Sierra Quadrant: Majoritatea antreprenorilor isi restructureaza afacerile in 2024 |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 19 Dec 2023 11:13 |
Mare parte dintre firmele din Romania, de la microintreprinderi la marile companii, vor trece, anul viitor, printr-un amplu proces de restructurare a afacerilor, pe fondul provocarilor fiscale si incertitudinilor tot mai mari privind evolutia economiei. Asta arata rezultatele unui barometru de opinie in randul investitorilor, dezvoltat de Sierra Quadrant.
Potrivit rezultatelor cercetarii derulata in perioada 15-26 noiembrie 2023, si la care au participat 1067 de antreprenori, manageri si angajati cu functii de raspundere din economie, 3 din 5 respondenti (62%) si-au trecut drept principal obiectiv in 2024 restructurarea si optimizarea operatiunilor financiare.
Motivele invocate de antreprenori sunt legate in primul rand de cresterea taxelor, mentionata de 67% dintre ei, scaderea vanzarilor (43%), accentuarea blocajului financiar (41%) si cresterea costurilor operationale (38%).
Mare parte dintre investitori (78%) privesc anul 2024 ca unul dificil din punct de vedere economic, in timp ce doar 13% considera ca anul viitor va fi unul bun pentru business.
Intrebati care va fi cea mai mare provocare a lui 2024, cei mai multi respondenti (71%) au indicat inflatia si efectele sale – cresterea costurilor operationale si scaderea vanzarilor.
In topul provocarilor s-au mai situat – efectele cresterii taxelor, mentionata de 59% dintre antreprenori, criza fortei de munca (53%), scaderea puterii de cumparare a populatiei (46%), problemele de finantare/inclusiv scaderea creditului furnizor (41%) si cresterea costurilor cu energia, gazele si carburantii (37%).
Pe lista provocarilor se mai situeaza evolutia cursului valutar, mentionata de 25% dintre intervievati si accentuarea blocajului financiar (19%).
"Anul 2024 se anunta a fi unul plin de incertitudini, in care mare parte dintre investitori vor incerca sa faca pasi marunti sau chiar vor sta pe loc din punct de vedere investitional. Efectele cresterilor de taxe, inflatia in continuare destul de ridicata si problemele de vanzari vor pune pe hold multe dintre investitii, in asteptarea unor raspunsuri concrete mai ales in privinta politicii fiscale ale noului guvern, rezultat in urma alegerilor’’, arata concluziile cercetarii.
Potrivit analistilor de la Sierra Quadrant, vestea buna, in toata aceasta stare de incertitudine, este ca managerii au inteles sa isi ia masuri de prevenire in fata unor posibile probleme (insolvente, falimente etc.) ce pot aparea pe lanturile economice si asta in conditiile in care peste 80% dintre firmele din Romania sunt vulnerabile in fata unor probleme financiare semnificative.
"2024 este un an provocator pe care investitorii depinde cum il privesc. Dincolo de inflatie, de insolvente, de problemele de pe lanturile economice, 2024 poate fi si un an al oportunitatilor pentru cei care stiu sa se pregateasca. E o perioada in care cei care au lichiditati, curaj si linii de finantare, pot intra in afaceri, pot atrage cote de piata nesperate intr-o perioada de crestere economica. E un moment bun pentru cei pregatiti, focusati si curajosi sa intre in zone economice in care multe firme, din pacate, vor inchide portile’’, spune Ovidiu Neacsu, partener coordonator Sierra Quadrant.
Ce masuri isi propun managerii in 2024
Una dintre intrebarile cheie ale cercetarii derulate de compania de consultanta Frames, la comanda Sierra Quadrant, se refera la solutiile pe care managerii le au in vedere pentru a-si optimiza activitatea economica in 2024.
Limitarea cheltuielilor neesentiale pentru core-business-ul companiei se afla in prim-planul majoritatii investitorilor (53%). Este vorba de cheltuielile logistice in principal, cele generate de functionarea afacerii (chirii, costuri de birou, achizitii de mobilier, tehnica de calcul, utilitati etc.)
O alta masura o reprezinta restucturarea portofoliului de servicii/produse, mentionata de 49% dintre cei intervievati. Focusul se va pune pe produsele/serviciile care aduc cel mai ridicat volum de vanzari/profit, celelalte urmand sa fie trecut in stand-by.
Vanzarea activelor neesentiale pentru business (terenuri, cladiri, utilaje nefolosite etc.), mentionata de 31% dintre respondenti, limitarea creditului comercial (29%) si renuntarea la liniile de leasing operational (23%) se afla, de asemenea, in focusul investitorilor.
