Agenda Constructiilor
Duminica, 30 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Actualitatea interna - Neptun Deep: OMV vrea autorizatia, EPC si Greenpeace sustin stoparea exploatarii
Neptun Deep: OMV vrea autorizatia, EPC si Greenpeace sustin stoparea exploatarii
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 31 Mai 2024 11:10
Proiectul Neptun Deep se afla in etapa de obtinere a evaluarii impactului de mediu, iar OMV Petrom estimeaza ca autorizatia de construire ar putea fi obtinuta pana la finalul lunii octombrie 2024. Exploatarea continua, insa, sa fie contestata de activistii pentru clima, care critica expansiunea gazelor fosile si suspecteaza incalcarea Liniilor directoare ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) pentru intreprinderile multinationale. Greenpeace CEE si Fridays for Future Austria au solicitat, astfel, intr-o plangere adresata OCDE, oprirea extinderii combustibililor fosili si a dezvoltarii proiectului Neptun Deep.
Acuzatia activistilor vizeaza extinderea OMV Petrom in domeniul gazelor fosile care alimenteaza criza climatica si ameninta cu depasirea limitei critice de 1,5 grade. Unul dintre cele mai mari proiecte de extindere este exploatarea offshore de gaze din perimetrul romanesc Neptun Deep din Marea Neagra. Estimarile companiei spun ca aceasta exploatare va fi activa timp de 20 de ani.
"In timp ce fenomenele meteorologice extreme devasteaza tari din intreaga lume, OMV pompeaza miliarde de dolari in extinderea operatiunilor de extragere a gazelor fosile care dauneaza climei. Avertismentele din partea oamenilor de stiinta si a industriei de a opri extinderea afacerii cu combustibili fosili sunt ignorate. In plangere aratam de ce extinderea proiectelor de gaze fosile nu este compatibila cu Liniile directoare ale OCDE pentru afaceri responsabile. OMV trebuie sa puna capat acum noilor proiecte de combustibili fosili", a declarat Jasmin Duregger, expert in clima si energie la Greenpeace Austria.

Greenpeace Romania: Marea Neagra este in pericol
Proiectul Neptun Deep este in contradictie cu orice efort de protectie a climei, iar OMV va cauza daune climatice masive pentru cativa ani de profit, avertizeaza si coordonatorul de campanii al Greenpeace Romania, Alin Tanase.
"OMV va cauza daune climatice masive pentru cativa ani de profit, dar in cele din urma noi toti trebuie sa platim factura. Stim ca Marea Neagra este deja supusa unor presiuni mari, de la razboi si mine marine la poluarea cu plastice, iar OMV nu face altceva decat sa intensifice presiunea asupra speciilor si habitatelor din Marea Neagra. OMV trebuie sa opreasca Neptun Deep imediat!", a transmis Alin Tanase.
Greenpeace Romania a lansat studiul "Viata din Marea Neagra - Presiuni, amenintari si impacturi", elaborat de EPC Consultanta de Mediu, un document care actualizeaza principalele pericole pentru biodiversitatea marina si evidentiaza nevoia de a cantari cu atentie efectul lor cumulat. De asemenea, analiza propune stabilirea unor zone marine protejate ca solutie pentru refacerea ecosistemelor.
"Nu ne-am propus sa facem un raport final al starii Marii Negre. Din contra, am vrut sa facem o actualizare a ce cunoastem despre amenintarile la adresa marii, a sinergiei periculoase intre impacturi, si sa subliniem ca inca stim prea putin pentru a o proteja cu adevarat. De aceea, noi credem ca e nevoie de mai multa monitorizare, de extinderea suprafetelor ariilor protejate, de precautie si analiza riguroasa inainte de a extinde activitatile economice in zona Marii Negre", a precizat Marius Nistorescu, doctor ecolog, manager general al EPC - Consultanta de Mediu.
In cazul proiectului Neptun Deep, realizatorii studiului de specialitate considera ca acesta reprezinta o amenintare "directa si imediata" asupra Marii Negre.
"Pentru viciile procedurale identificate, Greenpeace a actionat deja in instanta companiile OMV Petrom si Romgaz, Primaria si Consiliul Local Tuzla, Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina «Grigore Antipa». Este ingrijoratoare, de asemenea, lipsa unor consultari publice reale ale marilor comunitati de pe litoral, desi consecintele proiectului, printre care se numara si potentialele accidente, ar afecta toate comunitatile de la mare. OMV Petrom a organizat o singura pseudo-dezbatere la Tuzla in ianuarie 2024. De altfel, starea precara a platformelor mai vechi operate de OMV Petrom, denuntata de Greenpeace, arata dezinteresul companiei pentru activitatile de mentenanta, riscurile de accidente fiind considerabile", se arata in analiza de specialitate.

Neptun Deep: Investitie de pana la 4 miliarde euro
OMV Petrom si Romgaz au anuntat, la jumatatea anului trecut, ca au aprobat Planul de dezvoltare a zacamintelor comerciale de gaze naturale Domino si Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep. Cele doua companii vor investi pana la patru miliarde euro in faza de dezvoltare a proiectului, care va genera o productie de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale.
"La jumatatea anului 2023 am luat decizia finala privind investitia si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale a confirmat, in august 2023, Planul nostru de investitii. Am inceput achizitiile pentru acest proiect. Companii de renume mondial participa alaturi de noi la proiect, ceea ce ne da incredere ca proiectul va fi realizat la timp si in limitele bugetului. Acum, suntem in etapa in care ne apropiem de obtinerea evaluarii impactului de mediu. Vor urma celelalte documente care vor fi trimise Ministerului Energiei pentru autorizatia de constructie pe care speram sa o obtinem pana la finalul lunii octombrie", a declarat Alexandru Maximescu, vicepresedinte al OMV Petrom, la cea de-a 8-a editie a evenimentului "Black Sea and Balkans Security Forum", citat de Agerpres.
Productia Neptun Deep este programata sa inceapa din anul 2027, iar productia la platou va fi de aproximativ 8 miliarde metri cubi anual (circa 140.000 bep/zi), timp de circa zece ani.
Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagra are o suprafata de 7.500 km patrati si se afla la o distanta de circa 160 km de tarm, in ape cu adancimi cuprinse intre 100 si 1.000 de metri. Explorarea perimetrului a fost accelerata in 2008 si a inclus doua campanii de achizitie 3D si doua campanii de foraj de explorare. Prima descoperire de gaze a avut loc in anul 2012.
 
ALLBIMSISECAMABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
MAKITA
noark
strabag nivel 1
BogArt
viarom
konsent
CONCEPT STRUCTURE
ness project
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
concelex
siniat
EDIT-Structural
rigips
Ubitech
CDS
leviatan
Acvatot 2019

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander