Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - OCDE: Romania poate deveni stat membru al grupului tarilor dezvoltate in 2025
OCDE: Romania poate deveni stat membru al grupului tarilor dezvoltate in 2025
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 28 Ian 2022 06:21
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) - grupul tarilor dezvoltate, care include 38 de state in prezent, a anuntat recent lansarea negocierilor de aderare cu Brazilia, Argentina, Peru, Romania, Bulgaria si Croatia. Acest proces de negociere va dura cativa ani, iar aderarea efectiva depinde de implementarea standardelor Organizatiei, aspect confirmat si de evaluarea care va fi efectuata de peste 20 de comitete, conform unei analize publicate de Banca Transilvania (BT).
Practic, tarile membre OCDE detin, potrivit estimarilor, 70% din productia si comertul lumii si 90% din nivelul mondial al investitiilor directe.
"Lansarea negocierilor de aderare pentru Romania nu surprinde, mai ales ca tara noastra s-a evidentiat in peisajul economiilor europene prin ritmuri ridicate de crestere economica, dezvoltare si convergenta economica pe parcursul ultimelor doua decenii. Ne asteptam la o probabilitate ridicata ca Romania sa devina stat membru al OCDE la orizonul 2025, aspect cu implicatii favorabile pentru procesele de crestere economica, dezvoltare durabila si convergenta economica europeana", arata intr-un comentariu dr. Andrei Radulescu, Director Analiza Macroeconomica la BT.
Analistul atrage atentia cu privire la o serie de aspecte fundamentale din perspectiva distantei dintre Romania si nivelurile medii din sfera OCDE. Astfel, in anul pandemic 2020 PIB/locuitor la paritatea puterii de cumparare din Romania se situa la 71,3% din media OCDE. "Subliniem insa faptul ca Romania a inregistrat o convergenta economica cu ritmuri ridicate spre nivelul din OCDE de la inceputul anilor 2000 pana in prezent. Astfel, in 2000 PIB/locuitor la paritatea puterii de cumparare din Romania se situa la doar 23,7% din media OCDE. Cu alte cuvinte, PIB/locuitor la paritatea puterii de cumparare din Romania (ca procent din nivelul mediu OCDE) s-a majorat de aproximativ trei ori intre 2000 si 2020. Pe de alta parte, subliniem decalajul dintre Romania si OCDE din perspectiva ratei de ocupare a populatiei pe segmentul 15-64 de ani (aproximativ 2,9 puncte procentuale la nivelul trimestrului III din 2021)", noteaza dr. Andrei Radulescu.
Totodata, specialistul mentioneaza decalajul dintre Romania si OCDE din perspectiva coeficientului GINI (utilizat pentru a masura inegalitatea in distributia veniturilor) - nivel de 35 in Romania, comparativ cu mediana de 30,3 la nivelul tarilor dezvoltate in 2018.
Nu in ultimul rand, dr. Andrei Radulescu atrage atentia cu privire la reformele importante pe care Romania trebuie sa le implementeze pentru aderarea cu succes la OCDE:
  • reducerea riscului de saracie;
  • cresterea competitivitatii prin educatie si adaptarea la noua realitate din economia reala (inclusiv la Revolutia Digitala);
  • ameliorarea sistemului de sanatate;
  • reducerea gradului de poluare;
  • adresarea barierelor din perspectiva concurentei.
 
Mediul de afaceri saluta includerea Romaniei in grupul tarilor cu care OCDE deschide discutiile de aderare
AmCham saluta succesul Romaniei de a fi inclusa in grupul celor sase tari cu care OCDE deschide discutiile de aderare.
"Este important ca institutiile implicate si reprezentantii Romaniei sa depuna in continuare toate eforturile necesare pentru ca Romania sa beneficieze cat mai curand de oportunitatile aderarii la OCDE. Consideram ca este un pas important in directia alinierii Romaniei cu standardele internationale de buna guvernare si dezvoltare economica sustenabila, reprezentand inca o ancora pentru demararea si implementarea reformelor atat de necesare si mult asteptate de intreaga societate. Pentru a transforma aderarea la OCDE intr-un avantaj competitiv, similar cu apartenenta la Uniunea Europeana, este necesar ca acesta sa fie o prioritate a agendei guvernamentale, dat fiind ca momentul aderarii depinde majoritar de ritmul si capacitatea fiecarei tari de a indeplini reformele si criteriile specifice. Doar cu determinare si coerenta, Romania va putea accesa beneficiile ce decurg din acest statut, precum avansarea in clasamentul destinatiilor de investitii, conditii de finantare mai bune, posibilitatea de a participa la conturarea politicilor fiscale si economice cu impact global", au transmis reprezentantii AmCham.
Aderarea Romaniei la OCDE trebuie sa fie urmatorul obiectiv de tara care sa alinieze in jurul sau o cooperare transpartinica in mediul decizional si sa coaguleze un dialog public privat articulat, aplicat si constructiv.
AmCham si-a exprimat disponibilitatea de a sprijini autoritatile in urmatoarele etape ale acestui demers complex si riguros de aliniere cu standardele, politicile si bunele practici OCDE, conform cu tintele stabilite pentru Romania.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGhiltiALLBIMTotalEnergiesSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Arduro
GEWISS
MAKITA
AED
ELECTROGRUP
DRS
CONCEPT STRUCTURE
BogArt
VEGO
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
SSAB
Ubitech
strabag nivel 1
leviatan
quadratum
rigips
SIGM
EURO BUILD
concelex
Acvatot 2019
konsent
noark
CDS

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<