FRAMES: Investitorii sunt ingrijorati de extinderea blocajului financiar in economie |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 31 Ian 2019 14:03 |
Intr-o economie slab capitalizata, cu peste 80% dintre companii care traiesc de pe o zi pe alta, fara rezerve financiare si cu acces limitat la finantare, ,,vortexul financiar’’ din acest inceput de an a prins pe picior gresit mare parte dintre firmele din Romania.
Potrivit unui sondaj realizat de Frames & Train Your Brain in randul a peste 150 de companii reprezentative pentru intreg spectrul economic, in perioada 15-25 ianuarie 2019, cei mai multi investitori au ajuns sa se teama in primul rand de extinderea blocajului financiar in economie.
Intrebati care considera ca sunt principalele provocari pentru mediul de afaceri, in contextul masurilor fiscale luate de autoritati la sfarsitul anului trecut si a deprecierii semnificative a cursului monedei nationale, 78% au indicat blocajul financiar (neplata facturilor sau plata cu intarziere a acestora) drept principala problema.
Pe locul secund s-a situat deprecierea leului in fata principalelor valute, mentionata de 63% dintre respondenti, in timp ce pozitia a treia este ocupata de posibila aparitie a unor noi taxe si impozite pentru mediul de afaceri (52%) pe care Guvernul le-ar putea introduce pentru a-si acoperi necesitatile bugetare.
Firmele au mai mentionat, in randul principalelor provocari pentru mediul de afaceri, cresterea semnificativa a preturilor utilitatilor si a materiilor prime (32%), scumpirea si limitarea accesului la finantare (29%) si accentuarea crizei din piata muncii (23%). De remarcat si aparitia in top a deciziilor guvernamentale si a masurilor cu caracter politic (19%) si a unei potentiale noi crize economice (16%).
,,Imbunatatirea comportamentului de plata, remarcata in anii 2017-2018, pe fondul cresterii economice si a noilor reglementari in domenii precum comertul alimentar si constructii, tinde sa se degradeze in 2019. Temerile mentionate de investitori creaza perspectiva unui mediu de afaceri tot mai dificil, plin de necunoscute, in special de natura fiscala, iar constructia unui buget predictibil pentru 2019 se anunta o misiune imposibila pentru multe dintre companii, indiferent de dimensiunea business-ului”, estimeaza Adrian Negrescu, managerul Frames.
,, Zgomotul tot mai puternic de pe scena politica, intr-un an cu doua runde de alegeri, este de natura sa creeze un plus de presiune, accentuand aceasta tendinta negativa’’, mai spune acesta.
Potrivit estimarilor companiei de consultanta, in acest context, nu este exclus ca valoarea platilor restante ale companiilor romanesti sa depaseasca nivelul de 25 de miliarde de euro in 2019, dupa ce, in 2018, s-a situat la aprox. 22 de miliarde de euro, potrivit datelor preliminare.
In 2017, platile restante pe ansamblul economiei au scazut cu 17,6% comparativ cu 2016, ajungand la 20 miliarde euro, iar gradul de indatorare s-a redus la 53,7%.
Unde se fac cel mai greu platile
Potrivit sondajului Frames & Train Your Brain, cel mai afectat domeniu de intarzierile la plata continua sa fie comertul, mentionat de 73% dintre respondenti. Industria prelucratoare (67%), constructiile (58%) si sectorul activitatilor profesionale, stiintifice si tehnice (43%) se afla pe urmatoarele locuri in clasament, urmate de transporturi si depozitare (22%) si hoteluri si restaurante (17%). Plati restante semnificative se inregistreaza si in tranzactii imobiliare, servicii administrative si de suport, informatii si comunicatii, activitati de servicii, sanatate si asistenta sociala, activitati de spectacole. Cel mai bun comportament de plata il inregistrau, potrivit rezultatelor sondajului, firmele din asigurari si intermedieri financiare si cele care activeaza in invatamant si sanatate.
Potrivit datelor statistice privind soldurile creantelor si datoriilor curente de la sfarsitul lui 2017, prelucrate de analistii de la Frames, platile se fac cu cea mai mare intarziere in sectorul constructiilor, in medie la 422 de zile, in timp ce creantele se colecteaza in 195 de zile. Urmeaza industria extractiva, cu plati la 272 de zile si creante colectate in medie la 139 de zile, agricultura cu 272 (DPO) respectiv 150 de zile (DSO) si sectorul utilitatilor cu plati la 240 de zile si creante colectate la 129 de zile.
La polul opus se afla cultura si divertismentul cu 129 (DPO) respectiv 52 (DSO), sanatatea si sectorul HORECA.
,,Costurile de productie in crestere, costurile (re)finantarii si provocarile structurale vor pune tot mai multa presiune pe efectele cresterii economice, multe dintre companii devenind deja vulnerabile, mai ales in contextul avansului stocurilor in economie. Dificultatile cu finantarea, generate de scumpirea creditelor si de inasprirea conditiilor, vor influenta in mod semnificativ vulnerabilitatea unor sectoare unde se inregistreaza deja datorii foarte mari, iar termenele de plata se vor extinde si mai mult’’, arata analiza.
Incidentele de plata se tin lant
Potrivit datelor BNR, citate in cadrul studiului lansat cu ocazia primei editii a ,,Train Your Business’’, eveniment ce a avut loc joi la Hotel Intercontinental Bucuresti, indisciplina financiara in economie continua sa se afle la cote ridicate.
Statisticile Bancii Nationale arata ca numarul titularilor de cont care au generat incidente de plata a crescut, anul trecut, la 21.814 fata de 21.550 in 2017, iar numarul persoanelor juridice declarate cu risc a avansat de la 13.468 la 13.975.
Interesant este si faptul ca in decembrie 2018 s-au inregistrat cele mai multe persoane juridice declarate cu risc din tot anul trecut - 1279, iar 47 se aflau in interdictie bancara.
Pe ansamblu, numarul incidentelor de plata a scazut cu peste 2700, la aproape 56.000, in valoare de 1,91 miliarde lei, fata de 3,7 miliarde lei in 2017.
Potrivit analistilor de la Frames, cel mai frecvent motiv de refuz la plata il reprezinta lipsa totala sau partiala de disponibil in cont, generat de neincasarea la timp a facturilor de la alti clienti - principal cauza a blocajului financiar.
,,Comportamentul a fost confirmat prin dificultatea sau chiar imposibilitatea companiilor de a-si finanta pe termen scurt platile catre furnizori atunci cand aceasta finantare nu era posibil de realizat din incasarile proprii’’, afirma expertii.
Creditul furnizor, o sabie cu doua taisuri
Cum isi duc afacerile investitorii romani, in aceste conditii? Potrivit sondajului Frames & Train Your Brain, cei mai multi (75%) apeleaza la creditul furnizor pentru a-si desfasura activitate. In esenta, este vorba de o finantare acordata de partenerul de business, fara dobanda, care permite plata cu intarziere de pana la 120-150 de zile fata de scadenta.
,,Creditul furnizor este precum o sabie cu doua taisuri pentru ca, practicata la scara larga, aceasta solutie blocheaza practic incasarile companiilor. Cum nivelul acestora de capitalizare este si asa foarte scazut, multe dintre ele raman foarte usor fara lichiditati, se trezesc cu conturile blocate, iar primul pas spre insolventa este facut. Dificultatile unei firme sunt de natura sa blocheze, astfel, business-uri in cascada’’ afirma expertii.
Potrivit acestora, exista cateva solutii simple prin care firmele pot evita intrarea intr-o situatie de risc.
,,In primul rand, sa-si gestioneze mai bine finantele, sa-si tempereze asteptarile prea optimiste privind incasarile, sa evite investitiile care nu aduc plus valoare, precum imobile, masini etc. si sa vanda activele care nu reprezinta activitatea de baza. O alta solutie este sa apeleze cu incredere la serviciile de factoring si sa manifeste o vigilenta sporita in relatia cu partenerii. Reducerile sau cresterile bruste de comenzi, intarzierea platilor, refuzul la plata si indisponibilitatea persoanelor de contact sunt doar cateva dintre principalele semnale de alarma’’, mai arata studiul Frames.
|