Agenda Constructiilor
Miercuri, 05 August 2020
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Sorin Biban: Mai intai sa ajutam economia si apoi sa ne ocupam de colectare
Sorin Biban: Mai intai sa ajutam economia si apoi sa ne ocupam de colectare
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 30 Iun 2020 06:47
O mare parte din masurile economice luate de autoritati in perioada pandemiei se concentreaza pe colectarea la buget si nu pe ajutorarea afacerilor afectate serios de criza. Pentru a iesi mai rapid din criza, trebuie mai intai ajutata economia si apoi sa ne ocupam de colectare, a declarat Sorin Biban, Senior Tax Manager la compania Biris Goran, in cadrul videoconferintei EURO-Constructii, ce a avut loc pe 25 iunie 2020.
"Masura cu bonificatia acordata pentru plata taxelor foloseste celor care au profit si care au bani sa-si plateasca impozitele, si nu celor care au fost serios afectati de criza. Trebuie mai intai sa ajutam economia, si apoi sa ne ocupam de colectare. Daca nu avem economie, adica de unde colecta, degeaba venim cu masuri agresive de colectare", a spus Sorin Biban.
Potrivit specialistului, masurile luate de autoritati nu sunt foarte clare si au fost interpretate diferit de autoritatile fiscale.
"Am avut destul de multe intrebari din partea clientilor cu privire la interpretarea textelor de lege publicate in perioada aceasta in Monitorul Oficial. Inclusiv pe partea de fiscalitate. De exemplu, in cazul bonificatiei de 5% la impozitul pe profit, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a avut o abordare destul de clara de la bun inceput, dar interpretarea ANAF a fost alta. Cei de la ANAF sustineau ca bonificatia se putea acorda numai daca au fost indeplinite toate celelalte obligatii fiscale", a spus Sorin Biban.
El a mai aratat ca o masura buna, inclusiv pentru sectorul constructiilor, a fost cea care vizeaza rambursarea de TVA cu control ulterior si care urmeaza sa se prelungeasca pana pe 25 octombrie. Aceasta nu a fost publicata inca in Monitorul Oficial. Specialistul in taxe a mai spus ca o alta masura ce ar fi de foarte mare ajutor in aceasta perioada ar veni tot din zona de TVA. "Pe partea de TVA, mai ales, se puteau relaxa conditiile pentru ajustarea bazei de impozitare in situatia neplatii facturilor. In momentul de fata nu se poate face asta decat atunci cand debitorul intra in insolventa sau in faliment", a precizat Sorin Biban.
 
Revenirea economiei la nivelul din 2019, estimata in 2022
Potrivit datelor prezentate de Sorin Biban la EURO-Constructii, Comisia Europeana estimeaza, pentru Romania, o scadere de 6% a PIB in 2020 si o crestere de 4,2% in 2021, in procente, de la an la an.
"Se estimeaza o revenire, dar numai partiala in 2021. Probabil in 2022 se va reveni la nivelul anterior crizei. Depinde foarte mult si de masurile pe care le vor lua autoritatile in perioada urmatoare, mai ales in 2021, in special ca trebuie tinut cont de faptul ca Romania a intrat in criza cu un deficit bugetar destul de mare si estimarile sunt ca acesta va creste. Tot Comisia Europeana estimeaza un deficit bugetar de 9,2% din PIB in 2020, respectiv 11,4% in 2021. Va exista o presiune foarte mare din perspectiva colectarii si atunci s-ar putea sa vedem unele masuri: cresteri de taxe sau o abordare mai agresiva din perspectiva colectarii a administratiei fiscale. Dupa cum s-a vazut si dupa criza din 2008-2009, inspectiile fiscale s-au intensificat, abordarea autoritatilor a fost destul de agresiva si nu de putine ori au cazut victime contribuabilii onesti. Este posibil ca, in continuare sa vedem si o crestere a fenomenului de frauda, mai ales pe zona de TVA. Ne exclud posibilitatea de a creste taxele. Probabil ca TVA este prima tinta, deoarece se colecteaza cel mai repede", a mai spus Sorin Biban la EURO-Constructii.
 
VideoConfAC-iulAUTODESKCOVID-19TeraSteelallbim
ROCKWOOL 196
A aparut editia
IUNIE-IULIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
rigips
strabag nivel 1
elmas 2017
ERBASU CONSTRUCT
ssab ag antrepriza generala
Acvatot 2019
CELCO 2020

Parteneri

hilti
HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
econet
AHK 2018
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere