Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - MAZARS: Private Equity in era Covid-19, despre optimism intr-un mediu incert
MAZARS: Private Equity in era Covid-19, despre optimism intr-un mediu incert
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 04 Mar 2021 15:43
Mazars, firma internationala de audit si consultanta in afaceri, a publicat studiul ‘COVID-19 and the world of private equity: optimism in an uncertain environment’, cu scopul de a masura disponibilitatea investitorilor pe piata fondurilor institutionale.
Studiul arata ca piata de investitii este, in general, optimista, concentrata pe noi oportunitati si confortabila in a incheia tranzactii de acasa. Respondentii preconizeaza ca veniturile vor scadea, dar nu foarte mult in urmatoarele 12 luni, comparativ cu ce s-a prevazut anterior, o recuperare in forma de „U” si intarzieri mai scurte in strategiile de exit ale fondurilor.
Realizat in luna decembrie 2020, sondajul a vizat respondenti ce provin din peisajul de Private Equity si Private Debt, in principal din Europa, cat si din Asia, America de Nord si America de Sud. Studiul este o continuare a sondajul Mazars din iunie 2020 pe aceeasi tema.
Stéphane Pithois, Global Head of M&A, Mazars, mentioneaza: „A doua editie a sondajului nostru confirma si reintareste sentimentul de optimism pentru care este recunoscuta comunitatea de Private Equity. Intr-un mediu incert, investitorii s-au dovedit rezistenti si cauta noi oportunitati in perioada urmatoare, in timp ce se acomodeaza cu noile conditii de lucru. Daca mediul politic ramane stabil si capitalul continua sa fie pus la dispozitie, atunci ne putem astepta ca investitorii de Private Equity sa ramana in cautare de oportunitati.”
9 din 10 respondenti cauta oportunitati de investitii
Aproximativ 91% dintre respondenti afirma ca sunt „foarte deschisi sa gaseasca oportunitati noi” fiind in cautare de platforme noi de investitii, cat si de oportunitati de scalare a investitiilor existente (achizitii de tip “bolt-on”). Acest procentaj se poate compara cu cel de 74% din iunie.
„Experienta noastra din anul 2020 a aratat faptul ca investitorii de Private Equity au fost primii care s-au mobilizat dupa perioada de lockdown si au reluat tranzactiile, depasind astfel dificultatile cauzate de restrictiile in vigoare. Acesta a fost un avantaj, confirmat si de statisticile M&A, care arata un an foarte bun pentru Private Equity, spre deosebire de cumparatorii corporativi. In companiile pe care le-am analizat pentru clientii nostri (Private Equity si corporative), veniturile au revenit puternic dupa perioada de lockdown, sporind increderea ca 2020 ar putea sa nu fie un an atat de dificil pana la urma.”, a mentionat Razvan Butucaru, Partner, Financial Services & Advisory Leader, Mazars Romania.
Fondurile care cauta noi oportunitati sunt mai putin axate pe gestionarea aspectelor negative
La intrebarea: „Ce anume descrie cel mai bine strategia dvs. pentru fonduri pe urmatoarele 12 luni?”, 39% dintre respondenti au raspuns ca „se concentreaza pe crearea de noi oportunitati de platforma”. Acest procentaj este cu 19 puncte mai mare decat constatarile din luna iunie. In ceea ce priveste numarul de fonduri care afirma ca se vor concentra asupra gestionarii riscurilor din portofoliile existente, acesta se ridica la doar 10% in decembrie 2020, comparativ cu 24% in iunie 2020.
„Spre sfarsitul anului 2020, a existat o graba de a intra pe piata M&A, confirmata de statisticile Mergermarket Global, care arata ca T4 2020 a fost unul dintre cele mai bune trimestre din punctul de vedere al valorii M&A, din istoria recenta. In ansamblu, piata globala M&A a scazut cu 6,6% fata de anul 2019, in ceea ce priveste valoarea tranzactiilor, Europa inregistrand o crestere de 5,6%. Vedem un optimism precaut pentru 2021, cu o competitie in crestere pentru companii tinta de calitate.”, a mentionat Adrian Mihalcea (foto), Manager, Financial Advisory, Mazars Romania.
