Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Deloitte: Imprumuturile negarantate majoreaza rata creditelor neperformante in 2020
Deloitte: Imprumuturile negarantate majoreaza rata creditelor neperformante in 2020
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 01 Oct 2020 15:06
Bancile din Europa Centrala si de Est se asteapta la o revigorare a activitatii de creditare in 2021, cu ajutorul unor masuri de sprijin in acest sens din partea autoritatilor de reglementare in domeniu, dupa ce in 2020 aceasta a scazut semnificativ fata de anul anterior, conform unui studiu privind impactul COVID-19 asupra sectorului bancar din ECE, efectuat de Deloitte in 12 tari din regiune, inclusiv Romania. Cererea de credite a scazut in al doilea trimestru al anului 2020 in sectoare precum ospitalitate, transport si depozitare, imobiliar si constructii, precum si productie. Pe de alta parte, in sectoare precum comert si agricultura, cererea de credite a crescut, conform studiului.
Peste 60% din respondenti anticipeaza o inasprire a conditiilor de creditare atat pentru persoane fizice, cat si pentru companii, in principal din cauza inrautatirii previziunilor economice, a riscului crescut al creditarii si a tolerantei mai scazute a bancilor fata de risc. Tendinta de inasprire a conditiilor de creditare a inceput din primul trimestru al anului 2020, conform Autoritatii Bancare Europene, dar intr-un ritm mai putin drastic decat evolutia din timpul crizei din 2008-2009.
Bancile din regiunea Europei Centrale si de Est si-au imbunatatit semnificativ calitatea activelor de la criza financiara globala, au rezerve mai mari de capital si si-au intarit pozitiile de lichiditate, subliniaza studiul, asadar au intrat in perioada de scadere economica intr-o forma mai buna decat in cazul crizei financiare. Desi se asteapta la o revenire economica lenta in urmatoarele 12 luni – in forma de U (39% din respondenti) sau L (22%) -, bancile participante la studiu nu estimeaza o deteriorare semnificativa a calitatii activelor. Peste 80% din respondenti anticipeaza ca rata creditelor neperformante va creste cu maximum cinci puncte procentuale pentru creditele acordate persoanelor fizice si companiilor. In mod previzibil, ei se asteapta ca sectoare precum ospitalitate, transport si depozitare si imobiliar si constructii, care sunt cele mai afectate de pandemie, sa inregistreze cele mai mari rate de credite neperformante pe segmentul persoanelor juridice.
„Volumele de credite neperformante din Europa Centrala si de Est au scazut considerabil in ultimii ani si au ajuns la o medie de 3,3% in primul trimestru al anului 2020, datorita cresterii economice, masurilor de preventie luate de autoritatile de supraveghere si bunei gestionari de catre banci a acestei zone. Cu toate acestea, bancile trebuie sa inceapa sa evalueze provocarile cu care se pot confrunta clientii lor si sa se pregateasca pentru a putea reactiona rapid in cazul in care efectele reale ale crizei se dovedesc mai puternice decat asteptarile, odata cu incheierea perioadei de moratoriu. Cu cat vor analiza mai rapid situatia financiara a debitorilor si vor identifica riscurile care ar putea fi cauzate de diversi factori (eventual chiar provizionand sumele acordate debitorilor care dau semne ca ar avea dificultati majore), cu atat mai usor va fi pentru toate partile implicate sa gaseasca solutii de remediere”, a spus Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanta Financiara, Deloitte Romania.
Viteza de reactie din partea guvernelor si a bancilor nationale privind masurile anuntate pentru a atenua efectele economice negative a fost in general apreciata de bancile din Europa Centrala si de Est. Peste 60% din respondenti au spus ca autoritatile locale au reactionat la timp fata de pandemia de COVID-19, iar trei sferturi dintre ei cred ca aplicarea moratoriului este o masura eficienta pentru mentinerea stabilitatii financiare.
In ceea ce priveste tranzactiile cu credite neperformante, aproape un sfert din respondenti intentioneaza sa vanda astfel de portofolii in urmatoarele sase luni. Aproape 22% din respondenti au declarat ca au amanat tranzactiile de vanzare de credite neperformante pe care le aveau in desfasurare sau in pregatire din cauza contextului actual generat de pandemia de COVID-19. De asemenea, majoritatea investitorilor spun ca intentioneaza sa continue sa cumpere astfel de portofolii, in ciuda pandemiei, dar vor face o selectie mai atenta.
Imprumuturile fara garantii acordate persoanelor fizice vor domina piata tranzactiilor cu credite neperformante, peste o treime din banci estimand ca vor vinde portofolii provenind in principal din aceasta clasa de active. Aceste asteptari ar putea fi explicate de cresterea din ultimii ani a ponderii imprumuturilor negarantate pentru persoane fizice in portofoliile bancilor, precum si de faptul ca bancile au vandut deja cea mai mare parte a expunerilor neperformante pe segmentul companiilor, conform studiului.
Studiul privind impactul COVID-19 asupra sectorului bancar din Europa Centrala si de Est a fost efectuat in randul coordonatorilor departamentelor de risc si de restructurare a creditelor din Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Croatia, Kosovo, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ungaria. Rezultatele integrale sunt disponibile aici.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMTotalEnergiesRAWLPLUGSISECAMhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EURO BUILD
BogArt
Arduro
concelex
DRS
leviatan
GEWISS
Ubitech
EDIT-Structural
ELECTROGRUP
strabag nivel 1
VEGO
CONCEPT STRUCTURE
rigips
ERBASU CONSTRUCT
SIGM
theda mar
konsent
noark
AED
CDS
MAKITA
quadratum
SSAB
Acvatot 2019

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<