PWC: Romania trebuie sa redefineasca modelul economic pentru a continua cresterea |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 28 Mar 2025 12:14 |
![]() Discutiile au aratat importanta investitiilor in infrastructura – rutiera, energetica, digitala – precum si necesitatea imbunatatirii transparentei si predictibilitatii la nivel fiscal si reformarea institutiilor statului. Industria de aparare, tranzitia energetica si nearshoring-ul sunt vazute a oportunitati economice importante, alaturi de impulsionarea antreprenorilor romani de a se extinde pe pietele externe. In acelasi timp, Ministrul Finantelor, Tanczos Barna, Ministrul Finantelor Publice, a declarat ca va face ”tot posibilul ca anul acesta Codul Fiscal sa nu sufere modificari semnificative, adica sa nu apara impozite noi, cresteri de taxe sau impozite”.
Principalele declaratii
Tanczos Barna, Ministrul Finantelor Publice: "Suntem departe de sfarsitul anului, cursa este destul de lunga, dar avem cateva date promitatoare. Se vad semnale de crestere economica evidente. Pe de alta parte, sistemul de colectare a taxelor, impozitelor pe salarii, pe venituri functioneaza. Modificarile de la Guvern, din economie, se reflecta imediat in incasarile din impozite. Impozitul pe salarii, incasari pe CAS, CASS sunt un semnal bun. Eu mi-as dori un pic mai mult pe TVA, atat pe pe consum, cat si pe partea de productie, industrie. Acolo avem cateva semnale interpretabile, dar unele sunt explicabile, altele mai putin explicabile. Dar partea de industrie are nevoie de un impuls si acolo probabil inca se resimte acest efect al situatiei politice generate de anularea alegerilor. Obiectivul nostru cel mai important este sa tinem sub control cheltuielile.
Dupa trei luni, pot sa va spun ca azi am avut, de exemplu, o zi foarte buna, in care am avut reduceri la dobanzile cu care se imprumuta Romania. Suntem pe un trend descrescator de dobanzi la euro, la 7 ani si la 14 ani, am avut si o cerere suficient de mare, care arata un interes din partea investitorilor, arata o incredere in economia Romaniei si lucrurile pot reveni pe un trend sustenabil, normal, daca suntem consecventi, daca dupa doua luni nu vrem sa facem altceva decat ceea ce ne-am propus in ianuarie prin buget, daca nu ne trezim dupa sase luni ca ne-au venit idei si vrem sa mai crestem cheltuieli, si in toamna, in octombrie, noiembrie pregatim bugetul pentru 2026, nu in ianuarie, nu in februarie. Daca reusim sa respectam aceste reguli foarte simple si consecventa, atunci o sa recastigam increderea pierduta. Nu putem sa ne ascundem dupa deget, Romania a pierdut increderea investitorilor, increderea Comisiei Europene, increderea multora in momentul in care a ajuns la 8,6% deficit, cand a facut cheltuieli care nu erau planificate, cand a luat decizii care poate sunt caracteristice unui an electoral, dar care n-au facut bine.
Voi face tot posibilul ca anul acesta Codul Fiscal sa nu sufere modificari semnificative, adica sa nu apara impozite noi, sa nu apara cresteri de taxe, de impozite si sa ne bazam pe veniturile care sunt estimate, prognozate, pot fi colectate si sa mergem inainte pana la sfarsitul anului cu aceasta cu acest sistem fiscal. Romania s-a angajat la o reforma fiscala, iar aceasta reforma fiscala trebuie construita impreuna cu cele mai mari companii care platesc impozite si taxe. Sunt 1.400 de companii in Romania care platesc 51% din taxele si impozitele colectate de statul roman.
Dincolo de consolidarea fiscala, Romania trebuie sa mai rezolve o problema foarte mare: deficitul. Nu producem suficient, avem deficit fiscal, avem si deficit comercial si se bucura foarte multe state din Uniunea Europeana de piata noastra care consuma foarte mult. Dar noi avem nevoie de productie autohtona. Fara aceasta echilibrare structurala nu ne ajuta nici cursul, nu ne ajuta nici TVA-ul, nu ne ajuta nici bugetul.
Foarte multi antreprenori romani se multumesc cu prea putin dupa ce ajung la un nivel, incep sa stagneze, nu vor sa creasca si mai mult, nu vor sa iasa din Romania, sa cucereasca piete afara, nu vor sa arate ca sunt performanti si afara, desi ar avea capacitate.
