Agenda Constructiilor
Vineri, 08 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Regiunea ECE a inregistrat in 2023 cea mai slaba rata de crestere din acest secol
Regiunea ECE a inregistrat in 2023 cea mai slaba rata de crestere din acest secol
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 07 Nov 2024 13:44
Studiul CEE Top 500 releva un mediu economic turbulent pentru cele mai mari companii din Europa Centrala si de Est in 2023. Dupa ani de rezistenta, intreprinderile din regiune s-au confruntat cu provocari semnificative din cauza contractarii cererii interne si externe, a inflatiei ridicate, a costurilor in crestere si a tensiunilor geopolitice. Aceasta tendinta persista in prezent, desi cererea interna a revenit in mare masura, iar inflatia a ajuns la un nivel mai scazut.
Al 16-lea studiu anual al celor mai mari 500 de companii din ECE clasifica societatile dupa cifra de afaceri si analizeaza factori suplimentari, cum ar fi numarul de angajati, cadrul in care companiile opereaza, sectoarele de activitate, pietele, precum si dupa evaluarile de credit Coface. Performanta economica a celor 500 de companii serveste ca un indicator reprezentativ al tendintelor pietei in intreaga regiune.
 
Primii 500 de jucatori au raportat o cifra de afaceri si o forta de munca mai mari, dar o scadere a profitului net
"Regiunea CEE s-a confruntat cu provocari economice fara precedent in 2023 cu o combinatie de inflatie ridicata si cerere slaba a consumatorilor care afecteaza chiar si cele mai mari companii”, a declarat Jarosław Jaworski, CEO Coface Europa Centrala si de Est, „In ciuda acestor obstacole, multe companii au reusit sa-si sustina cifra de afaceri, dand dovada de rezistenta intr-un mediu dificil.” Cifra de afaceri totala a tuturor celor 500 de companii a crescut usor cu 2,5%, pana la 1,1 trilioane de euro. Profitul net agregat a scazut cu -17,4% la 44.909 milioane de euro. In plus, aceste companii au angajat 2,4 milioane de oameni (+1% fata de anul precedent).
 
Polonia conduce clasamentul, iar sectorul auto este fruntas
Polonia ocupa primul loc, PKN Orlen consolidandu-si pozitia de top printr-o crestere de 34% a cifrei de afaceri, dupa o accelerare cu 111% in anul precedent. Primele zece pozitii includ, de asemenea, nume consacrate precum Skoda Auto din Cehia (a 2-a), compania multinationala de petrol si gaze MOL Ungaria (a 3-a), retailerul Jeronimo Polska (a 4-a), compania poloneza de energie PGE (a 5-a) si MVM Energetika din Ungaria (a 6-a). ) Dintre acestea, doar companiile maghiare au inregistrat o scadere a cifrei de afaceri, in timp ce restul au generat venituri mai mari decat in ​​anul precedent. Volkswagen Slovacia (pozitia a 8-a) a revenit in top 10, in timp ce alte companii de automobile au inregistrat o cifra de afaceri mai mare in contextul cresterii preturilor, urcand astfel in top.
Printre cei nou-intrati in Top 10 se numara filiala slovaca a Volkswagen, compania de jocuri de noroc detinuta de stat polonez Totalizator Sportowy (a 7-a), precum si comerciantii de energie electrica polonezi ENEA (a 9-a) si Tauron Polska Energia (a 10-a), fiecare realizand o crestere de doua cifre a cifrei de afaceri.
 
Top performeri
Mai multe companii se remarca prin cresteri remarcabile in 2023, reprezentand diverse sectoare datorita unui mediu economic si de afaceri variat. Cel mai mare progres a fost realizat de compania poloneza de electricitate ENIQ, care a urcat cu 315 locuri datorita cresterii cifrei de afaceri cu 183%. Similar, Lukoil din Bulgaria si BYD Smart Device Hungary, un producator de componente electronice pentru unul dintre cei mai mari producatori de automobile din China, au inregistrat castiguri impresionante.
 
Romania ocupa locul 4 in clasament cu un numar de 54 de companii
A patra cea mai semnificativa tara in clasament este Romania cu 54 de companii, adica cu sase mai putine decat in editia anterioara. Comparativ cu 2022, veniturile la cele mai mari companii din Romania au scazut cu 6,9%, in timp ce profitul net a scazut cu 21,5%. Cifra de afaceri agregata s-a ridicat la 97,8 miliarde de euro in 2023, in timp ce evaluarea medie Coface a atins 7,0, cel mai inalt nivel dintre tarile ECE analizate, evaluare pe care Romania o imparte cu Croatia. Mineralele, chimicalele, petrolul, materialele plastice si industria farmaceutica constituie cel mai mare sector romanesc in top, deoarece detine cea mai mare pondere in ceea ce priveste cifra de afaceri generata (27%). Urmeaza comertul nespecializat, precum si auto si transporturi, ponderea in cifra de afaceri ajungand la 20,8%, respectiv 17,0%. Mineralele si auto sunt, de asemenea, sectoare cu o reprezentativitate mare a mediului de afaceri romanesc in acest top.
 
Analiza sectoriala: revenirea industriei auto
Spre deosebire de anii precedenti, nu toate sectoarele au inregistrat cresteri ale cifrei de afaceri in 2023. Sectoarele care au intampinat dificultati includ industriile consumatoare de energie precum metalele, hartia si lemnul, precum si utilitatile si serviciile publice.
Dupa trei ani, sectorul auto si transporturi a revenit pe primul loc, cu o crestere de 16,8% a cifrei de afaceri si cu 40,8% a profitului net, sustinut de cresterea vanzarilor de masini. 2023 a fost o provocare pentru gospodarii si intreprinderi care si-au limitat cheltuielile pentru bunuri de folosinta indelungata, dar nu si pentru vehicule. Vanzarile de masini din UE au crescut pentru prima data din 2019. Sectorul mineralelor, chimicalelor, petrolului, materialelor plastice si farmaceutic, in mod traditional cel mai mare, a cazut pe locul doi in acest an, cu o crestere modesta a cifrei de afaceri, dar cu o scadere cu 42,8% a profitului net, in conditiile in care companiile de petrolul si gaze din Europa Centrala si de Est s-au confruntat cu marjele de rafinare dificile pe fondul fluctuatiilor preturilor petrolului si scaderii preturilor la gaze naturale. Comertul nespecializat a intrat in primele trei pozitii, sustinut de redresarea cererii de consum pe fondul somajului scazut si a cresterii salariilor.
"Cresterea cifrei de afaceri a celor mai mari companii din regiunea ECE a fost moderata (+2,5%) anul trecut, dar totusi mai puternica decat evolutia slaba a PIB-ului (+0,7%). In 2024 si 2025, economiile regionale vor cunoaste o imbunatatire datorita redresarii consumului gospodariilor. Cu toate acestea, companiile se vor confrunta in continuare cu numeroase provocari. Situatia externa ramane principala amenintare, limitand productia si exporturile regiunii in timp ce pietele interne tensionate determina un grad scazut de ocupare a locurilor de munca vacante chiar si cu salarii mai mari”, explica Grzegorz Sielewicz, Economist Sef Regional pentru Europa Centrala si de Est.
 
SISECAMALLBIMABONARE REVISTEhiltiRAWLPLUGTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SIGM
strabag nivel 1
viarom
MAKITA
theda mar
quadratum
Ubitech
Arduro
noark
leviatan
konsent
VEGO
ELECTROGRUP
ness project
SSAB
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
BogArt
Acvatot 2019
rigips
CDS
DRS
ERBASU CONSTRUCT
concelex

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<