AREI: Contributia Capitalei la PIB a ajuns la 29% in 2023, minimum ultimului deceniu |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 08 Oct 2024 10:54 |
Asociatia Investitorilor de Real Estate din Romania prezinta datele unui studiu amplu care analizeaza impactul sectorului imobiliar si al constructiilor asupra economiei nationale in 2023. Conform studiului, sectorul de real-estate, care in anii trecuti a reprezentat un motor esential al economiei, traverseaza o perioada critica, fapt ce poate afecta stabilitatea economica a Romaniei. Raportul releva un impact negativ considerabil asupra PIB-ului national, cauzat de un climat urbanistic incert si blocajele administrative majore, in special in Bucuresti.
Conform datelor analizate de AREI, contributia sectorului constructiilor si a tranzactiilor imobiliare la formarea PIB-ului in Bucuresti este sub media nationala, situandu-se la 12,8% in anul 2023, cu o scadere de 2 puncte procentuale comparativ cu varful inregistrat in anul 2020.
Bucurestiul are o contributie in scadere la formarea PIB-ului la nivel national, ajungand la numai 29,4% in anul 2023 (minimul ultimului deceniu), comparativ cu 34,6% in 2021, 36,2% in 2020 sau de 37% in 2019. Efectele negative sunt vizibile deja, incertitudinea generata de climatul urbanistic avand consecinte economice negative.
Pierderile veniturilor fiscale inregistrate in aceasta perioada rezulta intr-o scadere semnificativa a incasarilor la buget. Aceste pierderi, cauzate de incertitudinea reglementarilor urbanistice si blocajul administrativ la nivelul Bucurestiului sunt estimate la 18 milliarde lei pentru perioada 2023-2026, in conditiile in care estimarile din ultimii doi ani (2,8 milliarde lei) aproape ca s-au concretizat (2,4 milliarde lei). Impactul este major, avand in vedere dimensiunea bugetului public aprobat pentru PMB de 11,6 milliarde lei pentru anul 2023.
Conform informatiilor publice analizate de AREI, in urmatorii patru ani, pierderea totala de valoare adaugata in economie ar putea atinge 61 miliarde lei, ceea ce inseamna o medie anuala de 1% din PIB-ul Romaniei si 3% din PIB-ul Bucurestiului. Aceasta scadere semnificativa ar putea destabiliza nu doar capitala, ci si intreaga economie nationala, avand in vedere importanta acestui sector.
Diminuarea mult mai accelerata a volumului de constructii in Bucuresti, comparativ cu restul tarii, este vizibila si prin reducerea semnificativa a numarului de autorizatii de construire emise pentru cladirile noi, care a ajuns la jumatate. Scaderea cu 10% a numarului de locuinte finalizate in capitala in ultimii doi ani se va intensifica si mai mult in anii urmatori.
Blocajul administrativ existent la nivelul Municipiului Bucuresti a plasat capitala pe ultima pozitie din top 10 judete dupa activele fixe detinute de companiile din constructii, respectiv 17% in 2023 si sub 10% in 2021 si 2022, in conditiile in care media investitiilor din sector la nivel national a accelerat de la 12% (2021), 21% (2022) pana la 24% in 2023.
Asociatia Investitorilor de Real Estate din Romania atrage atentia autoritatilor publice asupra necesitatii adoptarii unor masuri urgente pentru deblocarea proiectelor de dezvoltare si asumarea unei strategii clare privind reglementarile urbanistice existente. In acest contexteste esentiala adoptarea Codului Amenajarii Teritoriului, Urbanismului si Constructiilor (CATUC) si accelerarea procesului de elaborare a Planului Urbanistic General al Municipiului Bucuresti, care pana in prezent, nu a inregistrat un progres semnificativ. Companiile membre ce formeaza comunitatea AREI au in portofoliu si planifica in continuare dezvoltarea unor proiecte orientate catre nevoile comunitatii, care includ si componenta de utilitati sociale si publice, precum crese, gradinite sau unitati educationale, insa se confrunta cu blocaje majore, din cauza incertitudinii si lipsei de actiune in ceea ce priveste strategia de dezvoltare urbanistica din Bucuresti. In acest context, initiativa recenta de blocare a activitatii Comisiei Tehnice de Circulatie a Municipiului Bucuresti, din pacate, nu reprezinta un pas constructiv in aceasta directie. Fara actiuni rapide, dificultatile din sector vor continua sa afecteze grav economia.
Conform declaratiilor lui Dennis Selinas, Presedintele Consiliului Director al AREI (Asociatia Investitorilor de Real Estate din Romania), „In Bucuresti, ne confruntam cu o reducere semnificativa a numarului de autorizatii de construire in ultimii ani, iar acest aspect afecteaza nu doar sectorul privat, ci si investitiile publice necesare dezvoltarii orasului. Viziunea AREI este ca printr-un parteneriat real intre investitori si autoritatile publice locale aceasta situatie poate fi remediata, iar noi suntem determinati sa investim si sa contribuim la realizarea unor proiecte care sprijina atat comunitatile locale, cat si mediul de afaceri din Bucuresti. In acest context, incercam sa imbunatatim comunicarea cu autoritatile pentru a facilita progresul, respectand totodata reglementarile stricte din domeniul urbanismului. Ne dorim sa colaboram mai eficient cu factorii decizionali pentru a asigura o dezvoltare sustenabila si un cadru favorabil investitiilor.”
|