ARACO indeamna la negocieri pentru masuri care sa nu puna constructiile in pericol |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 17 Iul 2023 14:04 |
Avand in vedere urmatoarele aspecte:
• Importanta strategica a sectorului constructiilor: Industria constructiilor detine o importanta strategica pentru Romania, contribuind semnificativ la cresterea economica si asigurand dezvoltarea infrastructurii si a altor sectoare cheie. Masurile fiscale precipitate pot avea consecinte devastatoare pentru acest sector vital al economiei nationale.
• Pericolul pierderii fondurilor din PNRR: Reducerea ritmului de executie a proiectelor contractate din sectorul constructiilor poate avea drept consecinta pierderea unor fonduri importante alocate Romaniei prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Este esential sa se mentina o dezvoltare coerenta si sustinuta a proiectelor pentru a valorifica aceste resurse vitale pentru modernizarea infrastructurii si stimularea economiei.
• Protestele salariatilor din constructii: Anunturile recente privind protestele salariatilor din constructii reprezinta o avertizare semnificativa asupra disconfortului si nemultumirilor din industrie. Un dialog deschis si negocieri constructive sunt necesare pentru a ajunge la un consens benefic atat pentru angajati, cat si pentru angajatori.
• Necesitatea unui consens intre partenerii sociali: Pentru a asigura o dezvoltare armonioasa si stabila a sectorului constructiilor, este vital sa se formeze un acord solid intre organizatiile patronale si sindicale din domeniu.
• Contributia sectorului de constructii la PIB si provocarile recente: Sectorul constructiilor a avut o contributie semnificativa la PIB-ul Romaniei in ultimii ani, dar a fost si supus unor provocari majore cauzate de crizele medicale, economice si militare, necesitand solutii viabile pentru a se mentine pe o traiectorie de crestere sustenabila.
• Acutizarea deficitului structural de forta de munca calificata: Scaderea numarului de lucratori calificati in industria constructiilor la nivel comunitar si, in special, in Romania, reprezinta o problema majora ce trebuie abordata in mod prioritar pentru a asigura continuitatea si calitatea proiectelor.
• Consolidarea competitivitatii sectorului de constructii romanesc: O perspectiva importanta este pregatirea si consolidarea competitivitatii sectorului de constructii romanesc, pentru a fi pregatit sa contribuie la reconstructia Ucrainei dupa incheierea conflictului armat.
Comitetul Director al ARACO solicita public Guvernului Romaniei sa actioneze in urmatoarele directii:
ARACO este o asociatie profesionala si patronala infiintata in 1990, reprezentand antreprenorii generali romani si europeni, universitati tehnice, contractori specializati, proiectanti, IMM-uri din domeniul constructiilor, furnizori de servicii in acest sector. De-a lungul anilor, ARACO, membra FIEC din 1995, a fost si ramane un partener de dialog social constructiv pentru Guvernul Romaniei.
|