Agenda Constructiilor
Sambata, 30 Septembrie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Actualitatea interna - Vlad Voiculescu, dupa incendiul de la Matei Bals: “Vom construi spitale”
Vlad Voiculescu, dupa incendiul de la Matei Bals: “Vom construi spitale”
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 01 Feb 2021 13:36
"Vom construi spitale" este, probabil, cel mai bun raspuns si poate singurul care poate fi dat in contextul situatiei dezastruoase in care se afla infrastructura de sanatate din Romania. Si este, probabil, si singurul pe care il poate da actualul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, la situatia actuala.
"Vom construi spitale. Vom crea in acest guvern condus de Florin Citu, cu sprijinul intregii coalitii, un fond important pentru investitii in spitale si o echipa direct responsabila ca aceste spitale sa devina realitate, sa devina saloane curate, cladiri sigure. Vom construi spitale. Tara asta are nevoie de spitale noi. Tara asta are nevoie de vindecare, iar vindecarea de aceasta data nu va veni prin vorbe, ci prin fapte", a scris Vlad Voiculescu pe Facebook.
In ultimii 2-3 ani, dar mai ales in contextul pandemiei, initiativele privind constructia de noi spitale au existat, dar au ramas la stadiul de documentatii sau licitatii, niciun proiect nefiind demarat, efectiv. Pe langa cele trei mari spitale regionale, de la Cluj-Napoca, Iasi si Craiova, mai exista proiecte de unitati sanitare noi in Sibiu, Bucuresti (initiative publice si private), Timisoara, Targu Mures, Miroslava (judetul Iasi), Alexandria, Oradea si altele.
"Romania este, din pacate, tara in care in ultimii 30 de ani nu s-a construit niciun spital public mare. Spitalele noastre au 50 de ani sau peste. Medicina a evoluat enorm in timpul asta. Nu ne putem astepta ca un soft IT de secol 21 sa functioneze fara probleme pe un computer 386 de anii 90. O astfel de asteptare nu e doar o naivitate, ci o inconstienta aproape criminala. Am inceput in cele 7 luni petrecute in 2016 la MS proiectele de spitale regionale. In ultimii patru ani s-a facut munca ce trebuia facuta intr-unul singur. Si asta nu pentru ca nu au fost bani ci pentru ca nu a avut cine. In tara asta s-au construit mall-uri, benzinarii, cladiri de birouri, ba s-au construit si cateva spitale... dar private. Statul nu a fost in stare, pentru ca cei care l-au condus au avut alte treburi sau alte interese", a mai scris ministrul Sanatatii pe pagina sa de Facebook.
Ramane de vazut daca si un urmator ministru al sanatatii va declara acelasi lucru peste un an, doi sau patru.
 
Corina Cretu: „Trebuie sa accelereze faza de constructie a spitalelor regionale”
Dupa incendiul de la spitalul Matei Bals, europarlamentarul Corina Cretu a solicitat public Guvernului sa prezinte stadiul realizarii Spitalelor Regionale din Cluj, Iasi si Craiova si calendarul pentru constructia acestora.
"Am semnat proiectele pentru Spitalele Regionale in 2015 (acum aproape 7 ani!) si au fost parcati acesti bani inca din Cadrul Financiar 2014-2020. Cu toate acestea, precedentele Guverne ale Romaniei au decis ca banii sa fie folositi din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027. Nu inteleg nici acum de ce aceasta decizie si nici motivul pentru care nu se revine asupra acesteia, avand in vedere ca nu mai sunt niciun fel de restrictii in utilizarea banilor si, asa cum arata datele oficiale ale Comisiei Europene, Romania a reusit sa cheltuie doar 45% din suma totala pe care tara noastra o avea la dispozitie in Cadrul Financiar Multianual 2014-2020. Restul banilor, cei 55% ramasi, pot fi folositi si pentru Spitalele Regionale. Totodata, a trecut aproape un an de cand proiectele au fost aprobate de catre Comisia Europeana. De atunci nu se mai aude absolut nimic, desi intr-o asemenea situatie proiectele Spitalelor Regionale sunt de urgenta nationala. Din informatiile care au aparut in spatiul public, inteleg ca inceperea lucrarilor la Spitalele Regionale va incepe in 2022. Totusi, cred ca e absolut necesar sa se incheie aceasta lentoare si sa se accelereze faza de constructie. Si, pentru ca tot am facut referire la responsabilitate, cred ca nu cer prea mult daca solicit Guvernului sa isi asume un calendar, foarte clar si transparent, pentru realizarea Spitalelor Regionale", a scris Corina Cretu pe Facebook.
 
ALLBIMhiltiVideoConfAC-iulALLBIMman and machine
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
AUGUST 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 176 (August 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
BALTIC
leviatan
theda mar
FRONTALE
noark
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
strabag nivel 1
Ubitech
viarom
leviatan
Acvatot 2019
grundfos
rigips
CDS

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
econet
BA 2023
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

urmarire comportare constructii, monitorizare structurala, monitorizare geotehnica