Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - AHK: Mai mult de jumatate din companii se descurca bine in contextul actual
AHK: Mai mult de jumatate din companii se descurca bine in contextul actual
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 07 Iun 2022 10:54
Companiile se confrunta cu numeroase provocari in urma pandemiei de Coronavirus si pe fondul razboiului care a izbucnit in Ucraina. Totusi, aproximativ jumatate dintre companiile chestionate se descurca bine. Acest lucru il arata actualul chestionar de conjunctura realizat de AHK Romania in aprilie 2022. Din acesta reiese evaluarea actuala a situatiei economice si a situatiei companiilor, dar ofera si o imagine de ansamblu asupra celor mai importanti factori de risc in dezvoltarea afacerilor din punctul de vedere al companiilor, atat in general, cat si din cauza razboiului din Ucraina.
Situatia actuala a companiilor germane din Romania s-a deteriorat intr-o oarecare masura, dar majoritatea continua sa o aprecieze ca fiind „buna” (peste 51%, toamna anului 2021: 67%). Mai mult de 37% dintre respondenti considera ca situatia companiei lor este satisfacatoare, iar restul de 10,7% considera ca situatia este dificila in prezent.
Cele mai multe companii continua sa evalueze asteptarile pentru afacerile pe care le deruleaza ca fiind „neschimbate” (2022: 48%, toamna anului 2021: 46,9%). „Doar” ca. 10% dintre respondenti cred ca activitatea lor se va deteriora in urmatoarele 12 luni. Mai mult de 40% se asteapta in continuare la o imbunatatire (2022: 42,9%) a conjuncturii. Pe de alta parte, dezvoltarea economica locala in urmatoarele 12 luni se va deteriora considerabil in opinia companiilor participante la sondaj (peste 50% dintre respondenti). Doar 10,7% se asteapta la o imbunatatire (2021: 20,4%), in timp ce 37,5% apreciaza ca evolutia economica va ramane „neschimbata” in urmatoarele 12 luni. Soldul atinge un minim istoric de -41 de puncte in acest an. „Traim vremuri foarte dificile si ne aflam din nou intr-o situatie partial paradoxala. In ciuda perspectivelor economice evident negative, companiile chestionate doresc in continuare sa investeasca in Romania si, mai ales, sa isi mareasca numarul de angajati. In ciuda crizelor, majoritatea companiilor chestionate se descurca bine in prezent”, spune Sebastian Metz, director general, AHK Romania.
Datorita situatiei actuale bune a afacerilor, disponibilitatea de a realiza investitii ramane ridicata. Pentru urmatoarele 12 luni, 25% dintre companii planifica cheltuieli mai mari de investitii (2021: 36,7%). 44,6% cred ca acestea nu se vor schimba (2021: 32,7%) si doar 19,6% considera ca vor reduce investitiile. Este incurajator faptul ca firmele sunt dispuse sa continue sa angajeze personal. 41,1% dintre companiile intervievate intentioneaza chiar sa creasca numarul de angajati (2021: 40,8%). Pentru 39% dintre respondenti, numarul de angajati va ramane la acelasi nivel (2021: 42,9%), iar 19,6% dintre respondenti spun ca intentioneaza sa angajeze mai putin personal (2021: 16,3%).
In ceea ce priveste factorii de risc in dezvoltarea economica, cresterea preturilor la materii prime si energie domina in mod clar agenda de criza a companiilor. Cu toate acestea, deficitul de personal calificat si costurile cu forta de munca raman, de asemenea, pe lista de prioritati a companiilor.
In ceea ce priveste razboiul din Ucraina, cele mai multe dintre companiile chestionate considera ca majorarea costurilor pentru energie si materii prime este o consecinta pe termen scurt a razboiului. Intreruperile in lantul de aprovizionare si problemele de logistica, precum si lipsa materiilor prime si a serviciilor prestate in avans se numara, de asemenea, printre consecintele crizei actuale.
„Din discutiile noastre cu reprezentanti ai companiilor, am aflat ca situatia actuala a fiecarei companii in parte depinde in special de pozitia sa pe piata sau de preturile practicate si de specificul companiei - nu este posibila o afirmatie „one-size-fits-all“, asa cum s-a intamplat in perioada crizei Corona. Multe companii sunt in prezent prinse la mijloc. Acestea se confrunta zilnic cu cresteri importante ale preturilor la materii prime si energie, cu blocaje in aprovizionare, cu cresterea presiunii concurentiale pe piata fortei de munca si cu cresterile salariale ridicate care nu pot fi compensate de cresterea productivitatii. Aceste costuri ridicate adesea nu pot fi sau nu intotdeauna transferate in totalitate catre clienti sau nu pot fi absorbite de piata", este de parere Sebastian Metz, director general AHK Romania.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesABONARE REVISTEALLBIMSISECAMRAWLPLUGhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
DRS
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
konsent
noark
BogArt
rigips
concelex
Ubitech
leviatan
SIGM
theda mar
quadratum
AED
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
VEGO
EURO BUILD
Acvatot 2019
ELECTROGRUP
SSAB
EDIT-Structural
CDS
Arduro
GEWISS

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<