Veniturile vor scadea, dar intr-o masura mai mica
In ciuda asteptarilor ca veniturile vor scadea in urmatoarele 12 luni, respondentii considera acest declin ca fiind mai putin grav decat a fost raportat anterior. Aproape 30% dintre respondenti se asteapta la o scadere a veniturilor intre 11% - 25%, comparativ cu 50% dintre respondentii sondajului din iunie 2020. In plus, 40% dintre respondenti spun ca se asteapta la o scadere a veniturilor intre 0% - 10%, comparativ cu 17% dintre respondentii primului sondaj.
In general, respondentii sunt mult mai optimisti in privinta pietei decat erau in luna iunie: doar 4% dintre respondenti raporteaza un nivel de optimism de 3 sau mai mic, conform criteriilor din sondaj, comparativ cu 29% anterior. In mod similar, 15% dintre respondenti raporteaza un nivel de optimism de peste 8, fata de doar 5% in iunie.
Mai multe oportunitati neperformante
Conform celor mai recente constatari, exista mai multe oportunitati neperformante pe piata. Aproximativ 70% dintre respondentii sondajului declara ca le vad, iar dintre acestia 41% spun ca sunt de interes, iar 29% spun ca nu sunt de interes. Acest lucru se compara cu procentul de 54% dintre respondentii din iunie care spuneau ca intalnisera unele oportunitati dificile.
Majoritatea se asteapta la o recuperare in forma de „U”
In timp ce majoritatea respondentilor (63%) inca anticipeaza o recuperare in forma de „U” (comparativ cu 82% in iunie), numarul respondentilor care asteapta o recuperare in forma de „V” a crescut semnificativ de la 10% la 27%. Aceasta crestere a nivelului de optimism poate fi rezultatul vaccinarilor care au inceput in primul trimestru al anului 2021, alaturi de masurile guvernamentale de sprijinire a intreprinderilor luate in acelasi timp.
Cel mai des intalnit „celalalt” raspuns in afara de recuperarea in forma de „U” sau „V” a fost recuperarea in forma de „K”, care are loc atunci cand diferite parti ale economiei se recupereaza la rate diferite in urma unei recesiuni.
Foarte confortabili cu incheierea tranzactiilor de acasa
Investitorii sunt putin mai confortabili lucrand de acasa acum decat erau in iunie; 89% dintre investitori spun ca este posibil sa incheie tranzactii de la distanta, comparativ cu 88% din sondajul anterior. Peste o treime (37%) dintre respondenti considera ca finalizarea tranzactiilor de acasa este „business as usual”, ceea ce este cu 23 de puncte mai mare decat concluziile din iunie. Doar 11% spun ca „nu este posibil” sa incheiem tranzactii de acasa, ceea ce este cu 1 punct mai mic decat in iunie.
Se asteapta intarzieri mai mici in strategiile de exit ale fondurilor
Putin mai mult de jumatate dintre respondenti (51%) se asteapta la o intarziere in strategia de exit privind fondurile in urmatoarele 6 - 12 luni, chiar si mai mult. Acest procentaj este cu 28 de puncte mai redus decat in iunie, atunci cand 79% dintre respondenti au spus ca momentele lor preconizate de exit aveau sa fie intarziate. Acest lucru indica in continuare un nivel crescut de optimism aparut in a doua jumatate a anului 2020.
Guvernele au raspuns bine, spun majoritatea investitorilor
Majoritatea (65%) considera ca guvernul lor a raspuns bine provocarilor intalnite (comparativ cu 51% in iunie). Insa, o proportie semnificativa (20%) considera ca este inca prea devreme pentru a spune (comparativ cu 31% in iunie). Procentajul participantilor care considera ca guvernul lor nu a raspuns bine a scazut de la 20% la 15% in ultimul sondaj.
 
ALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTEhiltiSISECAMTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Arduro
theda mar
Ubitech
konsent
strabag nivel 1
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
DRS
rigips
BogArt
ness project
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
noark
SIGM
concelex
CDS
SSAB
AED
EDIT-Structural
VEGO
ELECTROGRUP
viarom

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<