ACVATOT: Prognoza de crestere cu 5% a rezultatelor financiare, pentru anul in curs |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Ovidiu Stefanescu 16 Apr 2025 06:25 |
![]() Managerul prezinta, in continuare, cele mai recente lucrari in care este implicata societatea Acvatot, punctand totodata elementele care caracterizeaza strategia de investitii pentru perioada urmatoare.
- La ce proiecte lucrati in aceasta perioada, pe segmentul de infrastructura edilitara si ce tipuri de servicii asigurati?
- In prezent, avem in desfasurare mai multe proiecte multianuale, finantate din fonduri europene, care au ca scop reabilitarea si extinderea retelelor de apa si canalizare in Pantelimon, Branesti, Petrachioaia, Cernica, Glina, in orasul Fundulea si comuna Ileana, precum si in Baleni, Bucsani si Finta, din judetul Dambovita. De asemenea, suntem implicati in implementarea unui acord-cadru pe o perioada de patru ani, avand ca obiective furnizarea de servicii de proiectare si executie a lucrarilor de extindere pentru retelele de alimentare cu apa, canalizare menajera si pluviala, precum si servicii de asistenta tehnica in Sectorul 6.
Avem in derulare si proiecte din fonduri nationale si fonduri locale, cum ar fi cele de reabilitare si extindere a canalizarii in Cartierul Independentei din Bragadiru, realizarea sistemului de canalizare menajera in satele Piteasca si Sindrilita, comuna Ganeasa, precum si reabilitarea sistemului rutier Drumul Valea Larga, avand ca beneficiar Sectorul 6 - proiecte care implica un mare volum de lucrari edilitare.
![]() Totodata, suntem implicati in implementarea unor acorduri-cadru pe o perioada de patru ani, care au ca obiect lucrari de intretinere si reparatii de strazi pentru Administratia Domeniului Public Sector 1, executarea lucrarilor de semnalizare rutiera orizontala si verticala pe strazile administrate de ADP Sector 1, dar si modernizarea si repararea infrastructurii urbane din Sectorul 1 al Municipiului Bucuresti.
Avem in executie si o serie de alte proiecte, cum ar fi amenajarea sensului giratoriu in intersectia DN6 cu DN61 si cu DN5B si conexiunea Prelungirea Ghencea in asociere cu un partener specializat, ambele avand ca beneficiar Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), precum si modernizarea DN4, intre km 7+564 si km 11+715, beneficiar fiind orasul Popesti-Leordeni, dar si amenajarea scurgerii apelor pe DJ184, pe raza localitatii Dascalu.
In paralel, desfasuram lucrari de sistematizare si optimizare a sistemului de distributie a gazelor naturale, inclusiv terasamente pentru remedierea defectiunilor, pentru unul dintre cei mai importanti furnizori de gaze naturale. Tot in domeniul energiei, printre alte contracte semnificative, se numara si proiectarea si executia lucrarilor pentru infiintarea sistemului de distributie a gazelor naturale din comuna Vulturu, judetul Vrancea, si extinderea sistemului de distributie a gazelor naturale in Targu Secuiesc.
Totodata, derulam proiecte de reabilitare a sistemului de termoficare in Capitala.
![]() - Care sunt principalele dificultati pe care le intampinati in activitatea curenta? Ce impact au asupra activitatii companiei masurile fiscale care au intrat in vigoare la inceputul acestui an?
- Una dintre principalele dificultati este gestionarea procesului de decontare a lucrarilor executate, in special a celor finantate din fonduri europene. De la executie pana la emiterea facturii este un ecart foarte mare, de 3-4 luni. Se constata intarzieri semnificative, care se pot extinde la peste 6 luni, afectand fluxul de numerar si punandu-ne in situatia de a sustine investitiile din fonduri proprii.
In acelasi timp, sectorul constructiilor este afectat de o crestere moderata constanta a preturilor materialelor de constructie. Aceasta tendinta inflationista persista, amplificand costurile operationale si punand presiune pe profitabilitatea proiectelor aflate in derulare, unele dintre ele ofertate in urma cu 3-4 ani, la preturile de la acel moment. Dinamica pietei materialelor de constructie si contextul geopolitic adauga un grad ridicat de incertitudine, facand mai dificila planificarea financiara si afectand negativ marjele de profit ale companiilor din sector.
De asemenea, eliminarea completa a facilitatilor acordate in domeniul constructiilor constituie o noua provocare in gestionarea costurilor de personal.
Exista, totodata, un impuls clar catre investitii in infrastructura de alimentare cu apa si canalizare, atat la nivel central, cat si local, ca raspuns la nevoile critice de modernizare si dezvoltare a infrastructurii. Cu toate acestea, implementarea acestor proiecte se desfasoara intr-un ritm greoi, confruntandu-se cu bariere birocratice si administrative, care intarzie realizarea obiectivelor strategice si afecteaza negativ ritmul de dezvoltare a infrastructurii.
![]() - Ce investitii si planuri de dezvoltare aveti stabilite pentru perioada urmatoare?
- Vom continua sa implementam strategia de dezvoltare axata pe trei piloni principali: investitii in tehnologii sustenabile, digitalizare si atragerea de specialisti de inalta calificare, cu scopul de a asigura o crestere sustenabila si o adaptare continua la cerintele pietei.
Resursele materiale de care dispunem in prezent acopera pe deplin necesitatile proiectelor in care suntem angajati. Chiar daca am adoptat o abordare prudenta in privinta unor noi investitii in tehnologie sau echipamente, am identificat necesitatea achizitiei unei statii de betoane, care va fi dedicata lucrarilor pe care le avem in executie.
Referitor la resursele umane, suntem in continua cautare de specialisti, expertiza umana fiind un factor esential pentru succesul proiectelor noastre. De asemenea, ne mentinem deschiderea pentru a explora noi sectoare de activitate, acolo unde identificam oportunitati strategice care sa completeze portofoliul nostru actual, consolidand astfel pozitia companiei pe piata si diversificand sursele de crestere.
|