BOUYGUES: Rezultate solide, in pofida diminuarii profitabilitatii |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Cosmin Dincu 27 Feb 2013 16:20 |
Cu prilejul unei conferinte organizate la Paris, conducerea corporatiei Bouygues – Franta (reprezentand unul dintre cei mai importanti antreprenori de constructii pe plan global si un operator european semnificativ pe piata telecomunicatiilor) a anuntat rezultatele financiare ale anului 2012, semnaland faptul ca incasarile au depasit estimarile initiale, fiind in crestere cu 3% fata de exercitiul fiscal precedent. Totodata, din punct de vedere al bazei de comparare like-for-like (LFL), care exclude impactul achizitiilor si fluctuatiilor de schimb valutar, vanzarile au fost similare anului 2011, la rate constante de schimb intre euro si principalele monede specifice statelor unde se deruleaza operatiuni specifice. „Astfel, cifra de afaceri din intervalul analizat s-a situat la 33,54 miliarde euro, in comparatie cu 32,7 miliarde euro in 2011, insa rentabilitatea a fost afectata de problemele pietei de comunicatii mobile si, in general, de mediul economic ostil la nivel generalizat. In acest context, profitul operational curent s-a cifrat la 1,28 miliarde euro, fiind mai mic cu 533 milioane de euro, din care 439 milioane de euro sunt atribuite afacerii din telecomunicatii. Daca se includ si costurile legate de implementarea planului de restructurare a diviziei Bouygues Telecom (in valoare de 200 milioane de euro) si a canalului TV aflat in portofoliu (TF1), profitul net al holdingului s-a plasat la 633 milioane de euro, in regres cu 437 milioane de euro fata de 2011, divizia de telecomunicatii avand o contributie negativa de 345 milioane de euro. Intr-un context economic provocator, Bouygues a reusit sa obtina rezultate solide, demonstrand flexibilitate comerciala – ilustrata prin fructificarea tuturor oportunitatilor din sectorul de constructii –, astfel incat la 31 decembrie 2012 portofoliul de contracte si comenzi a insumat 26,8 miliarde euro, fiind superior cu 8% valorii din 2011. De asemenea, structura financiara indica baze sustenabile de dezvoltare, avand ca premise fluxul optim de lichiditati si controlul strict al datoriei nete”, se precizeaza intr-un comunicat al grupului.
Adaptare rapida la situatia actuala a pietelor-tinta
Acomodarea la noile cerinte specifice pietelor vizate de Bouygues a reprezentat cuvantul de ordine al anului trecut pentru toate diviziile din subordine, iar masurile aplicate au fost incununate de succes, astfel incat – in pofida dimensiunii sale – corporatia a demonstrat ca este capabila sa dea dovada de flexibilitate in afaceri. „In acest sens, Bouygues Immobilier a implementat toate procedurile necesare pentru a rezista pe o piata franceza a proprietatilor ce se confrunta cu un declin abrupt si masiv al numarului de tranzactii. O reorganizare a modului de derulare a lucrarilor de infrastructura rutiera a avut loc la nivelul Colas – Franta, iar pe segmentul media si al telecomunicatiilor planurile de redresare s-au aflat in diverse etape de aplicare. Din punct de vedere al rezultatelor fiecarei divizii in parte, Bouygues Construction a raportat o cifra de afaceri de 10,64 miliarde euro (+9% sau + 4% LFL), din care in Franta s-a obtinut o majorare de 5%, iar pe toate celelalte piete de 13%. De vreme ce rata profitului s-a mentinut la 3,4%, reflectand indeplinirea cu acuratete a contractelor aflate in derulare, rezultatul net a sporit cu 18%, pana la 267 milioane de euro. Stocul de contracte potentiale a consemnat un nivel ridicat, in contradictie cu trendul general din bransa antreprenorilor, fiind mai mare cu 9% fata de 2011, pana la un prag-record de 12 miliarde euro. La finele lunii decembrie a anului trecut, comenzile efective au sporit ca valoare cu 12%, la 17,1 miliarde euro, cele provenite din alte tari decat Franta avand un aport de 45%”, au explicat managerii grupului.
Expansiune a activitatilor de antrepriza specializata
In cazul Bouygues Immobilier s-a constatat un declin de 3%, la 2,39 miliarde euro, precum si o scadere cu 11% a profitului net (pana la 107 milioane de euro), insa se are in vedere restabilirea rentabilitatii, ca urmare a promovarii sustinute a cladirilor «verzi». Divizia de infrastructura si activitati conexe Colas a inregistrat vanzari de 13,03 miliarde euro (+5% in medie, din care +2% in Franta si +10% pe plan international), insa profitul net s-a diminuat la 302 milioane de euro, ca urmare a pierderilor din SUA. Cu toate acestea, conducerea holdingului a aratat ca tinta de stabilizare a afacerilor din domeniul infrastructurii in Europa Centrala a fost din nou atinsa, iar in Franta ultimul trimestru al anului trecut a constituit o perioada propice pentru finalizarea a numeroase proiecte. Si in acest caz premisele sunt favorabile, ca urmare a cresterii valorice de 4% a contractelor si comenzilor, respectiv la 6,7 miliarde euro. In timp ce divizia de telecomunicatii si media a raportat rezultate in scadere, compania afiliata Alstom a contribuit cu 240 milioane de euro la profitul net al Bouygues, comparativ cu 190 milioane de euro in 2011. Totodata, Alstom si-a asigurat contracte in valoare de 52 miliarde euro, ceea ce va sustine activitatea pentru urmatoarele 30 de luni. In ceea ce priveste perspectivele anului in curs, chiar si intr-un mediu economic provocator, comitetul director al holdingului sustine ca afacerea din industria constructiilor se va dezvolta puternic, avand o pozitie privilegiata pe baza contractelor existente in acest moment. De asemenea, pe termen scurt si mediu vor fi tot mai importante aspectele legate de capacitatea de a furniza solutii inovatoare, cu valoare adaugata mare pe pietele internationale cat mai diversificate, fiind vizata expansiunea activitatilor de antrepriza specializata ce vor asigura crestere sustenabila. In schimb, in sectorul telecomunicatiilor, se impune aplicarea sustinuta a proiectului de restructurare, in vederea revenirii la profitabilitate. Pentru informatii suplimentare, www.bouygues.com
|