PROIECT pentru reglementarea activitatii dezvoltatorilor |
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 07 Mai 2019 07:47 |
La data de 24 aprilie a.c., deputatii PNL Gabriel Andronache si Florin-Claudiu Roman au inregistrat la Senat pentru dezbatere, in procedura de urgenta, in calitate de initiatori, propunerea legislativa privind cerintele fundamentale aplicabile dezvoltatorilor imobiliari si constructiilor din cadrul dezvoltarilor imobiliare si pentru modificarea si completarea altor acte normative conexe domeniului imobiliar. In acest caz, Senatul este prima camera sesizata, iar Camera Deputatilor reprezinta forul decizional, proiectul de lege fiind, la data de 6 mai 2019, trimis pentru aviz la Consiliul Economic si Social si la Consiliul Legislativ ale Senatului (cu termen la 5 iunie 2019), respectiv trimis pentru punct de vedere la Guvern.
Potrivit expunerii de motive aferente propunerii legislative, „necesitatea sociala pentru reglementarea legislativa in domeniul imobiliar este stringenta. Actualul cadru legislativ, restrans ca intindere si dispersat in multe reglementari cu putere juridica diferita, determina cresterea numarului reclamatiilor romanilor care se simt inselati, dar si a situatiilor in care viata proprietarilor este in pericol in propria casa (...)”. In consecinta, „structurile asociative din domeniul imobiliar considera necesara reglementarea pietei de dezvoltare imobiliara si cea a constructiilor. Legea destinata dezvoltatorilor si constructorilor de locuinte cuprinde un set de reguli in vederea asigurarii protectiei cumparatorilor, in cazul unor practici comerciale incorecte, in timpul procesului de achizitionare a unei locuinte. Legea instituie standarde in relatiile dintre cumparatori si dezvoltatori sau constructori. De asemenea, legea asigura faptul ca persoanele fizice sau juridice, constructori/contractori si agentii acestora aplica practicile cele mai bune in procesul de marketing si vanzare de noi locuinte. Codul prevede standarde cu privire la serviciul/politica de asistenta pentru clienti in faza post-vanzare, inclusiv reparatiile din perioada de garantie. Scopul legii este acela de a institui standardele minimale in domeniul dezvoltarii imobiliare si in cel al constructiilor”.
„Ca modalitate de reglementare, consideram propunerea noastra legislativa ca fiind un act normativ cu caracter complex, deoarece vizeaza introducerea de reglementari noi in domeniul dezvoltarilor imobiliare si in cel al constructiilor, prin modificarea si completarea Legii nr. 10 din 1995 privind calitatea in constructii, precum si, pentru corelare, modificarea si completarea Legii nr. 152 din 15 iulie 1998, republicata, privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte. In acelasi context legislativ, procedam la modificarea si completarea Ordonantei Guvernului Romaniei nr. 38 din 26 august 2015 privind solutionarea alternativa a litigiilor dintre consumatori si comercianti si a Legii nr. 196 din 20 iulie 2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor. Solutia legislativa propune norme cu caracter imperativ, in aplicarea dispozitiilor art. 8, alin. (3) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, republicata. Propunerea legislativa este elaborata in conformitate cu dispozitiile art. 14, alin. (2), din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, republicata, deoarece evenimentele legislative prevazute a se realiza au in vedere acelasi obiect de reglementare, revizuirea cadrului normativ privind dezvoltarile imobiliare si al constructiilor, situatie in care au fost necesare interventii si asupra actelor normative cu dispozitii legale conexe”, au explicat cei doi initiatori in expunerea de motive. Pentru a descarca varianta completa a propunerii legislative, inregistrate la Senat cu numarul B185/2019, ce include expunerea de motive si solicitarea initiatorilor de a parcurge procesul legislativ in procedura de urgenta, click aici!
|