"Interesant este ca numai 12% dintre intervievati au mentionat disponibilizarea de personal ca solutie anti-criza, fapt care arata ca, in continuare, criza de forta de munca ramane una dintre marile probleme ale economiei. De asemenea, de remarcat este si faptul ca 26% dintre cei intervievati au declarat ca vor miza pe digitalizarea afacerilor, in tentativa de a-si reduce costurile operationale, un procent nesperat de mare mai ales intr-o perioada in care multe dintre investitii sunt trecute pe hold”’, mai arata rezultatele cercetarii Sierra Quadrant.
Pe lista masurilor preconizate de manageri s-au mai aflat extinderea programelor de credit risc management, factoring si de gestiune activa a riscului valutar.
"In 2024, Comisia Nationala de Prognoza estimeaza, in premiera, ca euro va trece de 5 lei, iar efectele se vor simti cu siguranta in economie. Faptul ca investitorii se gandesc la solutii de contracte forward si spot, la a-si monitoriza activ si continuu partenerii de afaceri si la contracte de factoring denota un nivel de profesionalizare a business-ului care da sperante intr-o rezilienta sporita a mediului de business in fata provocarilor economice”, a declarat Ovidiu Neacsu.
Acordul de restructurare si concordatul preventiv, solutiile anului 2024
Dincolo de masurile de prevenire mai ales a riscului de contagiune pe lanturile economice, vor fi cu siguranta si multe companii care se vor afla in zona de risc in 2024.
Estimarile Sierra Quadrant indica un numar de cel putin 120.000 de firme cu probleme in 2024 (insolventa, faliment, radiate, cu activitatea suspendata). Cele mai multe vor fi din zona IMM-urile, mai ales a microintreprinderilor, acolo unde cresterea impozitului pe cifra de afaceri de la 1 la 3% va crea multe probleme financiare.
"Investitorii trebuie sa stie ca pot sa evite insolventa, falimentul, blocarea activitatii daca apeleaza la instrumentele legale pe care le au la dispozitie, concordatul preventiv, acordul de restructurare, proceduri destinate societatilor aflate in dificultate si care le ofera perspectiva unui program de insanatosire a business-ului’’, spune Ovidiu Neacsu.
Procedura de concordat preventiv se prezinta ca o alternativa pentru firmele aflate intr-o situatie financiara dificila pe care doresc sa o redreseze, fara a impacta relatiile cu partenerii comerciali si pentru creditorii care doresc sa-si recupereze creantele detinute impotriva acestor debitori, in cadrul unei proceduri cu un grad de control asupra mecanismelor de protectie a intereselor economice.
In cadrul procedurii Acordului de Restructurare, firma aflata in dificultate, cu platile blocate, cu probleme financiare majore, le propune un acord de restructurare creditorilor afectati.
"Este vorba, in esenta, de un plan de regandire a activitatii economice, a fluxurilor financiare, a procedurilor de business in asa fel incat firma respectiva sa poata sa functioneze in continuare, sa evite blocarea conturilor, sa desfasoare afaceri si sa isi plateasca la timp datoriile. Din experienta noastra, niciun creditor nu isi doreste sa ajunga la tribunal, sa execute silit, sa recupereze ce mai poate daca are siguranta, oferita de o analiza specializata de business, ca debitorii au sanse de redresare’’, a mai spus acesta.
Potrivit expertilor, procedura acordului de restructurare este avantajoasa pentru ca ofera o monitorizare activa a respectarii acordului cu ajutorul unor specialisti desemnati in acest scop si care asista partile implicate sa duca la bun sfarsit prevederile acestuia.
Intrebati daca ar apela la un acord de restructurare in cazul in care se vor afla intr-o situatie financiara dificila, 93% dintre cei intervievati au declarat ca ar lua in calcul aceasta varianta ca alternativa la masurile clasice, precum insolventa sau falimentul. 2% au declarat ca vor incerca sa se descurce pe cont propriu, iar restul au declarat ca nu stiu sau nu raspund.
O alta intrebare, ca un lait motiv al anului 2024, a vizat efectele situatiei economice de anul viitor.
Intrebati cand vom reusi sa revenim pe o crestere economica solida, in care inflatia sa nu mai influenteze decisiv rezultatele, 47% dintre investitori au mentionat anul 2026, 32% spera ca in anul 2025, 11% cred ca inca din 2024, iar 10% au declarat ca nu pot face o estimare (nu stiu/nu raspund)
Barometrul de opinie in randul investitorilor, dezvoltat de Frames la comanda Sierra Quadrant, in perioada 15-26 noiembrie 2023, a vizat raspunsurile a 1067 de antreprenori, manageri si angajati cu functii de raspundere din domenii diverse, precum IT&C, Asigurari, Echipamente, Materii prime, Energie, FMGC sau Turism.
Interviurile s-au realizat online, pe baza de chestionar, iar profilul respondentilor a fost reprezentat de persoane cu studii superioare, 63% barbati si 37% femei, cu o varsta medie de 47 de ani.
|