MAZARS: Aprovizionarea si reducerea capacitatilor, probleme ale producatorilor |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 04 Feb 2021 15:10 |
Incertitudinea economica generata de pandemia COVID-19 amplifica presiunea guvernelor de a se asigura ca bazele impozabile nu sunt diminuate, in special in contextul necesitatii de alocare a resurselor catre arii vitale precum sectorul public de sanatate, masuri sociale sau sprijinirea mediului de afaceri in incercarea de a limita efectele economice adverse ale pandemiei.
In conditiile impuse de pandemie, o gama larga de industrii si grupuri multinationale au fost nevoite sa reactioneze in vederea adaptarii activitatilor la noul climat de contractie economica caracterizat, printre altele, de restrangere sau incetare a activitatii, scaderi semnificative ale cererii si fluxurilor de lichiditati, pierderi operationale, etc.
In cadrul acestor conditii economice modificate de criza sanitara, atat documentarea preturilor de transfer, cat si respectarea principiului acestora, reprezinta o prioritate pentru autoritatile fiscale. Astfel, provocarile referitoare la aplicarea principiului valorii de piata in cadrul acestei perioade au fost sesizate si de catre Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care a publicat la sfarsitul anului 2020 un Ghid, ce include recomandari referitoare la implicatiile pandemiei COVID-19 asupra preturilor de transfer.
Multe grupuri multinationale opereaza pe piata din Romania prin intermediul unor entitati caracterizate prin functii si riscuri limitate (“limited risk”), ce deruleaza tranzactii exclusiv in interiorul grupului, in baza unor instructiuni specifice si nu mentin relatii comerciale cu clientii finali terti.
In Romania, astfel de entitati cu functii si riscuri limitate deruleaza activitati de productie contractata pe baza de comenzi sau prestare servicii prelucrare produse, in regim lohn/productie de tip toll in domeniul textil, productie incaltaminte sau fabricarea de componente si sisteme electronice.
Cum se reflecta anul 2020 in analiza preturilor de transfer pentru producatorii romani cu functii si riscuri limitate?
Pregatirea studiilor de comparabilitate pentru documentarea activitatilor principale de productie textile, incaltaminte sau componente electronice derulate in anul 2020, ridica dificultati practice, in special in cadrul aplicarii metodei marjei nete, intrucat informatiile financiare aferente anului 2020 vor fi disponibile, cel mai devreme, in a doua jumatate a anului 2021.
Pe fondul pandemiei COVID-19, setul de masuri adoptate de autoritati a condus la dezechilibre in lantul de aprovizionare al Grupurilor si la functionarea la capacitate redusa sau sistare a productiei.
„In vederea documentarii tranzactiilor derulate cu societati afiliate in anul 2020, contribuabilii din Romania ce deruleaza activitati de productie contractata pe baza de comenzi sau in regim lohn in arii precum textile, incaltaminte sau echipamente electronice, ar trebui sa ia in considerare abordarea practica propusa de OCDE in noul Ghid. Astfel, punctul de plecare in pregatirea analizei de comparabilitate pentru anul 2020 este reprezentat de analiza masurii in care capacitatea de productie de textile, incaltaminte sau componente electronice a suferit schimbari de parametri, evaluarea fluctuatiei volumului de vanzari in cursul si inaintea pandemiei COVID-19, compararea rezultatelor bugetate cu rezultatele financiare realizate si identificarea variatiilor determinate de efectele pandemiei COVID-19.”, a mentionat Liviu Gheorghiu, Tax Senior Manager, Mazars Romania.
Cum pot producatorii romani sa inregistreze pierderile operationale sau cheltuielile exceptionale?
Un alt aspect cheie din perspectiva documentarii preturilor de transfer in anul 2020 pentru producatorii cu functii si riscuri limitate din Romania consta in alocarea pierderilor si a cheltuielilor specifice pandemiei COVID-19. Presiunile financiare, intreruperile de productie si schimbarile in nivelul cererii inregistrate de Grupuri in cadrul circumstantelor pandemiei, se pot rasfrange si asupra sanatatii financiare a producatorilor cu functii si riscuri limitate din Romania.
Desi OCDE nu ofera un cadru concret in care un producator cu functii si riscuri limitate poate suporta pierderi, noul Ghid admite posibilitatea ca un astfel de producator cu profil functional limitat sa inregistreze pierderi in anumite conditii.
„Cu toate ca in lipsa unor reguli clare, alocarea de catre Grupuri a pierderilor catre producatorii afiliati cu functii si riscuri limitate din Romania ramane in continuare o zona nuantata in cadrul documentarii preturilor de transfer in anul 2020, OCDE lanseaza ideea conform careia pierderile pot fi justificate in perioada crizei sanitare. Recomandarea OCDE este ca alocarea pierderilor si a costurilor specifice pandemiei COVID-19 la nivelul producatorilor cu functii si riscuri limitate sa fie fundamentata de o analiza functionala detaliata, care sa includa delimitarea clara a tranzactiei si evaluarea comportamentului unor producatori independenti in circumstante similare.”, a mentionat Adrian Mutea, Tax Assistant Manager, Mazars Romania.
La nivelul producatorilor cu functii si riscuri limitate din Romania, riscul de piata si respectiv riscul operational vor avea un rol central in cadrul analizei functionale. Conform OCDE, pentru aceasta tipologie de contribuabil, analiza de preturi de transfer ar trebui sa surprinda si comparatia nivelului de risc de piata si operational, inainte de debutul si in cursul pandemiei COVID-19, pentru a documenta eventualele diferente.
In situatia revizuirii termenilor contractuali stabiliti in cadrul tranzactiilor intra-grup, in urma constrangerilor impuse de criza sanitara, OCDE recomanda pregatirea unei documentatii suport care sa evidentieze respectarea principiului valorii de piata si modificarile de termeni contractuali la nivelul partilor independente.
„Ideea centrala a recomandarilor emise de OCDE in legatura cu impactul pandemiei COVID-19 asupra preturilor de transfer este reprezentata de flexibilitate in abordare si analiza circumstantelor specifice intr-o nota rezonabila, avand in vedere variabilele impuse de criza sanitara. Sustinerea in inspectiile fiscale a nivelului de piata a preturilor de transfer pentru anul 2020 in cazul producatorilor cu functii si riscuri limitate din Romania ce au inregistrat pierderi, va avea la baza gradul de detaliu si de acuratete a documentatiei suport pusa la dispozitia echipelor de inspectie in vederea demonstrarii faptului ca o pierdere intra-grup poate avea caracter de piata in cadrul industriei.”, a mentionat Liviu Gheorghiu, Tax Senior Manager, Mazars Romania.
In acelasi timp, stransa colaborare cu Grupul in elaborarea documentatiei de preturi de transfer pentru anul 2020, va fi esentiala in conditiile in care este posibil ca problematica alocarii pierderilor pentru producatori cu functii si riscuri limitate sa fie privita din unghiuri diferite de catre autoritatile fiscale din jurisdictiile unde Grupul opereaza, in functie de directia investitiei.
In consecinta, anul 2020 poate fi marcat de un risc ridicat de dubla impunere in contextul unor interpretari divergente ale autoritatilor fiscale, in special in cazurile in care producatorii cu functii si riscuri limitate din Romania nu documenteaza amanuntit si delimiteaza in mod proactiv relatiile comerciale derulate cu Grupul pe parcursul pandemiei.
|