ARF: Piata de factoring s-a stabilizat anul trecut la un nivel de 5 miliarde de euro |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 17 Mar 2021 14:44 |
Piata de factoring se mentine la aproximativ acelasi nivel ca anul precedent, inregistrand o usoara crestere. Avand in vedere contextul economic cu totul extraordinar al anului 2020, consideram acest rezultat de stabilizare la un nivel de 5 miliarde de euro unul pozitiv, peste astepari. Datele reies din studiul de piata anual realizat de catre Asociatia Romana de Factoring (ARF).
Din punct de vedere al nivelului de afaceri al companiilor care au accesat finantari prin factoring in 2020, cea mai mare pondere o au cele cu cifra de afaceri cuprinsa intre 5 si 50 de milioane de euro (42%). Companiile cu cifra de afaceri de peste 50 de milioane de euro au reprezentat 36% din piata, in timp ce companiile cu un nivel al afacerilor sub 5 milioane de euro au rulat restul de 22% din volumul creantelor cesionate in factoring.
“Dupa cativa ani consecutivi in care am inregistrat cresteri de doua cifre ale pietei de factoring, anul trecut piata si-a confirmat maturitatea, reusind sa mentina un nivel similar cu anul 2019, in conditiile unei crize economice si medicale globale, neprevazute si pentru care nu a fost nimeni pregatit. Evolutia anului 2020 ar fi fost probabil mai convingatoare daca nu ar fi fost afectata de factori externi, cum ar fi temperarea productiei industriale si a exporturilor de pe anumite piete sau nivelul redus de investitii interne, din cauza reprioritizarii resurselor bugetare spre sectorul medical si social. Dintre aspectele pozitive ale evolutiei pietei putem mentiona cresterea consumului populatiei, care a intretinut economia timp de luni bune. Un alt element pozitiv se regaseste in oferta de solutii de factoring, cu impact puternic in piata in ultimii ani si anume produsul de factoring revers, care a inregistrat o crestere de peste 35% , atingand aproape 1,8 miliarde de euro total creante gestionate, contribuind la cresterea in ansamblu a volumelor tranzactiilor domestice gestionate prin factoring, respectiv aproximativ 4,2 miliarde de euro, in crestere cu peste 5%.. Factoringul revers s-a dezvoltat puternic in ultimii ani, fiind foarte bine primit de piata, si asta pentru ca are o trasatura speciala, in sensul ca este propus furnizorilor de servicii si produse direct de catre beneficiarul acestora, impreuna cu institutia finantatoare”, declara Bogdan Rosu, presedinte ARF.
Din punct de vedere al principalelor sectoare de activitate, in care activeaza companiile care acceseaza solutii de factoring, sectorul FMCG ramane si in 2020 pe primul loc, cu un volum de 1.2 miliarde de euro, cu o crestere de peste 20% fata de anul 2019. Pe locul 2 se afla sectorul IT&C cu 700 milioane de euro creante gestionate prin factoring, cu o crestere de 13% fata de anul 2019. Pe al treilea loc din punct de vedere ale volumelor, se situeaza domeniul intitulat generic „Autovehicule, Utilaje, Echipamente”, cu operatiuni de 693 milioane de euro, in crestere cu 10% fata de anul 2019. O radiografie la nivel de produse de factoring ne arata ca factoringul intern este dominat de sectorul FMCG si „Electronice si IT&C” (26%, respectiv 16.5% din totalul acestor tranzactii), in timp ce in cadrul tranzactiilor internationale, „Metale, Chimicale, Apa, Reciclare” contribuie cu peste 56%.
In contextul actual, ARF transmite si un mesaj de prudenta catre mediul economic
“Pe un scenariu in care criza medicala se prelungeste cauzand periodic restrictii pentru desfasurarea anumitor activitati economice, mediul privat per ansamblu ar putea avea de suferit, poate mai mult ca in 2020, din urmatoarele considerente: fondurile de la bugetul de Stat pentru sustinerea afacerilor, precum si pentru masuri sociale, vor fi mai putine, multe firme vor avea dificultati sa isi onoreze obligatiile de plata a taxelor si impozitelor amanate la scadenta pentru 2021, inflatia poate avea o evolutie crescatoare afectand negativ consumul, criza resurselor umane se mentine si creste presiunea pe costurile salariale din sectorul privat etc. In plan extern, o potentiala “incetinire” a cererii de pe pietele principale pentru exportatorii romani ar avea un impact negativ asupra pietei de factoring.
Exista insa si elemente pozitive care vor sustine economia, mediul de afaceri si implicit piata de factoring si aici putem aminti stabilitatea fiscala asumata de Guvern, cresterea la niveluri record a investitiilor, continuarea programului IMM Invest si lansarea programului IMM Factor destinate sustinerii activitatii IMM-urilor etc.
In acest context, ARF transmite un mesaj catre companiile din mediul privat sa abordeze cu precautie relatiile comerciale cu clientii si furnizorii si sa isi obtina din timp solutiile de finantare, astfel incat sa asigure stabilitatea si dezvoltarea afacerii. Evolutia cererii interne poate fi imprevizibila anul acesta, ca atare este foarte important pentru fiecare companie sa isi faca in timp util analize si proiectii interne atat privind evolutia vanzarilor, dar mai ales a disponibilului de numerar, sa gestioneze cu prudenta portofoliul de clienti, astfel incat fluctuatiile cererii sa nu le afecteze major activitatea si sa se poata adapta rapid. O parte dintre probleme vor pleca si de la gestionarea deficitara a numerarului, multe dintre companii putand intra in blocaje chiar daca activeaza intr-un context favorabil al pietei, la un anumit moment. Un sprijin consistent in acest sens poate veni din zona institutiilor care ofera solutii de factoring, fie ca vorbim despre banci sau IFN-uri”, mai explica Bogdan Rosu.
|