Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - CITR: Amanarea intrarii in insolventa, scadere de venituri si crestere de datorii
CITR: Amanarea intrarii in insolventa, scadere de venituri si crestere de datorii
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 13 Oct 2020 12:21
Dupa 6 luni de la declansarea pandemiei, mediul de afaceri a traversat o perioada de optimism precaut, s-a inregistrat o scadere cu 10% a insolventelor fata de aceeasi perioada din anul trecut, iar nivelul NPL-urilor se afla la un minim istoric de 4,3%. In acelasi timp, incepand cu luna martie 2020 s-au acumulat 14 mld. lei taxe amanate la plata, ceea ce reprezinta 1,3% din PIB, iar adevaratele efecte ale pandemiei asupra economiei vor fi cel mai probabil vizibile doar in urmatoarele 6 luni.
Romania are aproape 30.000 de companii de impact, fiecare cu active imobilizate de peste 1 milion de euro. Un stress test efectuat de CITR, liderul pietei de insolventa, cu 20 de ani de experienta in domeniu, arata ca procentul companiilor de impact aflate in dificultate (restructurabile si insolvabile) ar creste de la 51% (cat era la inceputul anului 2019) la 70% in situatia unei crize financiare. Asta inseamna 21.000 de companii care s-ar putea afla intr-o stare de dificultate in perioada urmatoare.
Pe de alta parte, cea mai recenta analiza CITR, parte a Impetum Group, realizata pe un esantion de 150 de companii de impact din portofoliu, arata ca 57% dintre afacerile aflate in insolventa au amanat in medie 3 ani luarea unei decizii de a accesa o masura de restructurare, care le putea salva. Amanarea a dus la scaderea cu 50% a cifrei de afaceri, cresterea datoriilor cu 30% si pierderea a peste 3.000 de locuri de munca.
„Mentinerea acestui comportament de amanare a luarii unor decizii in contextul cresterii numarului de companii de impact ce se vor afla in dificultate pe fondul inrautatirii climatului economic va avea consecinte fara precedent asupra mediului de afaceri romanesc. Daca ar fi sa extrapolam analizele noastre, ar rezulta ca din cele 21.000 de companii de impact ce s-ar putea confrunta cu starea de dificultate – daca 57% dintre ele in loc sa amane luarea unei decizii – ar iesi din acest tipar al amanarii si ar accesa una dintre optiunile existente pe piata, rezultatele ar fi impresionante. Pe o perioada de trei ani, am putea vorbi de aproape 400.000 de locuri de munca salvate, de o evitare a cresterii datoriilor cu 20 mld. euro si de 40 mld. euro CA pastrata in economie.
Oricat de optimisti sau pesimisti am fi privind viitorul mediului de afaceri romanesc, e intelept sa avem planuri de actiune adaptate pentru toate scenariile de revenire economica, iar momentul cel mai bun pentru a actiona este acum”, a declarat Andra Olar-Caragea, CEO CITR.
Chiar si in cazul companiilor care au amanat doar 1 an, respectiv 24% din companiile analizate, efectele asupra economiei sunt ingrijoratoare: se inregistreaza o scadere cu 5% a cifrei de afaceri, o crestere a datoriilor cu 8-10% si pierderea a 500 de locuri de munca. In cazul acestora, gradul de lichiditate a scazut cu 25%, iar pierderile de profit operational s-au ridicat la 5% din cifra de afaceri. Totusi, companiile care nu amana mai mult de un an luarea unei decizii, au optiunea de a aplica masuri de preventie sau un plan de reorganizare, ceea ce le creste sansele de recuperare a intregului business.
„In 20 de ani de experienta, CITR a dobandit expertiza in toate tipurile de optiuni pe care companiile aflate in dificultate le au la dispozitie in Romania. Atat masurile urgente de protectie, care se adreseaza companiilor insolvabile, care aveau dificultati si inainte de declansarea pandemiei cat si cele preventive de protectie, care se adreseaza companiilor ce se afla intr-o dificultate temporara, pot fi solutii salvatoare. Fie ca vorbim de salvarea ad literam a companiei sau de salvarea unor valori din companie, e important ca antreprenorii sa nu amane accesarea acestor optiuni si sa beneficieze de acestea cat mai aproape de momentul in care intampina dificultati” a declarat Andra Olar-Caragea, CEO CITR.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUGSISECAMTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
CDS
MAKITA
Ubitech
SIGM
ELECTROGRUP
GEWISS
Arduro
ERBASU CONSTRUCT
rigips
EDIT-Structural
strabag nivel 1
VEGO
quadratum
theda mar
EURO BUILD
concelex
leviatan
AED
konsent
noark
DRS
SSAB
Acvatot 2019
BogArt

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<