Agenda Constructiilor
Duminica, 05 Iulie 2020
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - BEI: Finantari de 865 milioane euro acordate pentru proiecte din Romania, in 2019
BEI: Finantari de 865 milioane euro acordate pentru proiecte din Romania, in 2019
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 14 Feb 2020 12:28
Grupul Bancii Europene de Investitii (Grupul BEI), compus din Banca Europeana de Investitii (BEI) si filiala sa, Fondul European de Investitii (FEI), a acordat Romaniei in 2019 suma de 865 milioane EUR sub forma de imprumuturi, garantii, capital de risc si microfinantare.
Sustinerea sectoarelor public si privat in domenii precum industria, energia, educatia si serviciile, ca si facilitarea investitiilor din firmele mai mici, reprezinta in total circa 0,4% din PIB-ul Romaniei pe 2019.
Evenimentul marcheaza semnarea urmatoarelor operatiuni:
- 14 milioane EUR pentru a finanta imbunatatirea eficientei energetice a 475 de cladiri din sectorul 4 al municipiului Bucuresti,
- 31,3 milioane EUR pentru a sustine retehnologizarea aprofundata din punct de vedere energetic a douasprezece institutii publice de invatamant, reabilitarea termica a opt cladiri de locuinte si construirea a sapte scoli noi cu un consum de energie aproape egal cu zero in sectorul 6 al municipiului Bucuresti - proiect sustinut de Programul de Asistenta Europeana pentru Energie Locala (ELENA),
- Un imprumut intermediat catre ProCredit Romania, in valoare de 15 milioane EUR, pentru imbunatatirea accesului la finantare pe termen lung in conditii avantajoase al intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri) si al intreprinderilor medii (cu mai putin de 3.000 de angajati). 20% din imprumut vizeaza proiectele legate de schimbarile climatice din domenii precum energia regenerabila, eficienta energetica, transportul cu emisii reduse de carbon si gestionarea deseurilor.
Vicepresedintele BEI, Andrew McDowell, a comentat: „Ne bucuram sa incepem 2020 cu trei operatiuni noi, dupa un an 2019 foarte bun pentru Grupul BEI in Romania. Anul trecut, banca UE si filiala, sa, FEI, au oferit economiei romanesti un sprijin echilibrat, in valoare de 865 milioane EUR, pentru proiecte implementate in sectoarele public si privat si pentru IMM-uri in parteneriat cu banci comerciale. Datorita finantarii inovatoare cu garantie FEIS, parte importanta a Planului de Investitii pentru Europa, am finantat proiecte vizand dezvoltarea educatiei, infrastructura de apa si energie, precum si investitii menite sa imbunatateasca productia si managementul din industria alimentara. In 2019, 10.200 de firme au beneficiat de operatiunile Grupului BEI si au fost sustinute aproximativ 107.000 de locuri de munca. In serviciile de consultanta, printre altele, cooperarea noastra cu autoritatile locale a facilitat aprobarea de cofinantari nerambursabile ale Comisiei Europene pentru proiecte romanesti in valoare de 2,5 miliarde EUR in 2019.”
Ministrul Finantelor Publice din Romania, Florin Citu, a declarat: „Recunoastem rolul important pe care BEI il are in sustinerea proiectelor de investitii in Romania, de la consultanta/ asistenta tehnica pana la finantare, pentru o paleta larga de beneficiari. Implementarea Pactului ecologic european prezinta oportunitati si provocari pentru toate statele UE si toate partile implicate. Pentru Romania cu atat mai mult suntem preocupati de atenuarea costurilor sociale ale masurilor propuse de Comisia Europeana si vom lucra impreuna cu BEI, banca UE pentru clima, pentru asigurarea unei tranzitii echitabile.”
Finantarea in cadrul Planului de Investitii pentru Europa in Romania
De la lansarea FEIS pana la sfarsitul anului 2019, in Romania au fost aprobate proiecte sustinute de FEIS in valoare de 735 milioane EUR, estimandu-se ca acestea vor mobiliza investitii in valoare de 3,1 miliarde EUR.
In 2019, BEI a finantat, cu garantii FEIS, urmatoarele proiecte:
Un imprumut de 25 milioane EUR pentru o universitate de top din Romania – Universitatea Politehnica din Bucuresti (UPB), pentru a mari calitatea, eficienta si eficacitatea proceselor de invatare si cercetare. Scopul urmarit este acela de a regrupa facultatile situate la Polizu in campusul Noul Local si de a moderniza spatiile la standarde care pot sustine in mod optim activitatile de predare, invatare si cercetare din cadrul universitatii. Peste 5.000 de studenti si 273 de angajati vor beneficia de pe urma reamenajarii principalului campus universitar.
Un imprumut in valoare de 12 milioane EUR acordat Companiei Regionale de Apa Alba pentru a finanta reabilitarea si extinderea serviciilor de aprovizionare cu apa si de canalizare din judetul Alba, la care s-au adaugat fonduri din Politica de Coeziune a UE. Proiectul imbunatateste aprovizionarea cu apa potabila si serviciile de canalizare pentru circa 332.000 de locuitori. Acest proiect a beneficiat de sustinerea JASPERS pana la obtinerea abrobarii finantarii nerambursabile de la CE.
Un imprumut de 27,5 milioane EUR pentru a sustine extinderea, reabilitarea si modernizarea spatiilor de productie si depozitare de produse alimentare si bauturi ale Grupului Maspex din Giurgiu, Valenii de Munte si Vatra Dornei. Grupul polonez Maspex este un jucator important pe piata alimentelor si bauturilor din Europa Centrala si de Sud-Est.
Un imprumut in valoare de 7,5 milioane EUR acordat companiei de origine britanica Winnow din domeniul gestionarii deseurilor alimentare pentru dezvoltarea si introducerea de solutii software si hardware care sa sprijine personalul unitatilor profesionale de alimentatie publica in a monitoriza cantitatile si compozitia deseurilor alimentare. Obiectivul final este de a furniza utilizatorilor date pentru gestionarea si prevenirea deseurilor alimentare. Acest proiect va conduce la economisirea de alimente in valoare de 900 milioane EUR pana in 2025 si va sustine 69 de locuri de munca.
Un imprumut de 100 milioane EUR catre Transgaz pentru construirea unei noi conducte care va conecta resursele de gaze naturale ale Romaniei din Marea Neagra atat cu reteaua nationala de transport de gaze naturale, cat si cu gazoductul BRUA. Transgaz este operatorul national de transport de gaze din Romania. Imprumutul vine in completarea celui in valoare de 50 milioane EUR semnat in 2018.
O investitie de 13 milioane EUR operatorului de servicii alternative de transport Bolt pentru a-si imbunatati activitatea de cercetare si dezvoltare si a dezvolta produse noi. Proiectul faciliteaza utilizarea de tehnologie moderna cu scopul de a imbunatati siguranta, fiabilitatea si durabilitatea serviciilor, mentinand in acelasi timp eficienta ridicata a operatiunilor companiei. Acesta include investitii in serviciile existente de „ride-hailing”, dar si servicii de mobilitate personalizate, precum livrarea de alimente.
Sustinerea dezvoltarii urbane
In 2019, banca a acordat imprumuturi totalizand 66,4 milioane EUR (dintr-un volum aprobat a se acorda de 161 milioane EUR) pentru a finanta programele de investitii privind eficienta energetica din sectoarele 2, 4 si 6 ale municipiului Bucuresti. In total, 883 de cladiri de locuinte si 19 cladiri publice vor beneficia de imbunatatirea eficientei energetice prin aceste investitii. Imbunatatirea izolatiei termice a cladirilor conduce la scaderea cu 50% a consumului energetic al cladirilor vizate. Fondurile BEI finanteaza pana la 75 % din costurile acestui insemnat proiect de economisire de energie, contribuind la punerea in aplicare atat a Planului National de Actiune in Domeniul Eficientei Energetice al Guvernului roman, cat si a Initiativei UE privind utilizarea eficienta a resurselor.
Sprijin pentru IMM-uri si intreprinderi medii
In urma implementarii cu succes a Initiativei pentru IMM-uri din Romania, autoritatile din Romania au alocat inca 150 milioane EUR din Fondurile Europene Structurale si de Investitii (FESI), contributia totala FESI a Romaniei la program ridicandu-se la 250 milioane EUR. Ca urmare a acestei cresteri, ca si a resurselor suplimentare acordate de Grupul BEI si Comisia Europeana, finantarea totala disponibila pentru IMM-urile din Romania in cadrul Initiativei pentru IMM-uri va ajunge la 1,38 miliarde EUR. Creditele garantate prin Initiativa pentru IMM-uri din Romania vor fi oferite prin sapte banci romanesti si va imbunatati accesul a circa 5.000 de IMM-uri din Romania la finantare in conditii avantajoase.
Pe langa Initiativa pentru IMM-uri, BEI a incheiat contracte de imprumut in valoare de 185 milioane EUR cu patru institutii financiare partenere, imbunatatind in continuare accesul IMM-urilor si al autoritatilor locale din Romania la finantare BEI. Aceste linii de credit vor sustine infrastructura locala, protectia mediului, energia, cercetarea, dezvoltarea si inovarea, precum si serviciile, inclusiv turismul. Se estimeaza ca de imprumuturile acordate de BEI in Romania vor beneficia aproximativ 2 000 de proiecte elaborate de IMM-uri si intreprinderi de dimensiune intermediara, ceea ce inseamna sustinerea a aproximativ 53.300 de locuri de munca.
FEI a angajat in total 416 milioane EUR pentru 24 de operatiuni, obiectivul urmarit fiind mobilizarea a 1,034 miliarde EUR. In 2019, de operatiunile FEI in Romania au beneficiat aproximativ 8.200 de intreprinderi, fiind sprijinite circa 53.600 de locuri de munca.
Asistenta comuna in vederea sprijinirii proiectelor in regiunile europene (JASPERS)
Cu 27 de angajati, Biroul regional din Bucuresti este cel mai mare birou JASPERS si constituie un centru regional de know-how pentru Europa de Sud-Est. Expertii din alte birouri JASPERS contribuie know-how suplimentar pentru proiectele din regiune.
JASPERS a finalizat circa 20 de actiuni in Romania pe parcursul anului 2019. Valoarea investitiilor sprijinite prin aceste actiuni se ridica la circa 6,23 miliarde EUR. Cele mai importante actiuni finalizate in 2019 au sprijinit: 3 proiecte pentru spitale din Romania, in valoare de 1,64 miliarde EUR; 5 proiecte din domeniul transporturilor, in valoare de 2,58 miliarde EUR; 5 proiecte din domeniul apei in valoare de 1,91 miliarde EUR; si 1 proiect de gestionare a deseurilor, in valoare de 104 milioane EUR. In plus, 7 proiecte sustinute prin JASPERS (3 in domeniul transporturilor si 4 in domeniul apei), in valoare de 3,9 miliarde EUR, au beneficiat de aprobarea finantarii nerambursabile de catre CE in 2019. Volumul finantarilor nerambursabile aprobate de CE pentru proiecte din Romania pe parcursul anului 2019 este de 2,5 miliarde EUR (65% din costul proiectelor). In cadrul perioadei de programare 2014-2020, pana la 31 decembrie 2019, JASPERS a finalizat circa 100 de actiuni pentru autoritatile romane. Valoarea investitiilor sustinute in cadrul actiunilor finalizate este de 14,3 miliarde EUR.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
bluebeamVideoConfAC-iulACADCOVID-19TeraSteel
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
rigips
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
strabag nivel 1
CELCO 2020
ssab ag antrepriza generala
elmas 2017

Parteneri

HABITAT
hilti
C4E FORUM
FPSC_2019
ROGBC 2016
econet
AHK 2018
ef-de-n
AICPS_30
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere