Pandemia a crescut termenul mediu de plata a facturilor la peste 120 de zile |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 27 Ian 2021 14:00 |
Pandemia de coronavirus a determinat in 2020 cresterea termenului mediu de plata a facturilor din Romania, depasind 120 de zile, fata de 115 zile in 2019, potrivit datelor Instant Factoring, primul fintech romanesc care ofera servicii de factoring online. Conform datelor companiei, mai mult de jumatate din IMM-urile romanesti au intampinat probleme la incasarea facturilor in 2020, ceea ce a determinat o crestere a nevoii de finantare din piata. In acest context, Instant Factoring a inregistrat cresterea cu 90% a volumului de finantari oferite, de la 40 milioane de lei in 2019 la 77 milioane de lei in 2020, conform datelor companiei.
"In 2020 pandemia a pus o presiune imensa pe afacerile mici si mijlocii, care s-au confruntat adesea cu probleme serioase de cash-flow. Am primit spre analiza peste 5.000 de aplicatii de vanzare a facturilor, iar valoarea medie a facturii acceptate la cumparare a fost de 3.063 de euro. Prin intermediul platformei noastre, aplicatiile au fost analizate rapid, iar numeroase afaceri au primit in mai putin de 24 ore sprijinul necesar pentru a putea achita salariile angajatilor sau materia prima de productie, reusind astfel sa-si continue activitatea in aceasta perioada dificila", a declarat Cristian Ionescu, CEO si co-fondator Instant Factoring.
Pentru ca nevoia de surse alternative de finantare este foarte mare pe piata romaneasca, managerul Instant Factoring isi propune o crestere de 300% a volumului finantarilor acordate in 2021.
"O prioritate este dezvoltarea platformei online prin adaugarea de noi feature-uri care sa imbunatateasca experienta clientilor si sa eficientizeze procesele si fluxurile interne astfel incat orice companie sa poata primi raspunsul la solicitarea de finantare cat mai rapid", a explicat Cristian Ionescu.
Conform ultimului raport dat publicitatii de Comisia Europeana referitor la evolutia intreprinderilor mici si mijlocii in perioada 2018-2019, Romania se afla in continuare pe ultimul loc, cu 30 de IMM-uri la 1.000 de locuitori, la jumatate de media europeana. Analiza facuta de Asociatia Romana a Bancilor arata ca doar 100.000 de microintreprinderi romanesti din cele cca 550.000 existente au accesat un credit, ceea ce inseamna ca 4 din 5 IMM-uri sunt nebancabile.
Solutiile de finantare online oferite de Instant Factoring se adreseaza tocmai companiilor mici si mijlocii care nu pot sau nu doresc sa acceseze o forma de creditare clasica. Platforma permite analiza aplicatiilor intr-un interval de 2 ore, iar in maximum 24 de ore clientul primeste banii in cont, intregul proces de analiza fiind flexibil si cu toate costurile la vedere.
|