Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Sierra Quadrant: Numarul firmelor cu probleme va creste semnificativ in 2023
Sierra Quadrant: Numarul firmelor cu probleme va creste semnificativ in 2023
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 24 Feb 2023 11:34
Numarul firmelor cu probleme ar putea atinge, in 2023, un maxim al ultimilor ani, pe fondul scaderii puternice a consumului, urmare a inflatiei, scumpirii creditarii si accentuarii blocajului financiar, potrivit unei analize realizate de o companie specializata in administrare si lichidare.
Pe fondul efectelor generate de inflatie, razboiul de la granita si scaderii consumului, 135.308 firme au intrat anul trecut in zona de risc, cu 17.592 mai multe decat cu un an in urma. Potrivit datelor de la Registrul Comertului (RECOM), citate in analiza Sierra Quadrant, in 2022 au fost radiate 73.639 de firme, cu 10% mai multe decat in 2021, 39.320 au fost dizolvate (+24,2%), 15.700 si-au suspendat activitatea (+20,5%), iar 6649 au intrat in insolventa (+8,22%).
"Perspectivele lui 2023, din prisma dinamicii business-ului, nu sunt deloc incurajatoare. Accentuarea blocajului financiar, a fenomenului de dezintermediere si reducerea semnificativa a creditului furnizor, principala modalitate prin care se finanteaza firmele din Romania, vin sa puna o presiune suplimentara celei create de inflatie. Cele mai vulnerabile domenii de activitate vor fi, in acest an, firmele care activeaza in comert cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor, constructii, industria prelucratoare si transporturi si depozitare. In aceste sectoare, de altfel, am inregistrat, anul trecut, si cele mai multe probleme", se mai arata in documentul citat.
Pe fondul scaderii consumului, 37.751 de firme din sectorul comertului au intrat in zona de risc, raportand ori suspendarea activitatii (+14,8%), insolventa sau fiind radiate (+10%) sau dizolvate (+24,2%). Numarul firmelor din comert cu probleme a crescut, astfel, cu 3946 fata de anul precedent.
"Diminuarea puterii de cumparare, pe fondul inflatiei semnificative, a generat scaderi de vanzari semnificative, inclusiv pe zonele altadata de succes precum comertul alimentar si zona de fashion. Cresterile de preturi n-au reusit decat intr-o mica parte sa compenseze socul scaderii consumului'', arata analiza Sierra Quadrant.

Numarul companiilor de constructii cu probleme ar putea creste cu 20-30% in 2023
In topul zonelor de business cu cele mai mari probleme, pe locul secund se afla sectorul constructiilor, cu 21.085 de firme in dificultate. Numarul companiilor in insolventa in acest sector a crescut cu 22,9%, iar al celor radiate cu 8,8%. Numarul firmelor de constructii care si-au suspendat activitatea a crescut cu 27%, iar al celor care au pus lacatul pe usa, fiind dizolvate, a crescut cu 26%.
"Cresterea puternica a preturilor materialelor de constructii alaturi de scumpirea semnificativa a utilitatilor (energie, gaze, carburanti) au dat peste cap multe dintre planurile constructorilor, iar scumpirea finantarii bancare a accentuat problemele din acest sector. Nu este exclus ca, in 2023, numarul firmelor cu probleme din acest sector sa creasca cu 20-30%", subliniaza analiza.
De asemenea, inflatia din 2022 a afectat si va continua sa afecteze puternic industria prelucratoare, al treilea cel mai riscant domeniu de business din prisma datelor de la Registrul Comertului. In conditiile in care preturile productiei industriale au fost, la finalul anului trecut, cu 32% mai mari decat in 2021, iar productia si furnizarea de energie s-au scumpit cu 84%, in analiza se arata ca era de asteptat ca numarul firmelor cu probleme financiare sa creasca semnificativ. Industria prelucratoare a raportat, astfel, 11.325 de firme in insolventa, radiate, cu activitatea suspendata sau dizolvate, cu 1469 mai multe decat in anul precedent.
"2023 va fi un an de standby pentru multe dintre firmele romanesti, un an in care cuvantul de ordine va fi restructurarea business-urilor si adaptarea ofertelor la noua realitate economica. Inflatia, razboiul resurselor, incertitudinea vor continua sa afecteze economia, cu consecinte directe inclusiv in ceea ce priveste piata muncii si dinamica salariala(...)Firmele romanesti, mai ales cele din sectorul IMM, ar trebui sa isi analizeze foarte atent afacerile, chiar din acest inceput de an, si sa calculeze la rece riscul de business. Sa nu ne imbatam cu apa rece, crezand ca in 2023 economia va creste ca-n basme, ca inflatia va trece ca o raceala de sezon si ca nu vor exista probleme. E greu de crezut ca din situatia economica in care ne aflam in prezent, atat la nivel local cat si international, vom iesi fara victime colaterale, mai ales in business-urile sensibile, cum sunt cele din comert, constructii, industria prelucratoare si transport'', a afirmat Ovidiu Neacsu, partener coordonator Sierra Quadrant.
Compania de specialitate explica, in context, ca o analiza profesionista a riscului de business include o analiza si modelare financiara, due-dilligence, planuri de restructurare de business, operationala si financiara, consiliere in obtinerea de finantari, atragere de fonduri pentru achizitii si fuziuni, consiliere in incheiere tranzactiilor, management de portofolii etc.

Asteptarile pentru 2023 sunt majoritar pesimiste
Potrivit celei de-a IX-a editii a Barometrului Sierra Quadrant privind starea business-ului romanesc, 63% dintre cei chestionati (manageri, oameni de afaceri si angajati cu functii de raspundere in companii) au asteptari destul de pesimiste privind evolutia economiei in 2023. Numai 11% vad cu optimism anul 2023, in timp ce restul au evitat sa se pronunte, considerand ca exista inca destul de multe necunoscute in privinta perspectivelor economice. Unii spun ca economia va ingheta in 2023, in timp ce altii afirma ca afacerile vor evolua pe o gheata extrem de subtire, la limita supravietuirii.
Riscul de insolventa va creste pe masura ce consumul, principalul motor al economiei, va continua sa fie afectat de scaderea puterii de cumparare si de limitarea accesului la creditare, subliniaza documentul.
In cei peste 24 de ani de activitate, Sierra Quadrant a devenit una dintre cele mai importante companii de profil din Romania, fiind specializata in lucrari de administrare si lichidare complexe, cu un ridicat grad de dificultate, caracterizate prin patrimoniu mare si diversificat, prin multitudinea problemelor legale care trebuie solutionate, concomitent cu procedura de insolventa: bilant de mediu, substante periculoase in proprietate, servituti neclare si litigii legate de patrimoniu etc.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
quadratum
ness project
siniat
EDIT-Structural
viarom
concelex
rigips
MAKITA
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
CDS
noark
Ubitech
Acvatot 2019

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander