Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Colliers: Romania, in topul tarilor cu cea mai mare crestere economica potentiala
Colliers: Romania, in topul tarilor cu cea mai mare crestere economica potentiala
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 27 Apr 2021 10:01
Urmatorul deceniu ar putea aduce un boom economic semnificativ in majoritatea tarilor din lume, inclusiv in Romania, arata raportul anului 2021 publicat de Colliers. Desi tara noastra a ramas in urma tarilor din regiune la capitole precum statul de drept, infrastructura de transport, sistemul sanitar, eficienta administratiei publice, precum si stabilitatea politica si legislativa in general, potentialul de crestere economica deblocat ar putea fi semnificativ daca vor exista imbunatatiri pe aceste planuri, anticipeaza consultantii Colliers. Cu un potential bun de a genera venituri constante pe termen lung, o apreciere a capitalului si beneficii prin diversificare, segmentul imobiliar ofera in continuare oportunitati atractive de investitii, in special celor care se pot obisnui cu o lichiditate mai redusa.
In ultimele doua decenii, PIB-ul pe cap de locuitor al Romaniei a crescut de la un nivel de 28% raportat la economii avansate pana la 58,6% in 2020. Aceasta crestere de aproximativ 30 de puncte procentuale plaseaza Romania pe locul cinci in lume in clasamentul celor mai performante economii in perioada 2000-2020, depasind majoritatea tarilor din regiune si chiar si economia Chinei, de exemplu, Lituania fiind singura tara din Europa Centrala si de Est cu o crestere a PIB-ul pe cap de locuitor mai mare decat a Romaniei. Irlanda, Singapore si Taiwan sunt celelalte state aflate peste Romania. Mai mult, previziunile FMI arata ca Romania ar putea avea si una dintre cele mai rapide recuperari post-Covid din Europa, continuand astfel supraperformanta din ultimele decenii.
Un prim avantaj al Romaniei pentru cresterea economica anticipata este piata muncii, care ofera in continuare angajati calificati la costuri mai reduse comparativ cu alte tari. In industrie, costurile fortei de munca din Romania sunt comparabile cu cele din China si de cateva ori mai mici decat cele din tarile din Europa de Vest, iar la fel stau lucrurile si in sectoarele de servicii cu valoare adaugata ridicata. Mai mult, desi salariile din IT&C pot fi la jumatate fata de nivelurile din tarile din Europa de Vest, costurile de zi cu zi din Romania (in special legate de proprietati imobiliare) sugereaza ca puterea de cumparare a unui angajat cu salariu mediu in IT este de fapt mai mare aici.
Un al doilea avantaj major il reprezinta pozitia geografica, din ce in ce mai importanta in context geopolitic, intrucat Romania se afla intr-o regiune importanta pentru aliatii sai occidentali. Coruptia considerata mai mare decat in alte tari europene si lipsa reformelor semnificative in anumite domenii cheie constituie dezavantaje majore, dar, din nou, Romania a obtinut cea de-a cincea cea mai buna performanta economica din lume chiar si cu aceste minusuri
„Exista, totodata, cateva tendinte majore care pot misca lucrurile destul de mult in economia romaneasca, creand oportunitati pentru cei cu viziune, dar si probleme pentru cei care nu sunt pregatiti. Putin mai mult de jumatate din locuitorii Romaniei traiesc in zone urbane, conform ONU. Daca ne comparam cu un procent de 80% in tarile cu venituri ridicate si cu o medie de aproape 70% in Europa de Est, avem perspectiva unui numar mare de centre urbane in crestere rapida in urmatoarele decenii. Acest lucru va crea o multime de oportunitati pentru diverse companii, inclusiv din zona imobiliara si a constructiilor”, spune Silviu Pop, Head of Research la Colliers.
Automatizarea, atat in productie, cat si in servicii, este o alta tendinta importanta. Peste 40% din locurile de munca din Romania - mult mai mult decat in alte tari ale UE - ar putea fi expuse riscului automatizarii, care va veni oarecum treptat, pe masura ce salariile vor creste in continuare in tara. Statisticile de acum cativa ani arata ca Romania avea aproximativ 20 de roboti la 10.000 de lucratori in productie, jumatate din nivelul Poloniei si de cateva ori sub nivelul Cehiei. Daca politicile de stat vor opri consecintele negative pe care le aduce automatizarea pe plan social, acest proces va avea efecte pozitive, ce vor marca salturile Romaniei pe scara complexitatii economice a productiei.
Un al patrulea punct pe care consultantii Colliers il considera definitoriu in urmatorul deceniu este legat de globalizare, in sensul ca lucrurile ar putea incepe sa devina mai putin globale si mai mult regionale. Acest lucru ar trebui sa deschida o multime de oportunitati pentru tari cum este Romania, care pot servi drept destinatie de outsourcing “mai aproape de casa” pentru economiile europene avansate. Brexit-ul si restrangerea relatiilor comerciale dintre economiile avansate si China ar trebui sa conduca la unele aspecte pozitive pentru Romania si regiunea CEE in ansamblu.
O oportunitate majora de care Romania ar trebui sa profite din plin este generata de la fondurile UE: pachetul de ajutor pentru coronavirus, plus alocarea normala pentru perioada 2021-2027 pentru Romania, este de aproximativ 80 miliarde de euro, adica o treime din PIB-ul tarii. Dupa un deceniu si jumatate ca membru al Uniunii Europene, Romania ar trebui sa poata absorbi toate aceste fonduri. Cum Romania a crescut atat de bine in lipsa infrastructurii, astfel de investitii ar duce la imbunatatiri majore si ar debloca o crestere semnificativa si durabila a PIB-ului. Cu toate acestea, este posibil sa fie nevoie si de unele modificari ale impozitarii.
„Avand in vedere presiunea ridicata asupra finantelor publice si deficitul bugetar decalat in anii urmatori din cauza Covid-19, este din ce in ce mai posibil ca, pe termen lung, legiuitorul sa aiba in vedere cresterea costului efectiv al impozitului pe proprietati. Deci, decalajul fiscal favorabil cu tarile mai scumpe se poate micsora in timp”, explica Alex Milcev, Tax & Law Leader in cadrul EY Romania.
Stocul modern de birouri va incepe sa creasca din nou peste cativa ani si s-ar putea apropia de 4 milioane de metri patrati pana la sfarsitul deceniului
In acest deceniu, piata de birouri se va schimba drastic, dupa integrarea muncii la distanta in modelul de lucru obisnuit al majoritatii companiilor. Cu toate acestea, factorii pozitivi care au propulsat Bucurestiul printre cele mai interesante si dinamice centre de servicii din Europa vor ramane valide - salarii relativ mici fata de Europa de Vest asociate cu abilitati tehnice si lingvistice bune. Prin urmare, ne asteptam ca piata sa creasca nu doar pe o baza cantitativa, ci si pe una calitativa, cu multe alte companii globale de tip blue-chip (mai ales din zona tehnologiei, dar nu numai) care sa intre pe piata. Cresterea va veni, de asemenea, si din sfera antreprenoriatului, care si-a confirmat deja potentialul si a dat una dintre companiile cu cele mai rapide cresteri din lume (UiPath). In paralel, birourile se vor transforma pentru a se concentra mai putin pe activitatea propriu-zisa si mai mult pe promovarea unor aspecte precum colaborare si cultura corporativa.
Mai departe, consultantii Colliers considera ca stocul redus de birouri moderne din Bucuresti pe cap de locuitor ca pe un factor izolator pe termen lung si se asteapta mai degraba ca stocul modern de birouri sa inceapa din nou sa creasca in cativa ani. In consecinta, ar putea atinge 4 milioane de metri patrati pana la sfarsitul deceniului. Totodata, orasele regionale vor ramane mai putin dezvoltate decat Bucurestiul, dar vor continua sa creasca mai repede decat Capitala si vor prospera.
