EY: Controverse in livrarile intracomunitare de bunuri - un caz explicat de specialisti |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 02 Feb 2022 14:52 |
Dupa sapte ani de litigii, o companie a obtinut din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitie recunoasterea scutirii la plata a TVA pentru o livrare intracomunitara de bunuri, contestata de Curtea de Apel Craiova si, prin urmare, i s-au restituit si sumele achitate ca obligatii suplimentare, ca si dobanda legala aferenta. Importanta deciziei este data de faptul ca majoritatea instantelor nu recunosc deducerile de TVA pentru livrarile intracomunitare de bunuri si nici documentele asa cum sunt ele prevazute de legea fiscala - factura si documente de transport. Victoria in instanta suprema a fost obtinuta de o echipa de avocati din cadrul Bancila, Diaconu si Asociatii (Magdalena Visalon, Cristina Bighiu, Razvan Bratila), condusa de Emanuel Bancila si Alex Slujitoru (foto).
O firma americana, lider global in domeniul semiconductorilor, transporta in 2013 bunuri in afara Romaniei si le depoziteaza in Ungaria. Transportul era scutit de TVA, dat fiind faptul ca si Ungaria, si Romania erau tari membre ale Uniunii Europene. Ulterior, pentru ca bunurile in discutie urmau sa fie transportate pe mare, ele revin in Romania in vederea expedierii catre cumparatorul final. Firmei nu i se recunoaste, insa, ca a efectuat o livrare intracomunitara, care beneficiaza de scutirea de TVA.
Prima contestatie este depusa de companie in 2015, care ii este respinsa ca tardiva reclamantei, desi aceasta fusese depusa la serviciul de curierat din Statele Unite ale Americii in termenul legal. Urmeaza doua cicluri procesuale si o casare cu trimitere spre rejudecare: instantele de judecata anuleaza in mod definitiv decizia organului de solutionare a contestatiei, obligand solutionarea pe fond a contestatiei fiscale. Contestatia fiscala este respinsa, insa, ca neintemeiata, astfel ca litigiul avanseaza in instanta.
In anul 2020, dupa solutionarea unui conflict negativ de competenta de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, Curtea de Apel Craiova, interpretand legea in mod gresit si cu o fractura logica evidenta, respinge actiunea reclamantei. Astfel, pe de o parte, Curtea de Apel Craiova retine ca societatea reclamanta nu este indreptatita la scutirea de TVA pentru livrarea intracomunitara de bunuri, desi aceasta detinea toate documentele cerute de lege in acest sens (printre altele, facturi intocmite in mod legal si documente de transport CMR).
Instanta de judecata alege, in schimb, sa isi intemeieze solutia pe alte documente si fapte neprevazute de legislatia fiscala (cum ar fi: foi de parcurs ale mijloacelor de transport, diagrame tahograf, note explicative ale reprezentatilor societatilor de transport), care, oricum nu ilustrau o imagine completa si fidela a operatiunilor desfasurate de reclamanta, astfel cum a fost dovedit.
Mai mult, Curtea de Apel Craiova, constata ca bunurile nu ar fi trecut granita catre Ungaria, desi firma a prezentat dovezi care aratau clar ca bunurile au reintrat pe teritoriul Romaniei. Prin acest rationament instanta de judecata a incalcat orice logica, considerand ca nu poate fi retinut ca bunurile nu au fost transportate in Ungaria, desi existau dovezi ca bunurile in discutie au reintrat din Ungaria, inapoi, pe teritoriul Romaniei.
Deznodamantul a venit la mai bine de 6 ani de la prima contestare a actelor administrative fiscale: Inalta Curte de Casatie si Justitie in mod judicios a casat hotararea nelegala a instantei de fond si a anulat cu titlu definitiv actele administrative fiscale atacate de Societate, retinand temeinicia argumentelor avocatilor Bancila, Diaconu si Asociatii SPARL.
|