Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - CE: Crestere de 3,9% in anul 2022 si de 2,9% in 2023 pentru economia Romaniei
CE: Crestere de 3,9% in anul 2022 si de 2,9% in 2023 pentru economia Romaniei
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 15 Iul 2022 11:21
Razboiul de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei continua sa afecteze negativ economia UE, orientand-o catre o crestere mai redusa si o inflatie mai ridicata in comparatie cu previziunile din primavara.
In primul trimestru al anului 2022, economia Romaniei a surprins printr-o tendinta ascendenta, cu o crestere a PIB-ului real de 5,2 %. Conform datelor provizorii, acest rezultat pozitiv se explica printr-o crestere semnificativa a formarii brute de capital fix si a consumului privat, in timp ce exporturile nete au avut o contributie negativa. Aceasta crestere robusta a fost sustinuta de salariile mai mari, care au tinut pasul cu inflatia, si de eliminarea treptata a restrictiilor legate de COVID.
Datorita acestui prim trimestru foarte puternic, cresterea PIB-ului pentru intregul an 2022 a fost revizuita in sens ascendent, fiind estimata la 3,9 %. Cu toate acestea, pentru 2023, se impune o revizuire in sens descrescator, la 2,9 %, in conformitate cu perspectivele de crestere economica mai lenta la nivel mondial si la nivelul UE. Consumul privat si investitiile vor fi principalii factori de crestere anul acesta si anul urmator, iar exporturile nete se preconizeaza ca vor actiona ca o frana asupra PIB-uli, conducand la o crestere a deficitului comercial.
Conform previziunilor economice (intermediare) din vara anului 2022 , economia UE va creste cu 2,7 % in 2022 si cu 1,5 % in 2023. In zona euro se anticipeaza o crestere de 2,6 % in 2022, cu un ritm mai moderat, de 1,4 %, in 2023. Se estimeaza ca inflatia medie anuala va atinge niveluri istorice maxime in 2022, si anume 7,6 % in zona euro si 8,3 % in UE, inainte de a scadea in 2023 la 4,0 % si, respectiv, 4,6 %.
Socurile provocate de razboi au un impact negativ asupra cresterii
Multe dintre riscurile negative asociate previziunilor din primavara anului 2022 s-au materializat. Invadarea Ucrainei de catre Rusia a exercitat presiuni suplimentare in sensul cresterii preturilor la energie si la produsele alimentare de baza. Acesti factori alimenteaza presiunile inflationiste la nivel mondial, erodeaza puterea de cumparare a gospodariilor si atrag dupa sine un raspuns de politica monetara mai rapid decat se preconizase anterior. Incetinirea continua a ritmului de crestere in SUA se adauga impactului economic negativ al riguroasei politici „zero-COVID” aplicata de China.
Economia UE ramane deosebit de vulnerabila la evolutiile de pe pietele energiei, din cauza dependentei sale ridicate de combustibilii fosili din Rusia, iar incetinirea cresterii mondiale are ca efect reducerea cererii externe. Impulsul dobandit odata cu revigorarea de anul trecut si un prim trimestru ceva mai puternic decat se estima ar trebui sa sustina rata anuala de crestere pentru 2022. Cu toate acestea, se preconizeaza ca activitatea economica din restul anului va fi modesta, in pofida unui sezon turistic de vara promitator. Potrivit estimarilor, in 2023, cresterea economica trimestriala se va accelera pe fondul rezilientei pietei fortei de munca, al moderarii inflatiei, al sprijinului din partea Mecanismului de redresare si rezilienta si al volumului inca mare de economii excedentare.
In ansamblu, economia UE va continua sa se extinda, dar intr-un ritm mult mai lent decat se preconizase in previziunile din primavara anului 2022.
 
Se estimeaza ca nivelul record al inflatiei va scadea in 2023
Pana in luna iunie, inflatia totala a atins niveluri record, pe masura ce preturile la energie si la alimente au continuat sa creasca, iar presiunile asupra preturilor s-au extins la servicii si la alte bunuri. In zona euro, inflatia a crescut puternic in al doilea trimestru al anului 2022, de la 7,4 % in luna martie (comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent), la un nou nivel record de 8,6 % in luna iunie. In UE, cresterea a fost si mai pronuntata, inflatia marindu-se brusc cu un intreg punct procentual, de la 7,8 % in luna martie, la 8,8 % in luna mai.
Previziunile privind inflatia au fost revizuite considerabil in sens ascendent in comparatie cu previziunile din primavara. Pe langa cresterea puternica a preturilor din al doilea trimestru, se preconizeaza ca o noua crestere a preturilor la gazele naturale in Europa urmeaza sa se repercuteze asupra consumatorilor si prin intermediul preturilor la energia electrica. Se preconizeaza ca inflatia va atinge un nivel maxim de 8,4 % (comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent) in al treilea trimestru al anului 2022 in zona euro, dupa care va scadea constant, ajungand la sub 3 % in ultimul trimestru al anului 2023, atat in zona euro, cat si in UE, pe masura ce se vor diminua presiunile exercitate de preturile produselor de baza si de constrangerile in materie de aprovizionare.
 
Riscurile raman ridicate si depind de evolutia razboiului
Riscurile legate de previziunile privind activitatea economica si inflatia depind in mare masura de evolutia razboiului si, in special, de implicatiile acestuia pentru aprovizionarea cu gaze a Europei. Noile cresteri ale preturilor la gaze ar putea sa conduca la o crestere suplimentara a inflatiei si la franarea cresterii economice. Efectele secundare ar putea, la randul lor, sa amplifice fortele inflationiste si sa conduca la o inasprire mai accentuata a conditiilor financiare, care nu numai ca ar afecta cresterea, ci ar atrage dupa sine si riscuri sporite pentru stabilitatea financiara. Nu poate fi exclusa posibilitatea ca reaparitia pandemiei in UE sa provoace noi perturbari ale economiei.
In acelasi timp, tendintele recente de scadere a preturilor petrolului si ale altor produse de baza s-ar putea intensifica, determinand o scadere mai rapida a inflatiei decat se preconizeaza in prezent. In plus, datorita unei piete puternice a fortei de munca, consumul privat s-ar putea dovedi mai rezistent la cresterea preturilor daca gospodariile ar recurge mai mult la economiile acumulate.
 
Declaratiile membrilor colegiului:
Valdis Dombrovskis, vicepresedintele executiv pentru o economie in serviciul cetatenilor, a declarat: „Razboiul declansat de Rusia impotriva Ucrainei continua sa arunce o umbra intunecata asupra Europei si asupra economiei noastre. Ne confruntam cu provocari pe mai multe fronturi, de la cresterea preturilor la energie si alimente, la perspective extrem de incerte la nivel mondial. Avem sansa de a porni de pe pozitii de forta, deoarece am reusit sa depasim criza anterioara si sa relansam puternic cresterea. In a doua parte a anului, cresterea economica va incetini considerabil, dar se va intensifica in 2023. Avand in vedere inflatia ridicata si inasprirea conditiilor de finantare, va fi important sa se gaseasca echilibrul adecvat intre trecerea la o orientare bugetara mai prudenta si protejarea celor mai vulnerabili. De asemenea, ar trebui sa ne reducem dependenta de combustibilii fosili din Rusia.”
Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, a declarat: „Invazia neprovocata a Ucrainei de catre Rusia continua sa trimita unde de soc in intreaga economie mondiala. Actiunile Moscovei perturba aprovizionarea cu energie si cu cereale, determinand cresterea preturilor si slabirea increderii. In Europa, se preconizeaza ca dinamica generata de redeschiderea economiilor noastre va sustine cresterea anuala in 2022, dar pentru 2023 ne-am revizuit considerabil previziunile in sens descrescator. In prezent, se preconizeaza ca inflatia, deja extrem de ridicata, va atinge un nivel record in cursul acestui an, dupa care va scadea treptat in 2023. Intrucat evolutia razboiului si fiabilitatea aprovizionarii cu gaze raman necunoscute, previziunile sunt umbrite de un grad ridicat de incertitudine si de riscuri de evolutie negativa. Pentru a naviga in aceste ape tulburi, Europa trebuie sa isi asume rolul de lider, cu trei cuvinte de ordine definitorii pentru politicile noastre: solidaritate, durabilitate si securitate.”
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesABONARE REVISTEhiltiRAWLPLUGSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
AED
strabag nivel 1
GEWISS
concelex
rigips
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
Arduro
VEGO
Acvatot 2019
SIGM
MAKITA
SSAB
CDS
quadratum
konsent
ELECTROGRUP
leviatan
Ubitech
DRS
CONCEPT STRUCTURE
EURO BUILD
BogArt
noark
EDIT-Structural

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<