ANALIZA: Industria britanica a constructiilor, in fata provocarilor Brexit |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Cosmin Dincu 22 Feb 2019 12:36 |
Dupa ce s-a intrat in etapa finala de solutionare rapida a acordului de retragere a Marii Britanii din UE (Brexit), analistii companiei de design si consultanta pentru mediul natural si construit Arcadis incurajeaza operatorii activi in industria britanica a constructiilor sa se concentreze pe stabilirea unei strategii valabile pe termen lung si sa fie gata sa profite din plin de orice potentiala oportunitate post-Brexit, se arata in cadrul unei cercetari (varianta de iarna 2019), denumite „Market View Brexit-Managing The Uncertainty”.
In ciuda incertitudinii care inca planeaza asupra fenomenului, expertii Arcadis subliniaza, in cadrul cercetarii, ca data de 29 martie 2019 reprezinta un moment crucial pentru intregul sector de constructii, ai carui operatori trebuie sa fie gata sa actioneze, in functie de scenariul ce se va concretiza. „Astfel, o incheiere in termeni pozitivi a negocierilor Brexit ar putea da economiei Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord un impuls pe termen scurt. Prognozand mai degraba definitivarea cu succes a unei intelegeri in care va prevala un scenariu «soft Brexit», previziunile actuale sugereaza o crestere a PIB in Marea Britanie de 1,5%-2% in 2019, in linie cu economiile tarilor importante din UE, precum Franta (1,6%), Belgia (1,4%), Germania (1,6%) si Italia (0,9%). Dupa Brexit, in cazul variantei «soft », potentialul actual al pietei semnaleaza o extindere a productiei in constructii cu aproape 5% pe an atat in 2019, cat si in 2020. Totusi, in conditiile in care piata inca se confrunta cu constrangeri de capacitate si mai putin spatiu de manevra in atragerea fortei calificate de munca, operatorii din industria de profil trebuie sa elaboreze strategii adecvate pe termen lung si sa fie pregatiti sa actioneze in mod diferit pentru a indeplini cererea beneficiarilor”, se arata in raport.
In acceptiunea analistilor de la Arcadis, strategiile viabile post-Brexit in constructii trebuie sa vizeze o crestere a competitivitatii, pornind de la adoptarea fabricarii/instalarii cu precizie a sistemelor modulare pe santiere si pana la dezvoltarea tehnologiilor digitale, precum BIM si realitatea virtuala sau augmentata. Astfel, inovatia in domeniul constructiilor va fi singura modalitate prin care industria de profil va raspunde cu succes la provocarile post-Brexit. „The Sector Deal - un program national destinat transformarii industriei si care ofera sprijin guvernamental pentru recalificare, cercetare si dezvoltare axata pe productie si tehnologii inteligente - asigura, de asemenea, o oportunitate rara pentru clienti si pentru ceilalti factori din lantul de aprovizionare de a lucra impreuna pentru a imbunatati productivitatea in constructii, dupa Brexit. Derularea optima a programului va sprijini strategia industriala extinsa a Marii Britanii, in care livrarea eficienta a produselor si serviciilor pe segmentul constructiilor de cladiri si in sectorul infrastructurii va dezvolta capacitatea tuturor industriilor din Marea Britanie de a fi inovatoare si competitive”, subliniaza autorii cercetarii. Pentru a descarca raportul integral, click aici!
|