Agenda Constructiilor
Duminica, 05 Februarie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Actualitatea interna - Nicusor Dan estimeaza la 5-6 milioane euro costurile demolarii Cathedral Plaza
Nicusor Dan estimeaza la 5-6 milioane euro costurile demolarii Cathedral Plaza
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 21 Iul 2022 11:41
Primarul Capitalei, Nicusor Dan a semnat, miercuri dimineata, dispozitia de demolare pentru Cathedral Plaza, cladire construita "ilegal" in vecinatatea Catedralei Romano-Catolice de pe Strada General Berthelot din Bucuresti. In momentul ridicarii constructiei, cladirea avea autorizatie legala, dar aceasta a fost anulata mai tarziu, in instanta, dupa ce Arhiepiscopia Romano-Catolica din Bucuresti a contestat autorizatia din cauza faptului ca imobilul afecta structura si imaginea Catedralei Sfantul Iosif.
"Inca din ianuarie 2013, Primaria Capitalei a fost obligata, printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, sa demoleze cladirea. Aceasta obligatie a fost insa ignorata de fostii primari Sorin Oprescu si Gabriela Firea", a scris Nicusor Dan, pe pagina sa de Facebook.
Pentru demolarea turnului Cathedral Plaza, Primaria Capitalei trebuie sa faca o achizitie publica pentru proiectul si lucrarile de desfiintare, a declarat primarul general Nicusor Dan, intr-un interviu acordat HotNews.ro. El spune ca procedura va incepe in urmatoarea saptamana, iar costurile estimate sunt in jur de 5-6 milioane de euro, bani care vor fi recuperati apoi de la proprietar.
"Urmeaza sa publicam in SEAP anuntul pentru proiectare si demolare. Trebuie sa facem formalitatile in cadrul Primariei, este vorba despre o saptamana-zece zile. Trebuie mai intai sa facem o consultare de piata, in SEAP, in care diferiti oameni de pe piata spun cat estimeaza ca va costa aceasta operatiune. Consultarea de piata se face intr-o saptamana-zece zile din momentul in care este lansata si in baza cifrelor pe care le primesti din consultarea de piata faci caietul de sarcini si pui suma estimata si poti lansa procedura de achizitie. (...) In opinia mea, demolarea costa undeva la 5-6 milioane de euro, dar suma estimata o sa iasa din consultarea de piata", a declarat Nicusor Dan.
Edilul a mai spus ca cheltuielile cu demolarea vor fi suportate initial de municipalitate, iar finalmente vor fi recuperate de la proprietarul cladirii. "Scopul nostru este ca terenul pe care se afla acum Cathedral Plaza sa fie integrat armonios in peisajul urbanistic al Bucurestiului, iar pentru asta avem toata deschiderea de a colabora atat cu proprietarul, cat si cu Primaria Sectorului 1", a transmis primarul Capitalei.
 
Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucuresti: “Este o revenire la normalitate
Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucuresti saluta dispozitia de demolare pentru Cathedral Plaza si considera aceasta decizie "o revenire la normalitate, un pas imens pentru salvgardarea Catedralei Sfantul Iosif".
"Actul emis de Primarul General al Municipiului Bucuresti reprezinta un act de reparatie istorica, singura forma de intrare in legalitate posibila, ce vine ca o incununare a eforturilor justitiei din Romania care a decis in mod constant asupra ilegalitatii imobilului de birouri, a dispus anularea autorizatiei, a stabilit nelegalitatea procesului-verbal de receptie la terminarea lucrarilor, radierea cladirii din cartea funciara, debransarea de la utilitati, desfiintarea totala a constructiei. El se inscrie in seria de acte ale institutiilor si autoritatilor statului roman sau internationale, care au identificat fraudarea legii de catre emitentul si beneficiarul autorizatiei, existenta unor grupuri de interese care au pus presiune pe administratia locala, cu consecinta vatamarii patrimoniului istoric. In aceasta serie se inscriu actele emise de Inspectoratul de Stat in Constructii (Raportul 2610/10.05.2006), Senatul Romaniei (Hotararile nr. 40/9.11.2006 si nr. 5/19.02.2007), Adunarea Parlamentului European (Declaratia scrisa nr. 0054/septembrie 2007), Ministerul Culturii (adresa Ministrului Culturii catre Primarul general al Municipiului Bucuresti din 28.09.2011), Serviciul Roman de Informatii (Retragerea acordului conform adresei nr. 76737/05.05.2006).
Dispozitia Primarului General al Municipiului Bucuresti plaseaza aceasta autoritate publica in sfera bunei administratii, a normalitatii in relatia cu comunitatea bucuresteana si reconfirma faptul ca actuala conducere a Primariei Municipiului Bucuresti respecta legea si autoritatea judecatoreasca", au transmis reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti, intr-un comunicat.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMTERAPLASTMESENBURGVideoConfAC-iulman and machine
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A ap─ârut editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2022!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 171 (Noiembrie-Decembrie 2022)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
BALTIC
viarom
CELCO 2020
FRONTALE
leviatan
Acvatot 2019
leviatan
Ubitech
hilti
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
BMI_Icopal
rigips
MAKITA

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023