Agenda Constructiilor
Duminica, 05 Februarie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Actualitatea interna - PUZ pentru sectoarele 2, 4 si 5, suspendate in instanta; verificari juridice la PUG
PUZ pentru sectoarele 2, 4 si 5, suspendate in instanta; verificari juridice la PUG
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 21 Feb 2022 11:13
Tribunalul Bucuresti a suspendat, la finalul saptamanii trecute, planurile urbanistice zonale pentru sectoarele 2, 4 si 5, a anuntat Nicusor Dan, primarul Capitalei. Anterior, PUZ-urile sectoarelor 3 si 6 au fost anulate definitiv de Curtea de Apel. "Prin decizii ale instantelor, toate cele 5 PUZ-uri abuzive de sector sunt acum stopate si nu-si mai pot produce efectele negative asupra bucurestenilor. PUZ Sector 1 nu apucase sa fie emis de precedenta administratie, dar era construit tot impotriva interesului public, dovada ca avizul de mediu pentru acest PUZ a fost anulat in instanta", a declarat Nicusor Dan, vineri.
El a precizat, insa ca, dezvoltarea Capitalei nu este blocata si ca se pot obtine, in continuare, certificate de urbanism si autorizatii de construire in baza PUG si pe baza de derogari.
"Vreau sa combat din nou fake-news-ul ca Bucurestiul ar fi blocat din punctul de vedere al constructiilor. Fals! Anul trecut in Bucuresti s-au emis 249 de autorizatii de construire, deci in Capitala se poate construi si se emit, in continuare, autorizatii de construire, dar cu respectarea legii. Avem acum la PMB o Comisie Tehnica de Urbanism si Amenajarea Teritoriului, care functioneaza din luna septembrie 2021 permite elaborarea de PUZ-uri profesioniste, care respecta interesul public", a declarat Nicusor Dan.
In plus, edilul a mentionat ca insusi interesul investitorilor seriosi este afectat de instabilitatea juridica in ceea ce priveste urbanismul din Bucuresti si ca, pentru o dezvoltare “sanatoasa” este nevoie de infrastructura si de facilitati educationale, nu numai de apartamente.
"Am avut putin investitori seriosi la Bucuresti tocmai din cauza instabilitatii juridice in ceea ce priveste urbanismul, pentru ca nu este admisibil ca tu sa reglementezi urbanistic practic tot Bucurestiul cu acte care se dovedesc a fi nelegale. Si atunci, cine este invesestitorul care vine sa faca o afacere pe termen lung in Bucuresti in conditiile acestei instabilitati juridice?", a mai spus primarul.
 
Actualizarea PUG - verificari juridice
In ceea ce priveste actualizarea Planului Urbanistic General (PUG) al Capitalei, Nicusor Dan a reamintit ca este un contract semnat si aflat in curs intre Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) si un consortiu condus de Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu", semnat in 2013, dar ca din 2014 proiectul stagneaza.
"Din pacate, din 2014 pana in prezent nu s-a facut niciun progres in actualizarea PUG. Am avut cel putin 20 de sedinte tehnice si suntem foarte aproape de o concluzie cu privire la ce vom face mai departe cu PUG. Mai este o mica verificare juridica de facut si, in conditiile in care aceasta verificare ne spune ca suntem in interiorul contractului, vointa mea este sa continuam contractul cu consortiul condus de UAUIM si sa acceleram actualizarea PUG", a explicat Nicusor Dan.
Edilul a mentionat si ce trebuie sa faca, in continuare, investitorii si autoritatile locale, pentru o dezvoltare armonioasa a Bucurestiului si ca va demara realizarea unor planuri urbanistice zonale in mod corect, in urma unor achizitii publice si cu aportul unei autoritati special infiintate in acest sens.
"Sunt doua lucruri de facut: pe de o parte, pentru initiativa privata exista Comisia Tehnica de Urbanism, care permite elaborarea de PUZ-uri profesioniste, prin care interesul public sa fie respectat. Pe de alta parte, sunt zone mai mari din Bucuresti pe care autoritatea publica trebuie sa le reglementeze ea insasi, inainte de a se ajunge la reglementarea generala prin PUG. In acest sens, am constituit, in cadrul Asociatiei de Dezvoltare Intracomunitara Zona Metropolitana Bucuresti-Ilfov, o echipa care sa tina locul unui centru de planificare urbana. Adica, pentru zone care necesita dezvoltare in Bucuresti, aceasta structura a autoritatii publice va elabora tema de proiect, urmand ca apoi PUZ sa fie facut prin achizitie publica organizata de autoritate, dar pe o tema bine stabilita de catre aceasta structura a autoritatii", a precizat Nicusor Dan.
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TERAPLASTman and machineMESENBURGALLBIMVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A apărut editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2022!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 171 (Noiembrie-Decembrie 2022)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
hilti
leviatan
leviatan
BALTIC
CELCO 2020
strabag nivel 1
rigips
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
viarom
ERBASU CONSTRUCT
BMI_Icopal
FRONTALE
MAKITA
Acvatot 2019

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023