Consumul individual real al Romaniei s-ar putea apropia de 90% din media UE pana la finalul deceniului, de la sub 80% in prezent
Cu un stoc total de retail modern de aproximativ 4 milioane de metri patrati, segmentul de retail din Romania ar putea depasi 5,5 milioane de metri patrati in acest deceniu; chiar si asa, nivelul pe cap de locuitor ar ramane sub nivelul unor tari din regiune precum Polonia sau Cehia. Majoritatea noilor proiecte vor fi in orasele cu o prezenta limitata a centrelor de retail moderne, in timp ce in sub-pietele competitive, dezvoltatorii vor fi din ce in ce mai prudenti, din moment ce cresterea comertului electronic este mai mult decat o tendinta. Maniera in care un retailer abordeaza vanzarile omnichannel il poate propulsa sau eroda in urmatorii ani, intrucat integrarea preferintelor personale si flexibilitatea sporita vor favoriza un mix de comert offline-online.
O schimbare de generatii ar putea schimba, de asemenea, o multime de lucruri, deoarece milenialii si „zoomerii” (generatia Z) tind sa aiba o atitudine mai constienta fata de consumerism si teme precum ecologia sau produsele etice. Generatia Z, prima crescuta cu adevarat in lumea digitala, va incepe sa conteze mai mult in acest deceniu, fiind mai relevanta din pozitia de consumator. De asemenea, este de asteptat ca salariile in Romania sa continue sa aiba o dinamica mult mai solida decat media UE in urmatorul deceniu, ceea ce ar duce probabil la un consum mai mare si la o predilectie crescuta pentru a cumpara si produse mai scumpe.
Stocul total de spatii industriale si logistice moderne din Romania va atinge 10 milioane de metri patrati in acest deceniu
Cel mai probabil urmatorii 10 ani vor aduce o crestere accelerata in industrie pentru ca stocul de spatii industriale si logistice moderne este mic comparativ cu ritmul rapid al dezvoltarii economice din ultimul deceniu, la care se adauga si cresterile viitoare anticipate. In consecinta, doar daca Romania s-ar apropia de stocul per capita al Poloniei din prezent ar insemna depasirea pragului de 10 milioane metri patrati suprafata inchiriabila de spatii industriale si logistice moderne. Totodata, urmatorii 10 ani vor aduce si cateva tendinte care vor avea un impact major asupra industriei. Cum comertul electronic va deveni esential in viata de zi cu zi si va fi nevoie ca livrarile sa se faca rapid (uneori chiar in aceeasi zi), comerciantii vor avea nevoie de depozite, inclusiv de proximitate pentru orasele mari, in multe zone din tara. Automatizarea va fi, de asemenea, prezenta mult mai frecvent, deoarece companiile vor incerca sa ocoleasca costurile mai mari si disponibilitatea mai mica a fortei de munca. Urmatoarea frontiera a automatizarii consta in integrarea tehnologiilor de ultima generatie in logistica, cum ar fi masinile fara sofer, livrarile cu roboti sau drone si nu numai.
Migratia interna va mentine sectorul rezidential atractiv
Sectorul rezidential este un element important al tranzactiilor de pe piata de terenuri, iar consultantii Colliers sunt de parere ca peste zece ani, acest sector din Bucuresti si alte cateva orase din tara va prospera, pe masura ce tot mai multi oameni se vor muta aici pentru oportunitati economice. Tinand cont si de necesitatea de a inlocui stocul foarte vechi de locuinte, aceste orase pot sa absoarba o cantitate rezonabila de livrari in fiecare an. Pe de alta parte, orasele mai mici si cele cu oportunitati economice limitate, precum si zonele rurale care nu sunt in vecinatatea oraselor mari, vor avea o oferta ridicata de apartamente sau case vechi si un apetit mai mic pentru noi proiecte. In contextul migratiei interne catre orase, cu o rata de urbanizare foarte scazuta a Romaniei fata de Europa de Vest, populatia oraselor din Romania va creste treptat in urmatoarele decenii, chiar daca populatia in ansamblu a tarii va scadea.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIMSISECAMhiltiTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
DRS
CDS
theda mar
konsent
Arduro
rigips
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
EURO BUILD
CONCEPT STRUCTURE
ELECTROGRUP
Ubitech
concelex
Acvatot 2019
GEWISS
VEGO
MAKITA
noark
SSAB
SIGM
strabag nivel 1
quadratum
BogArt
leviatan
AED

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<