Daca sectorul defence este capabil sa se mai extinda si sa aducem tehnologie noua, sa gasim parteneri pe productia de drone, de exemplu, sa folosim tehnologie de varf in acest domeniu si, la un moment dat, cand se va termina aceasta efervescenta pe aparare, a doua zi pot produce drone pentru agricultura, tehnologie pentru alte industrii. Este o oportunitate uriasa si ma astept sa fie si colegii mei din celelalte ministere suficient de interesati, abili, inventivi ca sa gasim parteneri. Eu cred mai mult in investitiile in economie, chiar si in industria de aparare, decat in cheltuielile curente care astazi, maine, nu mai sunt".
Daniel Anghel, Country Managing Partner PwC Romania: "Cred ca oportunitatile sunt pe masa noastra: PNRR, nearshoring, de relocare, tranzitie energetica – energie verde, astea sunt cateva oportunitati pe care Romania le are la momentul asta, important este sa le valorificam. Avem si riscuri, evident, inflatia va scadea consumul intern, pentru ca ne-am bazat foarte mult pe consumul intern in ultima perioada, deficitul bugetar mare care atarna deasupra noastra pentru ca ne intrebam daca sa facem reforma cheltuielilor bugetare sau sa crestem taxele.
Cred ca cel mai important lucru pe care il avem este resursa umana. Suntem al doilea cel mai important centru de servicii din Europa Centrala si de Est, dupa Polonia. Avand in vedere forta de munca educata, avantajul nostru de a vorbi limbi straine fluent, ne ajuta sa atragem foarte multe investitii in aceasta zona.
Ma preocupa cum am putea sa crestem mai repede in asa fel incat sa ne uitam mai de aproape la Polonia. Cred ca este un exemplu bun de urmat si pragmatismul pe care il au si tinta de dezvoltare pe care au avut-o de fiecare data a fost intotdeauna foarte sus. Antreprenorii lor au inceput mult mai repede decat ai nostri dezvoltarea in regiune.
Apropo de contextul macroeconomic, incepem incet, incet sa devenim necompetitivi, daca nu ne uitam la toti factorii care sunt in jurul nostru. Si al doilea element foarte important, cred ca puseele de investitii straine in Romania au fost in jurul aderarii la Uniunea Europeana, NATO si eu sper cat mai devreme la OCDE".
Michał Mastalerz Country Managing Partner PwC Polonia: "NATO, EU sunt bazele securitatii, prosperitatii pentru toate generatiile si asta nu se va schimba, forta de munca ieftina se indrepta spre final. Noul model economic este bazat pe inovatie. 90% dintre companiile inovatoare din lume provin din SUA si 10% din China. Investitiile in inovatie si tehnologie sunt viitorul. Comisia Europeana a publicat date ingrijoratoare, ca UE investeste in AI o suma egala cu 4% din totalul investitiilor realizate de SUA. Este incurajator ca a fost anuntat un fond de 2 miliarde de euro alocat pentru AI, dar marile companii tech investesc peste 300 miliarde dolari. Suntem in urma in ceea ce priveste eficienta, competitivitatea, investitiile in tehnologie, care ar trebui sa fie motorul noului model economic".
![]() Anna Grabowska Executive Vice President of the Management Board Żabka Polska si Managing Director Żabka International responsabila pentru expansiune internationala: "Cand vine vorba de modelul economic, investitiile straine de care au beneficiat Romania si Polonia de-a lungul anilor, ne-au ajutat sa ne integram in lantul global de aprovizionare, dar nu au acoperit inceputul acestui lant, respectiv cercetarea-dezvoltarea. Ne lipseste inovatia in tarile noastre, ne lipsesc capacitatile de a inventa, nu numai de a produce dupa reteta. Avem capacitatea de a inova. Schimbarea spre acest model ne-ar imbunatati competitivitatea si ar reduce dependenta de altii pentru furnizarea de retete pentru a produce.
Sa folosim inteligent fondurile europene, pentru infrastructura, pentru agricultura, pentru urbanizare, pentru ca este o diferenta foarte mare intre modul in care traiesc oamenii in orase si cei din mediul rural. Sunt optimista pentru Romania, vedem o crestere economica de 2-3% si multe oportunitati".
Mihai Bordeanu, Managing Director Dacia South-Eastern Europe | Country Head Romania at Groupe Renault: "Dezbaterea este cum ne trezim din somnul asta care ne impiedica sa luam bani care sunt pe masa, banii din PNRR, nu este un plan nou, dar nu suntem unde ar trebui sa fim. Cred ca ar trebui sa fim un pic mai pretentiosi, in sensul bun al cuvantului, cu guvernantii nostri si sa ii rugam ceva mai insistent sa ne explice cum stau lucrurile, de ce lucrurile stau rau, care au fost factorii care au intarziat lucrurile cu PNRR, de ce nu s-au luat banii aia mai concret si cum le acceleram mai departe? Pentru ca vad foarte multa filozofie, dezbateri si prea putine cifre, prea putina asumare, prea putina responsabilitate.
Investitia in infrastructura trebuie continuata, accelerata. Spre exemplu energia este foarte scumpa si ne face sa fim mai putin competitivi. Intrebarea colectiva este: ce putem face sa fim competitivi, care sunt zece lucruri pe care ar trebui sa le facem pentru a deveni mai competitivi si toti sa lucram in acest sens.
Codul fiscal se va modifica. Singura discutie este negocierea, cu cat vor creste taxe. Mai e un lucru in subsidiar, de care nu prea vorbim. Vrem sa crestem veniturile, dar un deficit are doua componente. Trebuie sa fim foarte clari si pe reducerea cheltuielilor, lucru de care se vorbeste mai putin. Nici noi nu suntem foarte pretentiosi, in sensul de a cere niste lucruri concrete, si nici partenerul nostru de discutie, in cazul de fata Executivul, nu e extraordinar de disciplinat, nu are stiinta guvernarii asa cum exista in mediul privat. Pentru ca nu poti sa rezisti in mediul asta daca nu stii cati bani ai cheltuit, cati bani ai facut si cat trebuie sa reduci si care e bugetul si cum ti-l faci. Ar fi bine, odata cu schimbarea asta fiscala, sa devenim si mai predictibili, sa incercam sa punem lucrurile de asemenea maniera incat sa le anticipam, sa le vedem cu ceva timp inainte sa se intample si nu sa alergam in continuu dupa ele".
Alessio Menegazzo, CEO & Country Manager PPC Romania : "Cred ca trebuie sa ne uitam la investitiile in aparare ca la un motor pentru inovare. Cea mai mare parte a tehnologiei pe care o folosim astazi provine din tehnologia militara. Avem tendinta sa spunem cheltuieli pentru aparare, dar trebuie sa investim in aparare, in valoarea adaugata pe care o creeaza.
Oportunitatea pentru Romania sunt investitiile in infrastructura, pentru ca infrastructura inseamna rezilienta si aparare. Daca nu ai infrastructura puternica, capacitatea de aparare este slaba. Capacitatea si dorinta de a investi exista, dar birocratia si neintelegerea importantei acestor investitii este o problema care trebuie discutata. Speram ca dupa aceste alegeri, lucrurile sa fie mai coerente.
Costul energiei in Europa si in Romania trebuie sa scada, asta e clar, dar nu poti sa faci asta cu o bagheta magica. Infrastructura este importanta si m-as bucura daca as putea sa dau consumatorului roman acel electron ieftin din surse regenerabile, de care spaniolii se bucura si sunt mai competitivi.
Romania este obligata sa investeasca in infrastructura, rutiera, energetica, digitala. Este o obligatie si o mare oportunitate. Romania are o nevoie de investitii in retele electrice de un miliard, un miliard si jumatate de euro pe an, pentru a fi in linie cu tranzitia energetica. O buna parte din aceste investitii, daca s-ar intampla, s-ar duce intr-o proportie de 80% la antreprenori romani. Daca nu face investitii, Romania va ramane mai putin competitiva in ceea ce priveste pretul energiei".
Dragos Anastasiu, Consilier onorific al Presedintelui interimar al Romaniei pentru relatia cu mediul de afaceri: "Suntem intr-o volatilitate destul de puternica si cred ca e foarte greu sa prezicem si ce se intampla luna viitoare, poate si ce se intampla saptamana viitoare. Avem oportunitati fantastice, PNRR, dar trebuie sa ne miscam: pe de-o parte, cei din privat trebuie sa accelereze, pe de alta parte trebuie sa vedem ce se intampla cu puterea noastra administrativa de a absorbi acesti bani, pentru ca acolo avem destul de multe probleme, de lipsa de competitivitate, de pragmatism.
Cu siguranta nu ne mai ajuta modelul ”forta de munca ieftina” si nici nu trebuie sa-l mai dorim, acest model trebuie sa se schimbe fundamental. Trebuie sa iesim din acest ”dar ce am eu de castigat” si sa intram in ”ce putem sa facem impreuna”.
In Romania nu exista echitate intre stat si privat. Avem la stat conditii mai bune decat avem in privat. Avem la stat salarii mai mari decat la privat. Aceasta inechitate duce la tensiuni sociale de neimaginat si trebuie sa dispara, avem o lege, trebuie toti sa o respectam. Al doilea lucru care trebuie schimbat este modul in care se face administratie publica. Toate deciziile luate pe genunchi, fara studiu de impact, fara predictibilitate, fara sa existe un dialog real".
|