RAPORT: 97% din fondul european construit de cladiri are nevoie de reabilitare |
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 21 Feb 2020 06:53 |
Aproximativ 97% din fondul european construit de cladiri reprezinta cota celor ineficiente din punct de vedere al performantei energetice, dupa cum se arata in cel mai nou raport al BPIE (ce dezvolta proiectul Build Upon), citat de specialistii Consiliului Mondial pentru Cladiri Verzi (World Green Building Council - WGBC).
Avand in vedere ca sectorul imobilelor este responsabil pentru aproximativ 36% din emisiile de gaze cu efect de sera (echivalent bioxid de carbon) si pentru 40% din consumul de energie din Europa, prin reabilitarea profunda a cladirilor, exista un potential urias de reducere a consumului energetic si a emisiilor de carbon. Dupa cum arata specialistii BPIE, in acord cu cei ai WGBC, „politica unitara de consolidare a performantei energetice a cladirilor va avea un aport covarsitor in atingerea obiectivelor climatice. Pentru a construi si implementa o politica unitara la nivelul UE, este nevoie de actiuni sustinute, abordate de toate guvernele tarilor membre. Exista deja mai multe politici si initiative pentru a planifica elaborarea strategiei unitare de reabilitare termica profunda a imobilelor la nivel european, national si local. Alinierea diferitelor initiative, pentru a se asigura o sinergie a acestora, este un demers esential pentru atingerea tintelor propuse si minimizarea consumului de resurse de energie primara”.
In consecinta, dupa cum explica expertii WGBC, noul raport al BPIE, din proiectului Build Upon, cuprinde recomandari despre modul in care strategiile locale de reabilitare termica a cladirilor pot fi incluse in planurile generale de actiune pentru combaterea problemelor legate de clima. Scopul final al proiectului Build Upon este de a determina cele mai potrivite initiative, eficiente, pentru punerea in aplicare a strategiilor de renovare profunda a imobilelor, pe termen lung. In special, obiectivul proiectului este acela ca, prin masuri sustinute, sa se poata realiza un stoc suficient de cladiri cu un consum de energie apropiat de zero, pana in anul 2050. Pentru a descarca raportul integral, click aici!
|