imobiliara din tara noastra si, implicit, sectorul de consultanta de profil?
- Sunt de parere ca este tardiv sa discutam despre acest subiect, deoarece perioada de recesiune s-a incheiat. Cu toate ca s-au generat turbulente in lant la nivel global, in prezent piata a ajuns la un grad de stabilitate, iar specialistii in tranzactii imobiliare privesc lucrurile cu mai mult optimism, fapt reflectat si in activitatea propriu-zisa. Profesionalismul, cunoasterea si buna organizare pot confrunta oricand situatiile dificile si, de aceea, multi dintre participantii pietei au rezistat, adaptandu-se conditiilor. Putem aminti aici atat dezvoltatori, investitori, consultanti, cat si constructori, arhitecti, proiectanti etc. Trebuie sa privim partea buna a lucrurilor si sa realizam ca, in urma perioadei de criza financiara, calitatea serviciilor a crescut, constructiile au devenit mai calitative si mai durabile, valoarea proprietatilor a scazut si, nu in ultimul rand, clientii au devenit mai rationali. - Ce perspective de dezvoltare are domeniul constructiilor si care sunt principalele elemente ce vor defini ascensiunea activitatii de profil?
- Constructiile vor face parte intotdeauna din domeniile active ale economiei, mai ales ca tara noastra se afla intr-un proces de tranzitie si continua dezvoltare. De la cladiri simple pana la lucrari specializate (drumuri, poduri, autostrazi, aeroporturi, hidrocentrale etc.), potentialul de dezvoltare este inca foarte ridicat. O tendinta aflata in crestere in ultimii ani si care a ajuns sa devina din ce in ce mai cunoscuta este cea a cladirilor eficiente energetic. In urma studiului realizat de RoGBC, in parteneriat cu NAI Romania – intitulat “Cele mai verzi cladiri din Romania”, am identificat circa 2,2 milioane mp, reprezentand un progres imens daca se are in vedere ca proiectele au fost dezvoltate in perioada 2008-2012. Deci, discutam de aproximativ 25% imobile verzi, din totalul de constructii din ultimii patru ani. Domeniul va continua sa creasca pentru ca proprietarii de cladiri, dezvoltatorii, consultantii si, nu in ultimul rand, beneficiarii au inteles importanta cladirilor verzi, nu numai prin cresterea performantelor energetice, dar si datorita mediului sanatos de lucru. Este un concept care s-a dezvoltat bine in alte tari si care aduce multe beneficii pe termen lung tuturor partilor implicate intr-un proiect. Crearea de produse bancare personalizate finantarilor de proiecte verzi si reglementarea cadrului legislativ pot fi elemente contributoare la expansiunea acestui segment. - Care sunt principalele probleme specifice domeniului si cum s-ar putea rezolva deficientele existente?
- Nu cred ca exista impedimente majore la nivelul pietei imobiliare, dar in mod cert, mai multe aspecte ar putea fi imbunatatite. Un element important care ar intari industria imobiliara, precum si profesia de agent imobiliar ar fi adoptarea unui cadru legislativ personalizat pentru nevoile si tendintele curente ale pietei. O consolidare a industriei ar fi necesara, avand in vedere ca, in acest moment, pe teritoriul tarii isi desfasoara activitatea mai multe asociatii profesionale avand acelasi obiect de activitate. - Cum percep investitorii piata imobiliara din Romania si ce proiecte noi vor fi dezvoltate in viitorul apropiat?
- Piata locala este inca atractiva pentru investitori, pentru ca se situeaza pe primele cinci locuri din Europa Centrala si de Est pentru investitii. Exista cativa participanti activi in piata, dar ceea ce ne lipseste cu adevarat este produsul final. Inca detinem un stoc limitat de proiecte care indeplinesc criteriile recunoscute pe plan international. De aceea, piata de constructii poate deveni in urmatorii ani foarte activa si chiar un pilon principal in economie, fie prin reconsolidarea/reamenajarea cladirilor existente, fie prin dezvoltarea de proiecte noi. Chiar daca marile proiecte anuntate in Bucuresti totalizeaza peste 150.000 mp (Floreasca Park, Green Gate, Hermes Business Campus, Green Court etc.) si se observa, deocamdata, un grad scazut al ratei de ocupare, interesul pentru noi dezvoltari este tot mai vizibil. |