Agenda Constructiilor
Joi, 18 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Clifford Badea, asistenta juridica pentru obligațiuni de 4 miliarde euro, in 2020
Clifford Badea, asistenta juridica pentru obligațiuni de 4 miliarde euro, in 2020
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 06 Feb 2020 13:11
Clifford Chance Badea, biroul local al firmei globale de avocatura Clifford Chance, a acordat asistenta juridica in legatura cu doua emisiuni de obligatiuni de aproape patru miliarde Euro lansate in prima luna din an - prima emisiune de eurobonduri suverane pe pietele externe din 2020, in valoare de trei miliarde Euro, respectiv emisiunea RCS&RDS de obligatiuni senioare garantate si listarea pe Irish Stock Exchange (850 milioane Euro) - prima emisiune de tip 'high yield' lansata de un emitent roman.
Succesul celor doua tranzactii reflecta colaborarea eficienta si transparenta dintre echipele de avocati si clienti, in baza unei relatii profesionale care s-a consolidat in timp, pe parcursul proiectelor similare derulate in ultimii ani.
Astfel, echipa coordonata de Counsel Cosmin Anghel a acordat asistenta consortiului bancar format din BNP Paribas, Citigroup Global Markets Limited, Raiffeisen Bank International AG, Société Generale si Unicredit Bank AG in cea mai recenta emisiune de obligatiuni suverane lansata de Ministerul Finantelor pe pietele externe, cu o valoare totala de trei miliarde Euro. Aspectele de drept englez si american au fost acoperite de biroul Clifford Chance din Londra.
Separat, o echipa coordonata de Counsel Radu Ropota a asistat Citibank, ING Bank N.V. si Unicredit Bank S.A in legatura cu lansarea si listarea pe Irish Stock Exchange a emisiunii de obligatiuni cu o valoare totala de 850 milioane Euro a RCS&RDS, garantata de Digi Communications si de filialele RCS&RDS din Spania si Ungaria - prima emisiune de obligatiuni de tip 'high yield' lansata de un emitent roman. Firma de avocatura Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP a acordat asistenta pe aspectele de drept american si englez.
In ambele tranzactii, emitentul a fost asistat de avocatii Filip & Company.
„Clifford Chance Badea s-a implicat in toate emisiunile de obligatiuni ale statului roman pe pietele externe din anii ’90 si pana in prezent, precum si in majoritatea tranzactiilor mari de pe piata de capital din Romania, atat oferte de actiuni, cat si obligatiuni”, spune Daniel Badea, Managing Partner Clifford Chance Badea. „Am contribuit la cresterea si consolidarea acestei piete de finantare de la inceputurile sale, atat prin asistenta acordata, dar si prin contributia activa la redactarea si alinierea legislatiei romanesti la standardele internationale. Printre altele, am fost implicati la redactarea documentatiei Programului Medium Term Notes al Romaniei (in 2011), pregatirea primelor prospectelor de emisiune, dar si elaborarea Legii privind emisiunile de obligatiuni ipotecare. Este o mandrie pentru noi sa vedem ca emisiunile de obligatiuni devin o optiune tot mai populara in Romania, tendinta care aduce mai mult echilibru si stabilitate in piata finantarii, dezvoltand totodata piata de capital”.
Pe deplin integrata in reteaua globala Clifford Chance, practica locala de Piete de Capital coordonata de Partner Madalina Rachieru-Postolache este creditata de marile ghiduri juridice internationale in topul firmelor de avocatura specializate pe aceasta arie (Tier 1). Biroul asista emitenti de actiuni si obligatiuni, precum si sindicate de intermediere in tranzactii de piete de capital. Tranzactiile sunt adesea asistate de echipe trans-nationale care genereaza un mix optim de expertiza locala si know-how global. Acolo unde este nevoie, clientii beneficiaza de o practica full service de drept englez si drept american.
De asemenea, avocatii acorda in mod constant consultanta companiilor cu care lucreaza in legatura cu respectarea si alinierea la legislatia pietei de capital pe diverse aspecte precum abuz de piata, cadrul juridic aferent informatiilor privilegiate, obligatia lansarii de oferte publice obligatorii, obligatii de transparenta, etc.
Portofoliul recent mai include tranzactii de referinta precum:
1. Primul program de emisiune de obligatiuni ipotecare realizat de un emitent roman: Asistenta acordata Alpha Bank Romania in legatura cu lansarea primului program de obligatiuni ipotecare realizat de un emitent roman, in valoare de pana la 1 miliard Euro.
2. Programul de obligatiuni NE Property B.V.: Asistenta acordata NE Property B.V. in legatura cu implementarea programului de obligatiuni (Guaranteed Euro Medium Term Programme) in valoare de 1,5 miliarde Euro garantate de NEPI Rockcastle plc, precum si in legatura cu lansarea emisiunii de obligatiuni in valoare de 500 milioane Euro cu o dobanda anuala de 2,625% cu scadenta in 2023, in baza programului.
3. Emisiunile de obligatiuni DIGI: Asistenta acordata consortiului format din J.P. Morgan si Deutsche Bank in legatura cu emisiunea de obligatiuni in valoare de 350 milioane Euro lansata in 2016 de Digi Communications (DIGI), societatea care detine operatorul telecom RCS&RDS, precum si asistenta acordata Citigroup in legatura cu o noua emisiune de obligatiuni in valoare de 200 milioane Euro lansata in februarie 2019 si care urma sa fie consolidata cu obligatiunile emise de DIGI in 2016.
4. Listarile de obligatiuni Globalworth pe bursele din Bucuresti si Irlanda: Asistenta acordata Globalworth Real Estate Investment Limited in legatura cu listarea obligatiunilor in valoare de 550 milioane Euro pe bursele din Bucuresti si Irlanda din iulie 2017 si asistenta acordata aceluiasi emitent intr-o tranzactie similara derulata in mai 2018, a doua emisiune de obligatiuni corporative in valoare de 550 milioane Euro - cele mai mari listari de acest fel din istoria BVB.
5. Programul Global Medium Term Notes al Romaniei - Clifford Chance Badea a fost implicata in toate emisiunile de obligatiuni suverane pe piete externe, de la lansarea programului in 2011.
 
ALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
ness project
concelex
viarom
noark
CONCEPT STRUCTURE
CDS
strabag nivel 1
MAKITA
theda mar
rigips
Acvatot 2019
siniat
quadratum

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
top 500
econet
ef-de-n
AICPS_30
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander