Agenda Constructiilor
Duminica, 28 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - AREI: Anularea retroactiva a autorizatiilor de construire aduce incertitudine pe piata
AREI: Anularea retroactiva a autorizatiilor de construire aduce incertitudine pe piata
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 12 Ian 2024 14:03
Asociatia Investitorilor de Real Estate din Romania (AREI) face un apel catre autoritatile locale pentru o mai buna colaborare. "Sectorul constructiilor e unul important pentru economia oricarei tari si Romania nu e o exceptie. S-au acordat foarte putine autorizatii de construire si inca nu s-a deblocat situatia. Primul si cel mai important pas ar fi o foarte buna colaborare cu autoritatile pentru a creiona impreuna o foaie de parcurs necesara pentru iesirea din acest impas. Cred ca investitorii au nevoie de claritate. Trebuie sa existe un timing clar, niste costuri la fel si posibilitatea de a obtine autorizatii, asa ca ne dorim mai multa transparenta din partea autoritatilor. De asemenea, e necesara si o legislatie mai clara”, a declarat Presedintele AREI Dennis Selinas.
Dennis Selinas a punctat si faptul ca, in ceea ce ii priveste pe investitori, „Intelegem ca trebuie sa existe strictete si o structura clara in ce priveste ce poate fi construit, unde poate fi construit, in ce parametri si in ce fel de circumstante. De aceea incercam constant sa imbunatatim comunicarea noastra cu autoritatile. Am avansat in acest sens in contextul noii legi a urbanismului cand am fost invitati sa oferim feedback si sa ajutam autoritatile sa contureze o versiune de lege a urbanismului mai eficienta si care raspunde mai bine necesitatilor fiecarui sector din oras. Speram sa ne imbunatatim comunicarea pe viitor”. Presedintele AREI a mentionat si ca „Anularea retroactiva a autorizatiilor de construire,  care deja au fost aprobate de foarte multe autoritati competente, genereaza multa incertitudine pe piata si ne face sa ne gandim de doua ori inainte de a investi in acest oras. Asta produce efecte  in cascada: preturi mai mari pentru apartamente, chirii mai mari si asa mai departe. Se creeaza  limitari artificiale pe piata, limitari care nu ar trebui sa existe. Sunt aspecte la care lucram si suntem increzatori ca, autoritatile competente vor gasi solutii pentru aceste probleme”.
 
Inghetul imobiliar si consecintele lui
"Primul proiect pe care l-am dezvoltat in Romania a fost in Cluj si a fost unul mixed-use, care combina si  rezidentialul cu spatiile de birouri. Or, Clujul avea un PUG, iar autoritatile ne-au intampinat cu bratele deschise, fiindca noi cream noi locuri de munca si noi oportunitati. (…) Exista o perceptie generala, indiferent ca vorbim de Timisoara, Cluj sau Bucuresti, potrivit careia noi vorbim despre rai, dar aducem iadul. Si e pacat ca exista aceasta impresie”, subliniaza arhitectul, cofondatorul si partenerul Speedwell Jan Demeyere, totodata membru in Consiliul Director AREI. El adauga: „Bucurestiul este cu totul altceva. Putem sa vorbim despre elefantul din camera. Din punct de vedere imobiliar, Bucurestiul este inghetat. (…) Din punctul meu de vedere, asta se intampla pentru ca s-a construit gresit, s-au facut erori in trecut si acum suferim consecintele. Pe de alta parte, eu fac mereu comparatia cu traficul: nu il sistezi fiindca exista cativa soferi in stare de ebrietate. Ii sanctionezi pe cei vinovati si il lasi sa continue”, subliniaza Demeyere. El arata si ce se intampla in cazul in care blocajul va continua: „Noi (Speedwell – n.r.) lucram cu capital strain, cu oameni de afaceri care vor sa investeasca si isi doresc un randament. Vor si siguranta in ceea ce priveste investitiile. La ora actuala, cumperi un teren, vrei sa investesti, dar, daca exista un dubiu cu privire la cum, cand sau ce poti construi, investitorii vor disparea. Si vedem ca asta se intampla deja”, avertizeaza membrul in Consiliul Director AREI.
"In Bucuresti exista si o lipsa a comunicarii cu autoritatile locale. Incercam sa propunem un proiect, aici vrem sa dezvoltam unul in valoare de 700 de milioane de euro si nu avem cu cine vorbi. Pe de alta parte, in ultimele luni, am simtit ca apar oportunitati de dialog. Sunt in Romania de 20 de ani si ce vad acum este un pas inainte”, spune membrul in Consiliul Director AREI. El explica si rolul organizatiei din care face parte: „Noi, dezvoltatorii, dezbatem in cadrul AREI, iar reprezentantii asociatiei merg mai departe si discuta  cu autoritatile si le spun ce consideram ca ar trebui schimbat. Sa evidentieze ce e problematic, sa faca legea mai clara, transparenta, usor de inteles, sa nu mai existe ambiguitati. AREI a depus eforturi extraordinare in acest sens, acum asteptam sa vedem care va fi rezultatul”. Demeyere precizeaza si ca un dialog intre dezvoltatori si autoritati ar duce la gasirea unui mod de a dezvolta optim un oras.
 
CATUC din perspectiva fiecarui cetatean
Cofondatorul si partenerul Speedwell discuta si noua lege care va reglementa cum se construieste in Romania – Codul amenajarii teritoriului, urbanismului si constructiilor (CATUC). „Cred ca oamenii ar trebui sa fie constienti ca aceasta lege va influenta fiecare proprietar de casa si de teren. Iar in Romania avem 93 – 94% de proprietari. Vorbim aici despre zone verzi, zone care pot fi transformate in zone verzi de autoritati, despre exproprieri. Nu poti sa iei pur si simplu terenul cuiva! Sa va dau un exemplu: o familie care are un copil cumpara un teren ca sa isi faca o casa si asta e o investitie de 15 – 20 de ani. Nu poti dupa aceea sa vii si si sa spui «Gata, iti luam terenul si facem altceva cu el»”, puncteaza Jan Demeyere unul din aspectele cele mai controversate din CATUC si anume posibilitatea incalcarii dreptului la proprietate privata cand vine vorba despre spatiile verzi.
Confruntat cu punerea in oglinda a asteptarilor cetatenilor cu privire la constructii si dezvoltarea urbana si viziunea dezvoltatorilor imobiliari, membrul in Consiliul Director AREI detaliaza: „Trebuie sa existe si un nivel de incredere intre cele doua parti. avem exemple de proiecte de anvergura, unde au fost consultati arhitecti de renume din strainatate, crème de la crème, si toti au vrut sa se implice. Vor sa insufle o viata noua unor spatii industriale lasate in paragina si vad ca asta e o necesitate pentru Bucuresti. Cine poate spune ca acest demers e un lucru rau? Un astfel de proiect aduce oportunitati si pentru a petrece timpul liber, imbunatateste calitatea vietii per total si creeaza o comunitate. Si asta nu e usor: inseamna nu doar sa aduci oameni laolalta, ci sa le dai aceleasi beneficii, sa ii faci sa se bucure de compania celor din jur si de toate aspectele care fac ca viata urbana sa fie interesanta si asta fara sa ii pui sa petreaca patru ore pe zi intr-un autoturism. Mai bine le petrec cu familia, cu prietenii, avand o viata sociala, comunicand unul cu celalalt, mergand la sala sau la o cafenea. Iar, daca tu ca dezvoltator faci un astfel de proiect la standardele corespunzatoare, avantajul este ca aduci bani in economia locala”, conchide Jan Demeyere.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
siniat
concelex
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
EDIT-Structural
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
noark
strabag nivel 1
CDS
MAKITA
rigips
Ubitech
viarom
quadratum
ness project

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
econet
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander