CE: Sprijin in anchete eficace de distrugere a structurii criminalitatii organizate |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 16 Apr 2021 11:50 |
Comisia Europeana a prezentat, pe 14 aprilie 2021, o noua strategie a UE de combatere a criminalitatii organizate, care se axeaza pe consolidarea cooperarii in materie de asigurare a respectarii legii si a cooperarii judiciare, pe combaterea structurilor criminalitatii organizate si a infractiunilor de inalta prioritate, pe eliminarea profiturilor provenite din savarsirea de infractiuni si pe asigurarea unui raspuns modern la evolutiile tehnologice.
Grupurile infractionale organizate continua sa se dezvolte si sa evolueze, dupa cum o demonstreaza adaptarea lor rapida la pandemia de coronavirus, ilustrata de exemplu prin cresterea numarului de produse medicale contrafacute si a criminalitatii online. Grupurile infractionale organizate active in Europa sunt implicate intr-o varietate de activitati infractionale, cele mai frecvente fiind traficul de droguri, criminalitatea organizata contra patrimoniului, frauda, introducerea ilegala de migranti si traficul de persoane. In 2019, veniturile provenite din savarsirea de infractiuni pe principalele piete infractionale s-au ridicat la 1% din PIB-ul UE, respectiv 139 miliarde euro, potrivit datelor Comisiei Europene.
Strategia prezinta instrumentele care pot fi folosite si masurile care trebuie adoptate in urmatorii 5 ani pentru a distruge modelele de afaceri si structurile organizatiilor criminale la nivel transfrontalier, atat online, cat si offline.
"Criminalitatea organizata utilizeaza din ce in ce mai mult noile tehnologii si profita de orice ocazie pentru a-si extinde activitatile ilegale, atat in mediul online, cat si offline. Recentele cazuri emblematice, cum ar fi EncroChat, au aratat cat de sofisticate sunt aceste retele de criminalitate organizata. Acest lucru arata cat de importante sunt eforturile noastre de combatere a criminalitatii organizate la nivel transfrontalier. Strategia de astazi va contribui la lovirea acestor infractori in punctul cel mai vulnerabil, subminand modelul lor de afaceri, care se bazeaza pe o lipsa de coordonare intre state", a declarat Margaritis Schinas, vicepresedintele pentru promovarea modului de viata european.
La randul sau, comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a precizat: "Este clar ca trebuie sa ne intensificam eforturile de combatere a grupurilor de criminalitate organizata, care reprezinta una dintre cele mai grave amenintari la adresa securitatii noastre. Este vorba de grupuri extrem de profesioniste si care au un caracter transnational: 70% dintre grupurile infractionale sunt active in peste 3 state membre. Aceste grupuri s-au adaptat rapid la pandemie, transferandu-si activitatile online si oferind spre vanzare remedii contrafacute sau inexistente. Am detectat deja tentative de escrocherie prin care se incerca vanzarea a peste un miliard de doze de vaccin contrafacute. Strategia noastra este un program pe 5 ani menit sa consolideze aplicarea legii la nivel european atat in lumea fizica, cat si in mediul digital. Prin masurile pe care le propunem astazi, vom trece de la cooperarea politieneasca ocazionala la parteneriate permanente intre fortele noastre de politie si vom merge pe urma banilor pentru a-i aresta pe infractori in cadrul anchetelor financiare".
Strategia are urmatoarele obiective:
● Consolidarea cooperarii in materie de asigurare a respectarii legii si a cooperarii judiciare. Avand in vedere ca 65% dintre grupurile infractionale active in UE au membri cu nationalitati multiple, schimbul eficace de informatii intre autoritatile de aplicare a legii si autoritatile judiciare din intreaga UE este esential pentru combaterea eficace a criminalitatii organizate. Comisia va extinde, moderniza si consolida finantarea pentru Platforma multidisciplinara europeana impotriva amenintarilor infractionale (EMPACT), structura care, incepand din 2010, reuneste toate autoritatile europene si nationale relevante pentru a identifica amenintarile infractionale prioritare si pentru a le combate in mod colectiv. Comisia va propune modernizarea cadrului „Prüm”, care permite schimbul de informatii privind ADN-ul, amprentele digitale si inmatricularea vehiculelor. Pentru a se asigura ca autoritatile de aplicare a legii din intreaga UE pot colabora mai bine in contextul unui cadru de reglementare modern, Comisia va propune un Cod al UE de cooperare politieneasca care va permite unificarea mozaicului actual de diverse instrumente si acorduri multilaterale de cooperare ale UE. Atingerea obiectivului de a asigura, pana in 2023, interoperabilitatea sistemelor de informatii pentru gestionarea securitatii, a frontierelor si a migratiei va ajuta autoritatile de aplicare a legii sa detecteze si sa combata mai bine frauda de identitate utilizata adesea de infractori. In sfarsit, pentru a combate mai eficient retelele infractionale care isi desfasoara activitatea la nivel international, Comisia propune si inceperea negocierilor cu privire la un acord de cooperare cu Interpol.
● Sprijinirea unor anchete mai eficace pentru a distruge structurile criminalitatii organizate si concentrarea asupra infractiunilor cu prioritate ridicata si specifica: Este necesar sa se intensifice cooperarea la nivelul UE pentru a dezmembra structurile criminalitatii organizate. Pentru a asigura combaterea eficienta a unor forme specifice de criminalitate, Comisia va propune revizuirea normelor UE ce vizeaza combaterea infractiunilor ecologice si va institui un set de instrumente al UE impotriva contrafacerii, in special a produselor medicale. Comisia va prezenta masuri de combatere a comertului ilicit cu bunuri culturale. De asemenea, Comisia a prezentat, pe 14 aprilie, o strategie dedicata combaterii traficului de persoane.
● Garantarea faptului ca infractiunile nu aduc profit: Peste 60% dintre retelele infractionale active in UE sunt implicate in acte de coruptie si peste 80% utilizeaza intreprinderi legitime drept paravan pentru activitatile lor, in timp ce doar 1% din activele provenite din savarsirea de infractiuni sunt confiscate. Combaterea practicii care consta in obtinerea de fonduri din savarsirea de infractiuni este esentiala pentru demascarea, pedepsirea si descurajarea criminalitatii. Comisia va propune revizuirea normelor UE privind confiscarea profiturilor provenite din savarsirea de infractiuni, dezvoltarea normelor UE privind combaterea spalarii banilor, promovarea lansarii rapide a anchetelor financiare si evaluarea normelor UE existente in materie de combatere a coruptiei. Acest lucru va contribui, de asemenea, la evitarea infiltrarii acestor grupuri in economia legala.
● Adaptarea autoritatilor de aplicare a legii si a sistemului judiciar la era digitala: Infractorii comunica si savarsesc infractiuni online, lasand urme digitale online. Avand in vedere ca 80% dintre infractiuni au o componenta digitala, autoritatile de aplicare a legii si sistemul judiciar au nevoie de acces rapid la piste si probe digitale. Aceste autoritati trebuie sa utilizeze si ele tehnologia moderna si sa dispuna de instrumente si competente pentru a tine pasul cu modurile de operare ale grupurilor infractionale moderne. Comisia va analiza si va prezenta posibile abordari in ceea ce priveste pastrarea datelor si va propune o cale de urmat pentru a aborda accesul legal si specific la informatii criptate in contextul anchetelor si al urmaririlor penale, protejand, totodata, securitatea si confidentialitatea comunicatiilor. De asemenea, Comisia va colabora cu agentiile relevante ale UE pentru a pune la dispozitia autoritatilor nationale instrumentele, cunostintele si expertiza operationala necesare pentru efectuarea de investigatii digitale.
***
Strategia lansata pe 14 aprilie 2021 face parte din eforturile UE de promovare a securitatii tuturor cetatenilor europeni, astfel cum se subliniaza in Strategia UE privind o uniune a securitatii.
Strategia de combatere a criminalitatii organizate se bazeaza pe cea mai recenta evaluare realizata de Europol o data la 4 ani cu privire la amenintarile pe care le reprezinta formele grave de criminalitate si criminalitatea organizata, publicata la 12 aprilie 2021.
|