Agenda Constructiilor
Duminica, 24 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - UBB estimeaza o scadere a PIB de 14,6% in trimestrul al doilea, fata de primul
UBB estimeaza o scadere a PIB de 14,6% in trimestrul al doilea, fata de primul
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 17 Iun 2020 05:08
Specialistii Facultatii de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universitatii Babes-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca au monitorizat, in cadrul proiectului de cercetare cu tema Covid-19: Romanian Economic Impact Monitor, principalele efecte asupra economiei romanesti dupa primele 100 de zile de la aparitia primului caz de infectare cu noul coronavirus in Romania.
Conform studiului, impactul pandemiei asupra economiei romanesti a fost resimtit pe deplin incepand din a doua jumatate a lunii martie, cand ritmul anual de crestere a economiei a incetinit semnificativ, de la 4,3% in trimestrul 4 al anului 2019 la 2,4% in primul trimestru din 2020. Estimarile bazate pe datele statistice publicate cu o frecventa lunara sugereaza ca economia romaneasca a inregistrat o performanta deosebit de puternica in primele doua luni ale acestui an, insa, castigurile cumulate in lunile ianuarie si februarie au fost anulate in luna martie din cauza izbucnirii pandemiei.
Pentru trimestrul al doilea al anului 2020, analizele FSEGA la nivel sectorial indica o scadere a PIB cu 14,6% fata de primul trimestru al anului, acesta fiind cel mai puternic declin din ultimele decenii.
"Pe de alta parte, este important de mentionat ca varful crizei pare sa fie depasit deja, ca urmare a relaxarii treptate a restrictiilor anuntate de catre autoritati incepand din luna mai. In consecinta, dupa recordurile negative din luna aprilie, indicii de incredere economica ai antreprenorilor din Romania au inregistrat usoare cresteri in luna mai, iar indicii de mobilitate, de asemenea, au aratat semne pozitive in ultima perioada", precizeaza realizatorii studiului.
Potrivit aceleiasi analize, dupa 100 de zile de pandemie, un milion de angajati (aproximativ 15% din totalul fortei de munca) si-au pierdut temporar sau definitiv locul de munca, iar 3,02 miliarde de lei (aproximativ 1,5% din PIB) au fost cheltuiti de guvern pentru masuri care ajuta companiile si angajatii.
In acelasi timp, studiul arata ca, dupa scaderi de pana la 20% in cateva saptamani, principalii indicatori financiari au manifestat o revenire graduala sustinuta.
Comparand datele din aceasta perioada cu cele din perioada similara a crizei din 2008-2009, specialistii UBB apreciaza ca, desi tensiunile financiare si reactiile pietelor au fost similare in perioada imediat urmatoare izbucnirii crizei, revenirea in situatia actuala pare a fi mai rapida si mai constanta.
In primele 100 de zile de pandemie, cele mai mari 50 de companii din Romania (dupa cifra de afaceri) au implementat diverse masuri de prevenire a raspandirii Covid-19. Pe langa masurile de preventie si de informare, realizatorii studiului au remarcat solidaritatea sociala a firmelor.
Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTESISECAMTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
quadratum
EDIT-Structural
BogArt
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
viarom
leviatan
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
VEGO
MAKITA
Arduro
DRS
AED
concelex
noark
SSAB
SIGM
ELECTROGRUP
konsent
CDS
Acvatot 2019
strabag nivel 1
rigips

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<