Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - CITR: Ce presupune noul proiect lege pentru insolventa si restructurarea firmelor?
CITR: Ce presupune noul proiect lege pentru insolventa si restructurarea firmelor?
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 22 Mar 2021 13:57
CITR, consultant expert in consortiul selectat de Comisia Europeana pentru implementarea Directivei UE 2019/1023 in domeniul preventiei si restructurarii, anunta punerea in consultare publica de catre Ministerul Justitiei a unui nou proiect de lege pentru imbunatatirea solutiilor de redresare pentru companii. Demersul face parte din cadrul proiectului de asistenta tehnica „Instrumente de avertizare timpurie si cadre de restructurare in Romania”, finantat prin Programul de Sprijin pentru Reforme.
Conform expunerii de motive a Directivei, in lipsa unor masuri de preventie adecvate mediului de afaceri, peste 200.000 de companii intra anual in faliment la nivel european, ceea ce conduce la pierderea a 1,7 milioane de locuri de munca. In ceea ce priveste situatia din Romania, jumatate din cele aproximativ 30.000 de companii cu impact in economie se aflau deja in dificultate inca de dinainte de pandemie, iar un sfert dintre acestea au atins pragul insolventei, fara a fi incercat sa acceseze o procedura de restructurare. In lipsa unei culturi a preventiei in business, anul trecut au intrat in insolventa 5.694 de companii la nivel national, dintre care 80 de companii de impact in 2020.
Prin noile reglementari, UE isi propune sa stimuleze reluarea activitatii economice a companiilor care intampina dificultati financiare, sa faciliteze accesarea masurilor de restructurare la primele semne de dificultate si sa evite iesirea din circuitul economic a companiilor viabile. Mai ales in contextul actual, cand multe companii experimenteaza dificultati punctuale sau sectoriale pe fondul pandemiei, transpunerea Directivei in legislatia nationala este o oportunitate care vine sa sprijine insanatosirea mediului de afaceri romanesc.
„Transpunerea Directivei in legislatiile nationale ale statelor membre UE are ca rol crearea unei culturi a salvarii si preventiei la nivel european, care sa aduca, pe langa avantaje pentru mediul de afaceri, si efecte sociale pozitive, precum salvarea locurilor de munca. Numai prin masuri comune de uniformizare a practicilor de restructurare a businessurilor la nivel european vom reusi sa oferim un nou sens pozitiv cuvantului -restructurare- oferind cu adevarat o noua sansa companiilor care trec prin dificultati”, a declarat Vasile Godinca-Herlea, Managing Partner CITR si Presedinte UNPIR Filiala Cluj, unul dintre actorii cheie in reformarea cadrului legislativ in domeniul insolventei si restructurarii in Romania. Vasile a contribuit la evolutia legislatiei in domeniu de-a lungul celor peste 18 ani de experienta, atat din pozitia de practician in insolventa si avocat, cat si din rolul de manager de criza si specialist in reorganizari.
Odata adoptata legislatia, antreprenorii romani se vor bucura de proceduri mai clare, mai flexibile, de libertate de negociere cu creditorii, de suspendarea executarilor silite, iar creditorii companiilor vor beneficia de un grad mai mare de recuperare a creantelor prin apelarea la mecanisme de restructurare inca de la primele semne de dificultate. In plus, noua legislatie va incuraja acordarea de finantari in procedura si va cuprinde prevederi care incearca sa elimine blocajele care tergiverseaza aprobarea unui plan de reorganizare.
Principalele directii si capitole pe care se concentreaza noua legislatie:
1) Modificarea procedurilor pre-insolventa astfel incat acestea sa fie in primul rand accesate, deoarece cadrul legislativ actual nu a incurajat deloc acest aspect, sa fie eficiente, mai usor de implementat si utile:
a) Introducerea unei proceduri noi de restructurare, inspirata din legislatiile straine – acordul de restructurare, care pune accentul pe negocierea in afara instantei pentru o restructurare mai rapida si renuntarea la mandatul ad-hoc, instrument ineficient, care nu a fost aplicat in practica;
b) Modificarea substantiala a procedurii concordatului preventiv – in sensul introducerii unor reglementari mai clare, cu posibilitatea de suspendare a executarilor silite pe o perioada de timp si care sa incurajeze accesarea acestei proceduri intr-un stadiu cat mai incipient al dificultatii;
c) Incurajarea si protejarea finantarilor acordate in procedurile de pre-insolventa, atat de eventuale actiuni in anulare intr-o eventuala procedura ulterioara de insolventa, cat si prin acordarea unei super-prioritati pentru restituire
2) Modificarea prevederilor privind procedura reorganizarii judiciare, astfel incat aceasta sa fie mai rapida si mai eficienta:
a) Prevederi care urmaresc limitarea perioadei de observatie;
b) Prevederi care urmaresc confirmarea mai rapida a planului de reorganizare;
c) Prelungirea perioadei de reorganizare de la 3 la 4 ani.
3) Digitalizarea actiunilor din proceduri, cu efect asupra intregii legislatii, ceea ce va permite desfasurarea adunarilor de creditori, a comitetelor si a licitatiilor publice online. Aceasta abordare aduce procedurile mai aproape de contextul actual in care comunicarea online si digitalizarea reprezinta noua realitate.
Ce presupune procesul de transpunere a Directivei UE 2019/1023 in legislatia nationala
Transpunerea Directivei Europene, inceputa la mijlocul anului 2020, presupune activitati de cercetare si studiere comparativa a legislatiilor europene in domeniul restructurarii, consultari cu stakeholderii la nivel national, redactarea proiectului de lege de transpunere, care ulterior sa fie aprobat de Guvern si adoptat de catre Parlamentul Romaniei. In plus, proiectul prevede si o campanie de informare a publicului cu privire la noile masuri legislative, care va sprijini receptarea acestor instrumente de redresare de catre mediul de afaceri.
In procesul de transpunere, CITR, in calitate de consultant in consortiul selectat de Comisia Europeana in cadrul Proiectului, a purtat discutii cu autoritatile nationale, inclusiv cele fiscale, cu UNPIR (Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa), INPPI (organul de pregatire profesionala a practicienilor in insolventa), profesionisti ai dreptului insolventei (practicieni in insolventa, judecatori sindici, avocati), mediul bancar si mediul de afaceri, astfel incat prevederile deja existente in legislatie sa fie imbunatatite, iar mecanismele nou create sa fie adaptate nevoilor pietei si in linie cu prevederile obligatorii ale Directivei.
Din rolul de consultant, CITR isi va canaliza expertiza si va mobiliza know-how-ul pe care il detine ca parte din hub-ul de business Impetum Group, pentru a contribui la reformarea procedurilor de pre-insolventa si pentru crearea unei comunitati de profesionisti din randul asociatilor profesionale, camere de comert si asociatii de business, care sa functioneze ca un sistem de suport pentru companiile in dificultate.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
concelex
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
ness project
rigips
noark
strabag nivel 1
theda mar
CDS
viarom
leviatan
Acvatot 2019
EDIT-Structural
siniat

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander