Agenda Constructiilor
Joi, 02 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - KASTEL Group: Noile modificari fiscale nu incurajeaza proprietarii sa declare chiriile
KASTEL Group: Noile modificari fiscale nu incurajeaza proprietarii sa declare chiriile
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 28 Sep 2022 12:33
Doar 33,7% dintre chiriasii romani stiu ca au contractul de inchiriere inregistrat la Administratia Financiara, in timp ce 34,9% declara ca au un contract nedeclarat, ori o proprietate inchiriata mascat, sub forma unui comodat sau doar o intelegere verbala. 31,8% dintre respondenti nu stiu daca proprietarul a declarat sau nu contractul, arata un sondaj Kastel Group efectuat pe un esantion de 888 de persoane din toata tara. O treime dintre romanii care stau in chirie spun ca nu isi doresc sa contracteze un credit imobiliar pe termen lung, potrivit aceleiasi surse.
,,Ce nu inteleg majoritatea proprietarilor, dar si o parte dintre chiriasi, este ca semnarea unui contract de inchiriere poate evita dezvoltarea unor conflicte intre parti. Inexistenta acestui contract aduce mai multe batai de cap, decat presupusele economii obtinute prin neimpozitarea veniturilor. Din pacate, noile modificari fiscale, care vor intra in vigoare din 2023, nu incurajeaza proprietarii sa declare chiriile. Cea mai importanta schimbare va fi eliminarea cotei forfetare de 40% pentru veniturile obtinute din chirii, ceea ce se traduce printr-o crestere a impozitului cu 67%. Exista, totusi, optiunea ca proprietarii sa opteze pentru impozitarea in sistem real, prin tinerea unei contabilitati in partida simpla a veniturilor si cheltuielilor cu proprietatile inchiriate, insa pentru asta, vor avea nevoie de sprijinul specialistilor. Adica, o cheltuiala in plus, pe care nu cred ca multi vor fi dispusi sa o faca”, spune Christian Tudorache, CEO si cofondator Kastel Group.
 
Proprietarii au mai multa incredere in moneda europeana
67,2% dintre proprietari au stabilit chiria in Euro, 32,5% dintre acestia in lei si sub 1% in alte monede. Totusi, procentul celor care incaseaza chiria in lei, la cursul zilei, este de 64,1%, de unde observam ca exista un grad mai ridicat de incredere in moneda europeana decat in cea nationala.
52% dintre chiriasi platesc chiria in numerar (cash), iar 22,32% dintre acestia platesc chiria atat numerar, cat si prin transfer bancar. 11,95% dintre respondenti achita prin transfer intr-un cont de tip Revolut/Monese al proprietarului si doar 27,73% exclusiv intr-un cont deschis la o banca din Romania. Aceste cifre pot indica atat gradul scazut de bancarizare a romanilor, cat si nivelul crescut al veniturilor obtinute din chirii nedeclarate la ANAF.
 
De ce aleg romanii sa locuiasca in chirie
Principalele motive pentru care romanii aleg sa locuiasca in chirie sunt: nu au veniturile necesare pentru achizitia unei locuinte (35,9%), nu isi doresc sa contracteze un credit imobiliar pe termen lung (33,6%), considera nivelul dobanzilor mult prea ridicat (29,1%), nu au strans avansul necesar achizitiei (22,6%), au in calcul cumpararea unei proprietati atunci cand isi vor intemeia o familie sau vor avea un copil (25,4%). 10,8% dintre respondenti spun ca au in calcul mutarea intr-o alta tara.
 
Apartamentele cu doua camere, cele mai populare printre chiriasi
Aproape jumatate dintre chiriasi (49,1%) locuiesc in apartamente cu doua camere, 28,9% in garsoniere si 19,1% in apartamente cu trei camere. Majoritatea imobilelor in care se afla proprietatea inchiriata au fost construite intre 1977 si 1989 (40,8%) si inainte de 1977 (15,4%).
Contravaloarea chiriei lunare este mai mica de 300 de euro pentru 39,3% dintre respondenti, intre 300 si 399 de euro pentru 40,2% si peste 400 de euro, pentru restul.
Cei mai multi romani (54,4%) locuiesc in proprietatea inchiriata un an sau mai putin, 21,6% locuiesc, in medie, doi ani intr-o proprietate inchiriata, 18,9% intre trei ani si cinci ani si doar 4% mai mult de cinci ani.
,,Observam din aceste date ca locuirea intr-o proprietate inchiriata inca are un caracter sezonier in Romania. Referitor la costul chiriei, avand in vedere ca sondajul este unul national, procentul celor care platesc chirii mai mari de 700 euro este mic, insa daca analizam doar orasele mari, cum sunt Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara, acest procent urca la 5% pana la 10%, in zonele de top. Chiar daca, deocamdata, procentul celor care locuiesc in locuinte inchiriate din imobile noi este relativ mic, ma astept ca el sa creasca gradual, pe masura ce vor fi livrate proiecte noi in piata, iar veniturile romanilor vor fi in crestere”, completeaza Christian Tudorache, CEO Kastel Group.
 
Garantia, o practica raspandita
88,3% dintre chiriasi au platit la inceputul contractului un depozit cu titlu de garantie si doar 14,6% au incheiat o asigurare de raspudere civila fata de proprietar.
In 81% dintre cazuri, valoarea garantiei este egala cu cea a chiriei pe o luna.
21,4% dintre respondenti declara ca au avut probleme cu restituirea acestei garantii. In 76,4% dintre cazuri, le-a fost oprita garantia integral sau partial din motive obiective (bunuri deteriorate, facturi neachitate la utilitati, grad de uzura peste cel normal etc.), iar 10,7% nu au reusit sa mai contacteze proprietarul pentru recuperarea garantiei.
Intrebati despre relatia cu proprietarul, 16,3% dintre chiriasi au spus ca primesc o vizita lunara din partea acestuia, 45,9% sunt vizitati mai rar de o data pe luna, in timp ce 2,5% primesc mai multe vizite pe luna. 14,4% dintre vizitele efectuate de proprietari sunt neanuntate.
 
RAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTEhiltiSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
viarom
ness project
EDIT-Structural
concelex
rigips
Acvatot 2019
noark
quadratum
MAKITA
Ubitech
siniat
CDS
leviatan
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
ROGBC 2016
top 500
econet
ef-de-n
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander