XTB: Revenirea economiei europene in iunie aduce optimism pe piata valutara |
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 25 Iun 2020 05:35 |
Criza cauzata de coronavirus a avut un impact amplu si rapid asupra economiei globale, fortand mana autoritatilor sa intervina cu stimulente ample de natura monetara si fiscala. Volumele imense de masa monetara introduse in piata, de ordinul miilor de miliarde, au dus la evolutii greu de prognozat si la miscari care pareau sa ignore contextul de piata, potrivit unui comunicat de presa. Casa de brokeraj XTB Romania a analizat evolutia principalelor valute si perechi valutare, inclusiv USD, Euro si RON.
"Seria de indicatori PMI (realizati pe baza informatiilor oferite de managerii de achizitii) pentru sectorul serviciilor si industrie in zona Euro, in luna iunie, a oferit surprize foarte placute: revenirea accentuata a depasit estimarile cu 6,3 puncte la servicii si 2,5 puncte la industrie. Desi inca sub nivelurile inceputului de an, datele contureaza o continuare accentuata a revenirii in luna iunie. Pentru Euro, aflat intr-o perioada de fluctuatii in asteptarea unei noi miscari impulsive este o veste buna, care trebuie totusi privita intr-un tablou mai cuprinzator. Dolarul american, aflat in retragere fata de monedele majore incepand din a doua jumatate a lunii martie, poate inregistra episoade de crestere a interesului, in special in conditiile in care investitorii ar redeveni preocupati fie de riscul unui nou val al virusului, cu efecte serioase asupra economiei, fie de alegerile din SUA din aceasta toamna", a declarat Claudiu Cazacu, Consulting Strategist in cadrul XTB Romania.
Pentru moment, dincolo de oscilatii naturale, trendul descendent multianual al EUR/USD nu a fost intrerupt, indicand ca pietele nu s-au "hotarat" in privinta schimbarii sustinute de directie, de la slabire la intarire a Euro fata de dolar. In conditiile in care revenirea economiilor dezvoltate ar continua, iar derapaje de ordin geopolitic ar fi evitate, moneda unica europeana ar putea atrage atentia sporita a participantilor la piata in a doua jumatate a anului.
"In privinta Romaniei, tendintele macro globale pot avea efecte variate. Astfel, avem in vedere un scenariu de relativa stabilitate pe termen scurt a EURRON - o reusita a ultimelor luni, avand in vedere multiplele presiuni generate de situatia din planul sanatatii publice, in tara, dar si la nivel european - cu unele riscuri de depreciere a leului in trimestrele urmatoare. Fata de evaluarile anterioare, tendinta de redeschidere a economiilor importante din Europa si planul de finantare cu imprumuturi, dar mai ales fonduri nerambursabile induc o perspectiva usor mai optimista. Pe termen scurt pana la mediu, totusi, pana la eliberarea si utilizarea efectiva a fondurilor, dezechilibrul comercial si o valoare mai redusa a transferurilor din partea celor care lucreaza peste granite ar putea duce cursul peste 4.94, in imediata vecinatate a pragului simbolic. In raport cu dolarul american, in ipoteza unei intariri a Euro in raport cu dolarul american, si avand in vedere scenariul discutat pentru EURRON, este posibila o usoara intarire in a doua jumatate a anului, in special incepand din toamna, cu toate ca merita precizat faptul ca nivelul de incertitudine este unul foarte ridicat", adauga Claudiu Cazacu.
Conform comunicatului, lira sterlina ar putea avea un traseu chiar mai volatil decat Euro si dolarul american, revizitand pe parcursul lunilor urmatoare atat minimele din martie (in jur de 5.18) cat si varful din aprilie (5.56). Fata de nivelurile curente, apropiate de jumatatea intervalului descris, trepidatiile ar putea creste pe masura ce sinuozitatile procesului de parasire a Uniunii Europene de catre britanici ar influenta din nou cotatiile GBP.
"Avand in vedere perioada cu un nivel ridicat de tensiune si de panica din pietele financiare, investitorii s-au orientat catre active de refugiu, care prezinta niveluri mai scazute de risc. Printre acestea se numara titlurile de stat din SUA sau metalele pretioase care sunt denominate in dolar american. In plus, in aceste momente de nesiguranta caracterul monedei americane de moneda de rezerva a inceput sa isi faca simtita prezenta intr-o maniera mai accentuata. Unul dintre principalele motive ar putea fi si o serie de situatii cu niveluri foarte scazute de lichiditate in piete, care a dus la aparitia unor probleme sistematice. In acest context, principalele "victime" ale dolarului au fost monedele emergente, printre care si leul romanesc. Avand in vedere riscul suplimentar pe care il prezinta investitiile in RON, cotatia USDRON a atins un maxim istoric pe 23 martie, la 4,5460. Totusi, din acel moment leul a reusit sa se redreseze pe baza unor perspective mai optimiste legate de economia mondiala", a declarat Radu Puiu, Analist in cadrul casei de brokeraj XTB Romania.
In afara de cateva exceptii, dolarul continua sa inregistreze performante pozitive in raport cu majoritatea monedelor importante comparativ cu nivelurile de la inceputul anului, desi majoritatea s-au redresat din zona minimelor. In acest sens, dolarul evolueaza la o valoare cu aproximativ 4% mai ridicata in comparatie cu pachetul ponderat al valutelor cuprinse in indicele valutar al pietei emergente MSCI, a adaugat sursa citata.
"La nivelul monedelor majore, directia de evolutie a fost data in principal de modul in care autoritatile au intervenit si de amploarea masurilor de stimulare. Unul dintre cele mai bune exemple fiind lira sterlina. Desi la prima vedere moneda poate parea subevaluata, traderii tind sa priveasca catre un orizont mai lung de timp. Astfel, au inclus in pret temerile ca abordarea nehotarata a guvernului britanic ar putea duce la o perioada de recuperare mai lenta. Tendinta de slabiciune in raport cu alte monede din cadrul G10 sunt determinate de asteptarea unui decalaj a revenirii economiei britanice in raport cu restul Europei. In plus, pericolul reprezentat de Brexit si de lipsa unui acord majoreaza probabilitatea unui scenariu Hard Brexit, care ar duce la aparitia a noi factori de risc pentru economia britanica. In contrast se afla moneda unica europeana, care a primit un impuls din partea datelor macroeconomice optimiste. Astfel, activitatea din sectoarele manufacturiere si de servicii din Zona Euro da semne solide de revenire, ceea ce a oferit un val de incredere pentru cumparatorii de euro. In plus, pietele sunt optimiste ca oficialii europeni vor ajunge la un acord privind un nou pachet de stimulente fiscale care sa faciliteze redresarea economica la nivelul Batranului Continent. In cazul in care planul de redeschidere va evolua conform asteptarilor, perioada buna a monedei unice europene ar putea continua", a mai spus Radu Puiu.
|