Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - Catalin Visan, Concelex: Mizam pe dublarea volumului de activitate, in 2023
Catalin Visan, Concelex: Mizam pe dublarea volumului de activitate, in 2023
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Ovidiu Stefanescu 05 Apr 2023 06:20
Anul 2022 a reprezentat o perioada favorabila pentru compania de constructii Concelex, volumele de lucru fiind cele mai mari de la infiintarea societatii si pana in prezent. Perspectivele pentru 2023 sunt, la randul lor, favorabile, Catalin Visan, directorul executiv al companiei mizand pe o dublare a volumului de activitate.
"Ne bazam pe numarul mare de proiecte anuntate la momentul actual, iar numarul antreprenorilor seriosi, care pot aborda astfel de proiecte este limitat, dar si pe largirea pietelor noastre tinta - recent Concelex a achizitionat si o firma specializata in constructia de drumuri si infrastructura rutiera, ceea ce ne permite ca, treptat, sa accesam inclusiv acest tip de proiecte. In prezent, ne ocupam de centura orasului Barlad, unde compania pe care am achizitionat-o castigase anterior contractul de executie, insa nu a reusit sa-l finalizeze, alungandu-se astfel la un blocaj. De la preluare, lucrarile au repornit intr-un ritm accelerat, iar planurile noastre indica un termen de finalizare in 2023, o tinta ce va fi atinsa printr-o conlucrare stransa cu beneficiarul. Consideram insa ca cea mai mare provocare este generata de lipsa majora de personal calificat. Concelex a reusit sa compenseze lipsa meseriasilor apeland la muncitori straini, pe care i-a adus din Uganda, Tadjikistan, Pakistan, India, Vietnam si din Republica Moldova. Solutia este una de avarie, productivitatea acestor oameni lasa de dorit, fiind inferioara celei asigurate de specialistii autohtoni. Rareori acesti muncitori reusesc sa-si indeplineasca norma de productivitate asteptata, aspect care duce la majorarea costului cu manopera. Nivelul salarial crescut al acestui tip de personal genereaza si o dificultate reala in acoperirea costurilor cu manopera - bugetele lucrarilor la care studiul de fezabilitate s-a realizat in urma cu trei - patru ani au la baza salarii inferioare fata de ce platim noi astazi", a precizat managerul Concelex, cu prilejul participarii sale la conferinta eDevize - "Constructiile - motorul economiei in 2023, ce a avut loc in luna februarie 2023.
 
Studiile de fezabilitate, realizate de firme tinere, fara experienta
Referitor la studiile de fezabilitate, Catalin Visan spune ca acestea continua sa fie realizate de companii de cele mai multe ori tinere, fara experienta suficienta, la costuri de 100 - 200 de mii de euro, pentru contracte cu valori de sute de milioane de euro.
"Un studiu corespunzator intocmit ar trebui sa aiba in spate liste de cantitati atent intocmite si informatii legate de costurile reale ale proiectului, iar in momentul licitatiei, valorile respective sa fie actualizate automat conform indicilor utilizati in formulele de indexare acceptate deja de autoritatile contractante si nu dupa inceperea lucrarilor. Minusul de cele mai multe ori este, din pacate, de 30-40% la toate lucrarile pe care le realizam. Antreprenorii liciteaza competitiv, presupunand ca valoarea din documente este cea corecta, cu oferte la 80-90% din buget, astfel incat, in final se ajunge la jumatatea valorii reale a proiectului. Acest aspect, corelat cu lipsa de personal de care vorbeam, reprezinta doua cauze ale nerealizarii proiectelor", a precizat managerul Concelex.
De asemenea, in ceea ce priveste personalul TESA, provocarile autoritatilor contractante se rasfrang automat si catre antreprenori. Numarul specialistilor pregatiti in facultatile de profil este tot mai mic, concomitent documentatiile pe care companiile trebuie sa le predea lunar catre beneficiari fiind tot mai voluminoase. Aceste documente trebuie procesate mai departe de autoritatea contractanta, care, dupa o verificare ce dureaza o perioada destul de mare, sunt retransmise pentru inlocuire sau corectare.
"S-ar impune, in opinia noastra, o clarificare a legislatiei, deoarece in licitatii se oferteaza de cele mai multe ori pe centre de cost - asa cum cere caietul de sarcini, iar cand se ajunge la decontare, apar blocaje, un exemplu fiind devizele complexe solicitate de autoritatea contractanta, dupa norme neactualizate insa. Consideram benefica lansarea unei campanii adresate universitatilor, astfel incat acestea sa aiba capacitatea de a promova mai bine meseria de inginer constructor - o meserie cu beneficii palpabile, campanie menita sa creasca numarul absolventilor si implicit a angajatilor cu studii superioare", a mai spus Catalin Visan.
 
Fabricile de prefabricate din Romania pot acoperi numai 25% din necesarul CNAIR de grinzi
Din punct de vedere al activitatii producatorilor de materiale de constructii, o analiza recenta citata de managerul Concelex arata ca unitatile de productie a prefabricatelor din Romania au capacitatea de a acoperi, de exemplu, numai 25% din necesarul actual de grinzi din cantitatea totala corespunzatoare contractelor pe care CNAIR le are semnate in prezent. Se impun, astfel, investitii masive in acest domeniu.
"Practic, daca nu vor fi demarate rapid investitii serioase in aceasta directie, procesul de executie al infrastructurii va fi extrem de dificil. Un exemplu elocvent este acela ca o importanta firma romaneasca specializata in domeniul infrastructurii rutiere a optat pentru productia grinzilor pe santier, in situ cum spunem noi. In mod similar, in cazul gips-cartonului avem componente din procesul de fabricatie care au suferit cresteri cu 400%, iar in cazul sticlei arhitecturale cu 200%. Devine evident ca de un ajutor mai consistent ar trebui sa beneficieze si producatorii de materiale, care se afla pe acelasi lant valoric cu antreprenorii", a explicat Catalin Visan.
Catre incheierea interventiei sale, antreprenorul a mai mentionat birocratia ca mare provocare in activitate.
"In aceasta perioada, companiile se afla intr-un proces de digitalizare, incercand sa automatizeze procese esentiale si sa renunte pe cat posibil la suportul fizic al informatiei. De exemplu, Concelex a redus la jumatate numarul imprimantelor de la sediul sau central. Prin transformarea digitala, incercam sa simplificam lucrurile si sa asiguram acces a informatii centralizate, pornind de la aprovizionare si terminand cu departamentul de contabilitate. Ideal ar fi formarea unei punti de legatura intre generatia specialistilor seniori, care sa asigure transferul experientei acumulate de-a lungul anilor si tinerii specialisti, care sa participe la efortul comun cu abilitatile tehnologice specifice epocii moderne. Dupa cum am mentionat initial, noi ramanem optimisti si avem ca obiectiv ca atat Concelex, cat si intreaga industrie a constructiilor, sa reuseasca atingerea completa a obiectivelor propuse", a conchis Catalin Visan.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMRAWLPLUGhiltiTotalEnergiesABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
VEGO
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
SSAB
concelex
Acvatot 2019
BogArt
SIGM
DRS
rigips
GEWISS
Arduro
EDIT-Structural
ELECTROGRUP
EURO BUILD
leviatan
theda mar
Ubitech
MAKITA
AED
konsent
noark
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<