Agenda Constructiilor
Marti, 30 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Uniunea Internationala a Camerelor de Comert vrea sa-si mute sediul din Romania
Uniunea Internationala a Camerelor de Comert vrea sa-si mute sediul din Romania
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 19 Oct 2022 12:58
Uniunea Internationala a Camerelor de Comert si Industrie (International Union of Bilateral Chambers of Commerce and Industry WorldwideHeadquarter) contesta Proiectul de Lege privind modificarea Legii Camerelor de comert nr. 335/2007, adoptat de Senatul Romaniei, si anunta oficial relocarea sediului principal reprezentativ la nivel mondial din Romania.
"International Union of Bilateral Chambers of Commerce and Industry WorldwideHeadquarter, in semn de protest vehement impotriva Proiectului de Lege privind modificarea Legii camerelor de comert nr. 335/2007, adoptat de Senatul Romaniei, ca si Camera preliminara, anunta oficial relocarea sediului principal reprezentativ la nivel mondial din Romania si inregistrarea acestuia in Statele Unite, Washington D.C., pastrand o entitate reprezentativa doar la nivel local pentru Romania. IUBCCI WorldwideHeadquarter va lupta in continuare pentru restabilirea unui sistem legislativ democratic al camerelor de comert bilaterale din Romania cu toate instrumentele de care poate beneficia intr-o tara democrata si libera cum este SUA. Pe termen scurt, va urmari indeaproape demersul legislativ de pe masa Comisiei juridice din cadrul Camerei Deputatilor din Parlamentul Romaniei, ca si camera decizionala si solicita ca votul final al deputatilor romani pentru acest proiect de lege adoptat de Senatul Romaniei, sa fie unul in cunostinta de cauza, democratic si care sa adopte prevederi in conformitate cu Constitutia Romaniei. Numai astfel, Romania va arata ca este o tara demna de increderea ce i s-a acordat de catre structurile Euro-atlantice si partenerii straini, la nivel global", se arata intr-un comunicat de presa al Uniunii, transmis miercuri AGERPRES.
In acest context IUBCCI va aduce la cunostinta tuturor organelor reprezentative si autoritatilor din SUA stadiul si situatia demersului legislativ din Parlamentul Romaniei, care, in viziunea reprezentantilor organizatiei, incalca grav dreptul la libera asociere de care ar trebui sa se bucure mediul asociativ existent in oricare tara democrata si care respecta intru-totul dimensiunea statului de drept.
"Sunt inadmisibile, total discretionare si neconstitutionale prevederile actualului Proiect de lege privitor la modificarea Legii camerelor de comert nr. 335/2007 in forma adoptata de Senatul Romaniei. Pozitia de supraordonare a unui ONG national peste intregul mediu asociativ de profil, care are ca scop promovarea si sustinerea mediului de afaceri, la nivel bilateral, constituie un precedent periculos atat pentru relatiile economice bilaterale, cat si pentru predictibilitatea si credibilitatea de care se bucura actualmente mediul de afaceri din Romania. Consecinta directa a adoptarii unei astfel de Legi va fi, in special,diminuarea grava a increderii in sistemul asociativ de profil din Romania si, in general, distrugerea totala a apetitului investitorului strain pentru mediul de afaceri autohton din Romania", noteaza sursa citata.
Totodata, Uniunea Internationala a Camerelor de Comert si Industrie considera ca, pe termen scurt, poate fi afectat, in mod direct, Parteneriatul Strategic Romania - SUA din perspectiva vectorului economic "si poate impieta asupra celeritatii acceptarii Romaniei in programul Visa Waiver".
"Apreciem ca demersul legislativ in cauza va produce efecte negative si din punct de vedere al Mecanismului de Cooperare si Verificare al Uniunii Europene privitor la Romania precum si asupra procesului de aderare a Romaniei la Spatiul Schengen. In consecinta, IUBCCI WorldwideHeadquarter felicita intiativa Guvernului Romaniei privind infiintarea Agentiei Romane pentru Investitii Straine si Promovarea Exporturilor sub directa coordonare a Prim-ministrului Romaniei, in contextul actual al crizei geo-strategice din regiune, si apreciaza totodata punctul de vedere negativ privitor la proiectul de lege de modificare a Legii camerelor de comert nr. 335/2007 in forma adoptata de Senatul Romaniei. Acest fapt incredinteaza mediul autohton asociativ de profil ca Guvernul Romaniei reprezinta o garantie reala a respectarii dimensiunii statului de drept din aceasta tara", apreciaza reprezentantii IUBCCI.
Recent, Camera de Comert Italiana din Romania (CCIPR) si Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania), Camera de Comert si Industrie Romano-Germana AHK, Camera de Comert pentru Belgia, Luxemburg, Romania si Moldova, Camera de Comert Elvetia - Romania, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania, Romanian Business Leaders, Camera Franceza de Comert, Industrie si Agricultura in Romania, Camera de Comert Romano-Olandeza si Consiliul Investitorilor Straini au semnalat ca Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii camerelor de comert din Romania nr. 335/2007 este o noua tentativa de a subordona Camerele Nationale structurile asociative asimilate camerelor de comert bilaterale si au solicitat renuntarea la acest demers care denatureaza si ingradeste mediul asociativ din Romania.
In replica, Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a precizat, intr-un comunicat de presa, ca nu incearca si nici nu isi doreste sa subordoneze pe nimeni, dimpotriva, isi mentine deplina apreciere institutionala pentru toate entitatile consacrate care contribuie din plin la bunul mers al relatiilor comerciale bilaterale si, implicit, al diplomatiei economice.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
siniat
viarom
concelex
Ubitech
Acvatot 2019
ness project
strabag nivel 1
rigips
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
EDIT-Structural
leviatan
CDS
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
theda mar
noark

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
top 500
ROGBC 2016
econet
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander