Agenda Constructiilor
Duminica, 22 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - REI Finance: Ajutor de stat nerambursabil pentru extinderea fabricii Austrotherm
REI Finance: Ajutor de stat nerambursabil pentru extinderea fabricii Austrotherm
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 23 Nov 2020 14:00
REI Finance Advisors, una dintre cele mai dinamice companii de consultanta specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat pentru companii cu activitate pe piata din Romania, a gestionat cu succes pentru Austrotherm, unul dintre cei mai mari producatori de materiale de constructii din Romania, obtinerea unei finantari pentru un proiect a carui valoare totala se ridica la 3 milioane euro.
La inceputul acestui an, Austrotherm a decis extinderea capacitatii de productie de polistiren extrudat (XPS) de la fabrica din Roman. Valoarea totala a investitiei s-a ridicat la 3 milioane de euro si va fi alocata extinderii halei de productie si a unei linii moderne de fabricatie XPS, care va creste capacitatea fabricii la 200.000 m3/an. Proiectul a fost realizat prin HG 807/2014, schema ce asigura o finantare nerambursabila de 50% din costul de achizitie al echipamentelor de productie.
„Analizam de mai multi ani extinderea activitatii din Romania pentru cele doua materiale termoizolante pe care le producem deja in tara (polistiren expandat - EPS si polistiren extrudat - XPS). Intrucat resursele financiare sunt de multe ori limitate, iar o extindere a vanzarilor in paralel cu o investitie in cresterea capacitatii de productie presupune un efort financiar serios, ne-am orientat spre aceasta sursa de finantare nerambursabila, care ofera o reducere considerabila a efortului financiar necesar pentru realizarea unei investitii in cresterea capacitatii de productie. Nu excludem si alte viitoare extinderi ale capacitatii de productie, evaluam si pentru acestea posibilitatea solicitarii de ajutoare de stat in finantarea acestor proiecte”, a declarat Laurentiu Istrate, director general Austrotherm Romania.
Austrotherm a accesat pana in prezent ajutoare de stat prin HG 495/2014 - scutirea de la plata certificatelor verzi si HG 807/2014 – ce asigura 50% finantare nerambursabila din costul cu echipamentele de productie pentru fabrica din Roman, judetul Neamt.
„Piata constructiilor este un sector cu un potential urias pentru atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, iar Austrotherm este un exemplu de succes, intrucat a respectat cu mare atentie pasii necesari aplicarii pentru finantare, cat si asumarea angajamentelor pe care le vor avea in perioada urmatoare. Nu suntem la prima colaborare si tocmai datorita bunei relatii pe care am construit-o lucram deja la al treilea proiect, pentru care am depasit deja doua etape importante si suntem increzatori ca in 2021 vom bifa un nou acord de finantare pentru Austrotherm. In ciuda perioadei mai dificile pe care o traverseaza inclusiv domeniul constructiilor, pe fondul incertitudinii din piata cauzata de pandemie, apelarea la fonduri europene sau ajutoare de stat poate fi pariul castigator pentru depasirea unui anumit impas financiar pentru orice companie din Romania”, a declarat Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors.
Austrotherm detine trei fabrici de polistiren expandat si una de polistiren extrudat in Romania, localizate in Bucuresti (iesire spre autostrada A1), in Arad si la Roman (judetul Neamt), capacitatea anuala de productie a acestora fiind de 700.000 m³ de polistirent expandat si 200.000 m³ de polistiren extrudat.
„Echipa REI este formata din profesionisti care cunosc foarte bine procedurile si metodologia de a intocmi un dosar pentru obtinerea fondurilor nerambursabile. Cel mai mare avantaj este faptul ca stapanesc legislatia in domeniu, iar acest lucru le confera un mare avantaj in evaluarea proiectului si in identificarea solutiilor de succes. Dupa cele doua proiecte pe care am lucrat, am decis sa continuam colaborarea si pentru al treilea proiect pe care il vizam, in special datorita flexibilitatii, modului operativ, cat si eficientei in suportul acordat pentru intocmirea documentatiei solicitate de autoritati. Intrucat firmele nu au, in general, persoane specializate in organigrama pentru acest gen de proiecte, recomand colaboararea cu firme specializate pentru suport in obtinerea fondurilor nerambursabile”, a adaugat Laurentiu Istrate, director general Austrotherm Romania.
Finantarile nerambursabile prin HG 807/2014, prelungite cu trei ani: Se pot depune proiecte in orice moment, iar evaluarea se face foarte rapid
Ministerului Finantelor Publice (MFP) a anuntat in luna septembrie a acestui an prelungirea cu inca 3 ani a HG 807/2014, ce acorda granturi de pana la 37,5 milioane de euro destinate start-up-urilor, IMM, dar si companiilor mari, pana la 31.12.2023, sesiunea fiind deschisa continuu, ceea ce inseamna ca se pot depune proiecte in orice moment si se vor emite Acorduri de finantare pana la 31.12.2023 cu posibilitatea de a implementa proiectele pana la 31.12.2028.
Proiectele se evalueaza foarte rapid, in circa 3 luni, insa companiile au si optiunea de a demara proiectul de investitii imediat dupa ce au depus proiectul la Ministerul Finantelor - Departamentul de Ajutor de Stat.
Potrivit Reviziei 4 a Ghidul Solicitantului , elaborat in baza Hotararii Guvernului nr. 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat avand ca obiectiv stimularea investitiilor cu impact major in economie, cu modificarile si completarile ulterioare, au fost publicate o serie de masuri suplimentare de sprijin pentru ajutorul de stat acordat solicitantilor, fie acestia start-up-uri, IMM sau companii mari/multinationale.
Conform noului document, cea mai importanta modificare a fost eliminarea notiunii de „standard de cost” limitat la 1650 RON/mp, prin urmare se va deconta intre 10% din valoarea eligibila a proiectului – zona Bucuresti (maximum 7,5 mil. EUR), 35% - Ilfov si Vest (maximum 26,25 mil. EUR), respectiv 50% - restul tarii (37,5 mil. EUR) din costul efectiv/mp al cladirii, ceea ce va permite si finantarea de hoteluri, spitale si alte tipuri de cladiri, cu un cost mai mare /mp.
Schema de ajutor de stat are ca obiectiv dezvoltarea regionala, prin realizarea de investitii initiale in active fixe de inalta tehnologie pentru realizarea de produse cu valoare adaugata mare, indiferent de dimensiunea beneficiarilor.
Valoarea unui proiect de investitii trebuie sa fie de minimum 4,5 milioane lei. Aceasta valoare a fost determinata prin raportarea la o valoare echivalenta de aproximativ 1 milion euro (calculata la un curs de 4,5 lei/euro). Bugetul maxim al schemei este de 4.070 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 925 milioane euro.
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIMSISECAMhiltiTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
Acvatot 2019
strabag nivel 1
theda mar
ELECTROGRUP
SIGM
AED
leviatan
Arduro
BogArt
GEWISS
MAKITA
CDS
Ubitech
DRS
rigips
konsent
EURO BUILD
SSAB
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
VEGO
quadratum
noark

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<