Agenda Constructiilor
Vineri, 24 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - MONASI: Oamenii de afaceri vad un viitor impredictibil sau cu taxe mai mari
MONASI: Oamenii de afaceri vad un viitor impredictibil sau cu taxe mai mari
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 12 Nov 2024 15:28
Aproape 54% dintre antreprenori sustin ca in prezent in Romania este mai solicitant ca oricand sa isi creasca afacerile, printre obstacole aflandu-se contextul economic, impredictibilitatea si lipsa de educatie continua, arata un sondaj realizat de Monasi.ro, una dintre principalele firme de training si coaching de business. Astfel, 94% dintre antreprenorii chestionati au declarat ca resimt o nevoie acuta de directie si ghidare in business si doresc sa colaboreze cu specialisti externi pentru a supravietui intr-un mediu antreprenorial marcat de o concurenta in crestere.
Conform sondajului realizat in Grupul micilor antreprenori din Romania, cu peste 51.000 de membri antreprenori, doar 15% considera ca in prezent este mai usor decat in alte perioade sa dezvolte o afacere. 
"Comparativ cu inceputul anilor ’90 sau 2000, cand concurenta era mai redusa si mediul de afaceri mai previzibil, astazi antreprenorii se confrunta cu o presiune mult mai mare. In plus fata de intensificarea competitiei, exista incertitudini economice si presiuni fiscale semnificative, care fac gestionarea si cresterea unei afaceri mult mai solicitante. Conform studiului nostru, 47% dintre antreprenori spun ca mediul economic si fiscal este putin avantajos. Totodata, cei mai multi antreprenori, aproape 4 din 10, puncteaza ca lipsa de educatie si apelarea la consultanta in business ii impiedica de asemenea sa isi creasca afacerile, la care se adauga in opinia lor lipsa de viziune si lipsa de resurse financiare. Din pacate, vremurile in care business-urile cresteau din inertie, pe termen lung, au apus. Acum, fara a actiona strategic, fara a avea toate lucrurile puse la punct in afacere si fara a avea un plan eficient cele mai multe IMM-uri incep sa stagneze, iar unele sa dispara in primii ani de existenta", explica Mona Bardos, consultant de business, creator al acestei comunitati de antreprenori si fondator Monasi.ro.
 
Aproape 6 din 10 antreprenori anticipeaza un viitor impredictibil
Lipsa de educatie antreprenoriala si lipsa de informatie corecta, la care se adauga lipsa de predictibilitate, impiedica IMM-urile sa se dezvolte. Intrebati cum anticipeaza viitorul apropiat pentru antreprenoriatul romanesc, aproape 60% dintre antreprenori considera ca viitorul va fi unul impredictibil, dar vor reusi sa jongleze cu provocarile aparute, iar peste 20% cred ca va fi "destul de sumbru", cu taxe si impozite mai mari si cu mai multe inchideri de firme.
In acelasi timp, sunt din ce in ce mai multe IMM-uri care dupa primii 2-3 ani de activitate se blocheaza si nu reusesc sa scaleze. Din acest motiv, tot mai multi antreprenori apeleaza la consultanta de business pentru redresarea afacerii.
 
 
 
"In multe cazuri, antreprenorii sunt prea prinsi in munca efectiv din afacere pentru a o putea mentine pe directia de crestere. Multi romani intra in antreprenoriat, dar nu reusesc sa continue sa pedaleze in business, adica sa creasca. Principalul motiv care blocheaza cresterea afacerilor se afla lipsa de obiective si de viziune in business si, bineinteles, lipsa de executie. In plus, concurenta este tot mai mare in toate domeniile. Din aceste motive, apare stagnarea, plafonarea, din care multi antreprenori nu mai pot iesi si nu mai pot creste business-ul, ceea ce poate duce la scaderi masive. Aici intervine rolul unui business coach care ofera mai multa clarificare pentru cresterea afacerilor. Lipsa de claritate in business afecteaza grav sanatatea acestuia. Iar cand lucrurile incep sa scape de sub control si sa apara pierderi, antreprenorii simt nevoia de o viziune obiectiva din afara afacerii. Ei au nevoie de un plan actionabil, bazat pe metoda ACE - o solutie completa pentru ghidarea antreprenorilor, prin care sunt ajutati sa redreseze afacerea. In urma unui astfel de plan care necesita o implementare de cateva luni, afacerile incep sa scaleze, avand cresteri remarcabile in primul an de schimbari. Multe afaceri mici cresc de pana la 5 ori in aceeasi perioada", explica Mona Bardos.
Antreprenorii care constientizeaza nevoia de redresare a afacerii si solicita un plan actionabil pe metoda ACE au afacerii in domenii ca IT, productie de mobila, jocuri digitale, servicii de call center, florarie, cursuri pentru copii, auto, avocatura. Desi in Romania multi antreprenori inca fac business in mod intuitiv, creste numarul celor care apeleaza la ajutorul unui specialist, avand in vedere ca de la an la an tot mai multe firme intra in insolventa. Spre exemplu, in primele noua luni din 2024, numarul insolventelor a crescut cu 11% fata de aceeasi perioada din 2023, conform datelor ONRC.
***
Monasi.ro, firma specializata in traininguri de abilitati de la comunicare eficienta si asertiva sau vanzari pana la negociere, tehnici de influenta etica sau antreprenoriat si coaching de business, ofera una dintre cele mai eficiente metode de crestere a afacerilor, metoda ACE, dezvoltata de Mona Bardos. Trainer si Master Coach de Business cu peste 20 de ani de experienta. Mona Bardos ajuta afacerile sa devina profitabile, scalabile si de succes. Pana in prezent a oferit suport pentru 250 de firme mici si medii si continua sa ofere suport, resurse si consultanta pentru comunitatea de peste 51000 de membri antreprenori. Mona Bardos a lucrat 15 ani in corporatii in SUA, Polonia, Marea Britanie si Romania, are 26 de ani de experienta in roluri de leadership, 18 ani de experienta in training-uri de abilitati soft, 24 de ani de experienta in Invatare si Dezvoltare si 12 ani de Antreprenoriat. De asemenea, a creat comunitatea Grupul micilor antreprenori din Romania, cu peste 51.000 de membri.
 
hiltiRAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIMTotalEnergiesSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
CDS
SIGM
leviatan
AED
theda mar
rigips
concelex
BogArt
ELECTROGRUP
MAKITA
strabag nivel 1
GEWISS
SSAB
konsent
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
VEGO
MCA
Acvatot 2019
EURO BUILD
EDIT-Structural
quadratum
Arduro
noark
DRS

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<